Teya Dora otkriva sve o novoj pesmi i spotu za seriju Južni vetar: Na granici
Teya Dora otkriva sve o novoj pesmi i spotu za seriju Južni vetar: Na granici

Teya Dora otkriva sve o novoj pesmi i spotu za
seriju Južni vetar: Na granici

Teodora Pavlovska aka Teya Dora izbacila je još jedan soundtrack, a balada od koje nam se već na prvo slušanje ježi koža i kada kažemo da je vrtimo na repeat zaista to i mislimo, otvoriće svih dvanaest epizoda treće sezone, jer se pesma Džanum nalazi upravo u uvodnoj špici ostvarenja Miloša Avramovića pod nazivom Južni vetar: Na granici.

Teya Dora nam već godinama unazad servira neke od najboljih linija poput budna, al’ sanjam samo o nebu, izvesnost dana pravi mi tremu koje nas zajedno sa njenim prodornim vokalom bespogovorno vode na svojevrsni rolerkoster emocija. Shodno tome, nismo mogli da se ne zapitamo šta se sve krije iza novog muzičkog projekta i šta Teodora poručuje pesmom Džanum.

„Džanum“

Pesma je nastala spontano. Zapravo nije ni bila planirana. Miloš Avramović mi je rekao da napravim obradu jedne stare ruske balade. Melodije mi nisu bile problem – mnogo njih mi je odmah prošlo kroz glavu, ali moram da priznam da tekst jeste, jer je u toj baladi opisivan vrlo apstraktan san. Pomislila sam – okej, prevešću slobodno taj tekst i potpisati autora. Ali, čudo se desilo i to baš na Noć veštica. Dok smo te večeri Luxonee i ja radili u Bassivity studiju došao je Cobi koji nas je pitao zašto pravimo obradu kada umesto toga možemo da napravimo skroz novu pesmu. On je i izgovorio reč džanum, koju, priznajem, do tada nisam čula. Nisam znala šta znači, al mi se svidelo kako je legla na melodiju. Mozgali smo još malo i došli do prve tri linije koje čujete u pesmi.

„Niko neće džanum
Ni za živu glavu
Da mi leči ranu
Niko neće džanum“.

To je trebalo da bude refren iako ova pesma zapravo nema onu standardnu formu na koju smo navikli.
Otišla sam sa tim refrenom kući i vrlo, vrlo mi se svidelo. Po svaku cenu sam htela da pesma počne tim stihovima. Završila sam tekst o snu u kome mi svetac sa neobičnim crnim lanom ukazuje na suro more i crnu zoru. Tekst je nekako izleteo, trebalo je da bude vrlo liričan, poetski, apstraktan, a opet ljubavni, nežan… Kako sam rešila da ostavim prekrasnu reč džanum što na turskom znači – moja dušo, upotrebila sam i još nekoliko arhaičnih reči poput suro umesto sivo, more umesto brige… Avramoviću i ekipi Južnog vetra odmah se sve dopalo tako da je špica bila završena još 2021. godine, a montirana tek nešto kasnije.

…nešto kasnije

Bilo je, međutim, mnogo komplikacija sa spotom. Hteli smo da bude potpuno drugačiji – da ima priču. Miloš Avramović i ja smo se bukvalno deset meseci cimali sa raznim režiserima. Rebi je bio prvi koga smo pozvali ali je on u tom trenutku rekao da ne može zbog mnogih drugih poslova koje je ugovorio. Još nekoliko njih su imali svoje ideje koje bismo mi  prihvatali, ali bi uvek nešto iskrslo…  Emitovanje treće sezone Južnog vetra je počelo premijerno na RTS 1 – svi oduševljeni, a spot za glavnu, uvodnu pesmu nije snimljen. Soundtrack-ova za novu sezonu bezbroj – samo spota za uvodnu pesmu nema.

(Konačno) snimanje spota

Pod Rebijevom palicom, uz pomoć Ajzija i Avramovića, sve je snimljeno za dan. Rebi je sa njegovom ekipom danonoćno radio na spotu, kreirao jato ptica, demone koji mi dolaze u san, animirao je likove iz serije – Maraša, Baću… i u sve to umontirao žive snimke mene koje je, takođe, posle animirao.

Ali, isplatilo se. Svi smo jako zadovoljni, a po komentarima rekla bih da se publici dopadaju i pesma i spot.
Presrećna sam.

„Dok tone veče, vraćam isti san
Preda mnom svetac drži crni lan
U more, sure boje, zove me taj glas
Nemam ja sreće, nemam spas“.

Poruka je opomena. Ono što nam dolazi kroz intuiciju, kroz san, kao znak… Ako smo radeći špicu za Južni vetar 1  Cobi i ja pomislili da je moto Hej, Pazi se, čuvaj sebe ovde je to još jasnije – čuvaj mene. Nemoj da me povrediš tako što ćeš umreti i ostaviti me samu. To je emocija svih ženskih likova u serijalima Južni vetar. Verujem da je to univerzalna briga velikog broja žena, jer muškarci reskiraju, a žene veruju u stabilnost kako ne bi bile ranjene gubitkom voljene osobe.

Osim toga, u spotu vidimo hod po ivici između dve vatre, između života i smrti – na granici između prošlosti i budućnosti sa porukom da niko ne može da prođe nepovređen, ali da život pobeđuje na kraju i pokriva sve što je loše. Iz pepela uvek niče život. Ali često nema nikoga da pomogne već da nemo posmatra šta se dešava kao da se ne radi o nama samima nego o nekom nesnimljenom filmu.

U nastavku teksta poslušajte pesmu Džanum i (obavezno) pogledajte spot.

Učitati još
Zatvori