Slađana Milošević – Drugačije lice princeze i rock dive Jugoslavije
Slađana Milošević – Drugačije lice princeze i rock dive Jugoslavije

Slađana Milošević – Drugačije lice
princeze i rock dive Jugoslavije

Slađana Milošević je bila i muzička i modna ikona Jugoslavije. U nedelji kada se podsećamo njenog dela bilo bi dobro da zajedno poslušamo muziku kroz koju će zauvek živeti. U karijeri koja se broji decenijama Slađana Milošević je imala internacionalno prisustvo i vanžanrovski muzički pejzaž.

Iako je uvek svuda predstavljena kao rock ikona, njena muzika objedinjuje i elektro, punk, disko i pop uticaje. Radila je sa najvećim jugoslovenskim imenima muzike, dizajna i fotografije kao i mode svog vremena. Kao njeni saradnici pojavljuju se i Bajaga, Marina Tucaković, Zdravko Čolić, Vuk Vidor, Vukica Mikača, Vuk Dapčević, Nebojša Babić i drugi. Važno da se nakon odlaska, podsetimo njenog dela koje je i danas aktuelno i pamtimo je kao divu.

Princeza (Negde izvan planeta)

Svakako najpoznatija pesma Slađane Milošević je Princeza. Tajna ove pesme je verovatno to što poput svake dobre Evrovizijske pesme prevazilazi okvire svih žanrova u kojima se Slađana našla kao umetnica i ujedinjuje njihovu publiku. Pred svaku novu Evroviziju važno je misliti o širini koju je ovaj hit imao – i zato danas traje.

Baby – Italo Disco s kraja sedamdesetih

Na singlu Simpatija za koji tekstove potpisuje Marina Tucaković, kao B stranica nalazi se potpuni dragulj – pesma Baby. Kritičari je upoređuju sa muzikom Giorgia Morodera iz istog vremena, recimo From Here To Eternity.

Das Licht Von Kairo (Svetla Kaira) – egzotični postpank

Početkom osamdesetih orijentalni motivi su bili česti u pop i postpank muzici. Simple Minds, Talking Heads ali i Bebi Dol i Slađana Milošević kod nas. U singlu Svetla Kaira odnosno Das Licht Von Kairo koji je takođe B strana vanvremenskog hita Miki, Miki, Slađana sarađuje sa kompozitorom Peterom Labontiem. Tekst za ovu pesmu napisao je Momčilo Bajagić – Bajaga. U toku 2021. godine, ova pesma je remasterovana i ponovo objavljena.

Imam sve – filmska vožnja

Muzika Slađane Milošević nije zaboravljena ni od strane dvojice producenata koji su 2009. u trendu povratka disko muzike na plesne podijume osnovali bend Laura 2000. Naime, Milan Mrđa i Boban Đuričić su uradili remikse hitova ranijih epoha, pa su se među njihovim remiksima našli Leo Martin, Đorđe Marjanović, Bisera Velentanlić i mnogi drugi. U opusu Slađane Milošević pronašli su pesmu Imam sve.

Imam sve je pesma iz jednog od najpopularnijih filmova u Jugoslaviji – Nacionalna klasa iz 1978. godine. Muziku je komponovao legendarni Zoran Simjanović a tekst je pisala Marina Tucaković. Uz Laura 2000, jedna već prošla generacija se podsetila ovog disko hita, ali verujemo da je vreme da reotrkrijemo i original.

Srećan ti rođendan – ko je Voljena?

Ova pesma je sve osim česitke za rođendan. Nastala početkom osamdesetih, ova saradnja sa Vladom Divljanom, nalazi se na B strani singla Recept za ljubav koja je jugoslovenski Heart of Glass (Blondie). Srećan ti rođendan je jedan od mnogih dueta po kojima je poznata Slađana Milošević ali veoma neobična i tekstualno avangardna pesma za vreme u kome je nastala.

Dosta suza –  ljubav protiv rata

U toku 1999. godine, Slađana Milošević je snimila duet Dosta suza sa rok legendom Goranom Miloševićem. Rock publici širom Jugoslavije brat Slađane Milošević je poznat kao jedan od osnivača benda Generacija 5. Ova balada iako deluje kao ljubavna, u stvari je antiratna pesma na tragu Live Aid hitova iz osamdesetih.

 

 

Photo: Discogs, YouTube

Učitati još
Zatvori