Now and Then: Nova i poslednja pesma The Beatlesa je live, poslušajte je prvi
Now and Then: Nova i poslednja pesma The Beatlesa je live, poslušajte je prvi

Now and Then: Nova i poslednja pesma The
Beatlesa je live, poslušajte je prvi

Legendarni bend 60-ih godina, The Beatles, koji je utkao svoje večno mesto u muzičkom univerzumu se ponovo sastavio kako bi snimili svoju poslednju pesmu. Imenovana Now and Then, pesma je zasnovana na demo snimku Johna Lennona napravljenom 70-ih godina prošlog veka. Dostupna je na Spotifyju, Amazon Prime Musicu i Apple Musicu. Ne možemo biti srećniji zbog toga što imamo priliku da uživamo u istančanim glasovima dva ikonična virtuoza.

Preživeli The Beatlesi, Paul McCartney i Ringo Starr su prošle godine odlučili da je završe i to uz pomoć veštačke inteligencije koja će rekreirati glas Johna Lennona. A mi kažemo: Beatles you do you – jer svakako ćete ostati neprevaziđeni.

Now and Then

Pesmu Now and Then je napisao John Lennon ubrzo nakon što se bend raspao 1970. godine. Nakon što je Lennon ubijen ispred svoje stambene zgrade u Njujorku u decembru 1980. godine, njegova udovica Yoko Ono dala je pesmu McCartneyju. Nalazila se na kaseti na kojoj je bilo napisano For Paul. Na njoj su se takođe nalazile rane verzije pesama Free As A Bird i Real Love. Preostali The Beatlesi su ih doradili i objavili kao singlove 1995. i 1996. godine, u sklopu svog projekta Anthology.

Let This Song Be

U vreme kada su prethodno navedene dve pesme remake-ovane, bend je takođe pokušao da radi i na numeri Now and Then. Međutim, prema rečima Georgea Harrisona demo snimak je bio neupotrebljiv. Međutim, sada na scenu stupa veštačka intiligencija. A mi uspevamo da konačno vidimo više koristi nego štete u njoj.

Sve je počelo snimanjem dokumentarca The Beatles Get Back. Režiser istog, Peter Jackson i njegov tim razvili su novi softver koji im je omogućio da demiksuju mono snimke iz 70-ih i da izoluju pojedinačne instrumente i vokale, koji su bili potrebni za dokumentarac. Kako i sami kažu, softver je koristio elemente veštačke inteligencije i mašinskog učenja za razdvajanje zvukova koji se preklapaju. Taj isti proces su sada primenili na originalnu traku Now and Then.

Paul McCartney and Ringo Starr Came Together

McCartney i Ringo spojili su se kako bi napravili svoju verziju Now and Then pesme, koja će moći da dočara pravu energiju The Beatlesa. Dodali su nove vokale, nove riffove i zvuke bubnjeva. Takođe su ubacili i delove električne i akustične gitare koje je Harisson snimio 1995. godine, pre njegove smrti. I još jednom su dokazali zašto su maestralni. Giles Martin, sin legendarnog producenta The Beatlesa, takođe je dodao prateće vokale sa originalnih snimaka Here, There And Everywhere, Eleanor Rigby i Because, tako stvarajući dodatni sloj nostalgije.

Ukoliko vam nije dovoljna samo pesma, možete pogledati istoimeni dokumentarac koji govori o nastajanju pesme. Dostupan je na Youtubeu i Disney+ streaming servisu. Uživajte!

Foto: Instagram @thebeatles

Učitati još
Zatvori