Proslavljamo 20. godišnjicu albuma „The Black Album“ koji je Jay-Z najavljivao kao svoj poslednji muzički projekat
Proslavljamo 20. godišnjicu albuma „The Black Album“ koji je Jay-Z najavljivao kao svoj poslednji muzički projekat

Proslavljamo 20. godišnjicu albuma „The Black Album“ koji je Jay-Z najavljivao kao svoj poslednji muzički projekat

Muzički mag, beskompromisni vizionar i jeen-yuhs svoje vrste koji je promenio tok hip hop kulture, ne samo promišljenim versovima i izraženim talentom za rep muziku već i delanjima koja su usledila nakon što je obezbedio status (naj)uticajnijeg repera današnjice, danas proslavlja 20 godina od poslednjeg albuma The Black Album. Preciznije rečeno, abuma za koji je dugi niz godina govorio da je poslednji. Iako su nakon njega izašli brojni albumi, The Black Album zaista zvuči kao poslednji podrav hip hopu. Pregršt oproštajnih rima i muzičkih saradnji koje su redefinisale pojam savremenog repa označile su ovaj projekat kao referentnu tačku jednog žanra muzike. Šta bi to označavalo u praksi, pitate se?

the black album

The Impact

Jay-Z je reklo bi se promišljeno najavljivao The Black Album kao poslednji muzički projekat i time formirao do tada neočekivani buzz oko rep albuma – i time popularizovao vrstu oproštajnog marketinga koji poznajemo i danas. Na albumu su se pojavila brojna nova imena bez kojih ne bismo mogli da zamisli savremeno poimanje repa, a među njima nalazio se i Kanye West kojeg je Jay-Z tada praktično progurao na scenu s obzirom na to da je njegov stil bio nekonvencionalan za period dvehiljaditih kada je vladala isključiva ulična ideologija. Jay-Z je takođe pozvao najuticajnije producente i DJ-eve kojima je dao domaći zadatak – da naprave sopstveni spin albuma. Među njima se našao i genijalni 9th Wonder, a projekat je ujedinio i dve naizgled nepomirljive muzičke ideologije. The Black Abum bio je prvi komercijalni rock-rap crossover.

I got 99 problems, but…

I oni koji nisu zaluđenici ovog žanra i možda ne poznaju diskografiju jednog od najuticajnijih repera, sigurni smo da su barem jednom čuli pesmi 99 problems. Upravo ta pesma se nalazi na The Black Album projektu, a semplovana je skoro 80 puta. Svojevrzno penzionisanje Jay-Z je iskoristio kako bi na radar stavio nove talante među kojima je bila i Rihanna. Reklo bi se da je ovaj projekat zaista bio prekretnica muzičke industrije kakvu danas poznajemo.

Foto: Instagram (@complex), Profimedia

Učitati još
Zatvori