Tri svetski poznata podkasta o muzici
Tri svetski poznata podkasta o muzici

Tri svetski poznata podkasta o muzici

Kratko i jednostavno, ovom prilikom predstavićemo tri svetski najpoznatija podkasta o muzici. Ljubitelja ove forme je svakim danom sve više, ali i onih koji odlučuju da se njome bave. Kako da odaberete najbolji podkast? Za početak, dok čitate naše predloge pustite omiljenu pesmu i bez mnogo uvoda krećemo se ka suštini. Da nisu najbolji, ne bi bili i najslušaniji.

Song Exploder

 

Ukoliko želite da saznate kako je određena pesma, EP, album nastao, evo sjajnog načina. Song Exploder je podkast u kojem gostuju najveće svetske muzičke zvezde, ali i pripadnici alternativne scene. Neretko, samim izvođačima priključiće se i muzički producenti koji će u razgovoru otkrivati kako je koji segment, nota i tekst nastao. Tokom razgovora „ljuštiće“ deo po deo numere ili albuma kako bi vam na kraju otkrili čitav kreativni proces u kom su bili tokom stvaranja.

Pošto je podkast postigao veliki uspeh, proširen je i na Netflix seriju od 2020. Pored slušanja omiljenih izvođača, sada možete da ih gledate u njihovim studijima kako pričajuc o svojoj muzici. Ostavljamo vam preporuku naših omiljenih epizoda. U epizodi na Spotify aplikaciji gost je bila Madona, koju možete upoznati iz jednog sasvim drugog ugla. A tu je i emisija sa Netflix-a u kojoj se nalazi priča o tome kako je bend Nine Inch Nails napisao svoju najpopularniju pesmu Hurt.

The New Music Business

Ovo je podkast koji je od strane Spotify aplikacije proglašen za najkvalitetniji muzički podkast. Za razliku od prethodnog primera u kom je fokus na kreativnom zadržaju, u ovom primeru fokusiramo se na poslovni aspekt. Kako se „probiti“ u muzičkoj industriji, ali i kreirati sadržaj koji će privući publiku. Kako posluju menadžeri najvećih svetskih muzičkih zvezda, koji su njihovi načini da bukiraju što više nastupa, ali i mnoge druge stvari koje su vezane za poslovni aspekt muzike. Ukoliko ste i sami izvođač, bavite se produkcijom, ili pak volite da razumete i ekonomski aspekt muzike čiji ste fan, ovo je definitivno odličan i temeljan način da se informišete.

Switched on Pop

Pop muzika je definitivno najpopularniji žanr u svetu. Sve je više novih izvođača, mlađih generacija, ali ni oni stari ne gube na popularnisti. Naprotiv. U ovom podkastu upravo se u svega, trideset minuta, obrađuju neki od najpopularnijih pop izvođača i njihovih muzičkih dela. Muzikolog Nate Sloan i tekstopisac Charlie Hardin radili su sa velikim američkim pop izvođačima, a sada svoje znanje prenose i na slušaoce. Swiched on Pop će vas bez obzira na to da li ste ljubitelj ovog žanra ili ne podkovati nekim zaista kvalitetnim informacijama iz sveta muzike.

Foto: Instagram; Pexels

Učitati još
Zatvori