Mascom izdvaja najbolje domaće albume i evo koga su sve svrstali na svoju listu „top pet“
Mascom izdvaja najbolje domaće albume i evo koga su sve svrstali na svoju listu „top pet“

Mascom izdvaja najbolje domaće albume i evo koga su sve svrstali na svoju listu „top pet“

Kakav uvod bi bio prikladan kada je reč o domaćoj muzičkoj sceni? U trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo, moglo bi da se krene u više različitih pravaca.

Mogli bismo, recimo, da kažemo da je domaća muzička scena svoj nekadašnji indetitet izgubila u hiperprodukciji i da su danas na ceni samo pogrešni ideali koji su, čini se, potpuni copy-paste sa zapada. Tu su i oni, pozitivniji, koji su mišljenja da je muzička scena u Srbiji sačinjena od mnogobrojnih muzičara koji se trude da underground i mainstream publika uživa u kvalitetnoj muzici. Neki drugi veruju da je sve propalo i da muzika nije više „ono što je nekada bila“, dodajući „da se snima samo zbog love ma koji žanr da je u pitanju“.

Kojoj god grupi da pripadate i koliko god da za vas domaća muzička scena svetla ili tamna tačka na sveobuhvatnoj kulturnoj sceni u Srbiji, evo albuma koji se mogu uzeti u razmatranje. Mi smo mišljenja da na trenutnoj domaćoj muzičkoj sceni još uvek ima šta dobro da se čuje. Iako čini se, svaka numera ima kratak rok trajanja.

Mascom izbor:

Popularna izdavačka kuća Mascom izdvojila je svojih TOP 5 predloga albuma sa domaće muzičke scene. Za dobrim konjem prašina se diže, da vidimo ko je to u trci po njihovom mišljenju.

Kanda Kodža i Nebojša – Beton 

Kanda, Kodža i Nebojša važi za jedan od najuticajnijih bendova poteklih iz perjanice grupa koje su stasavale na beogradskom asfaltu tokom devedesetih. Njihov prepoznatljiv stil uz album Beton kulminirao je u jedan vrlo upečatljiv i svež zvuk. Deveto studijsko izdanje KKN-a nosi naziv „Beton“ po nosećoj pesmi u kojoj bend izrazito slikovito i duhovito govori o ljubavi, čežnji i životu u gradu. Kroz svoj prepoznatljiv zvuk i pomalo introvertne teme, Oliverov katarzičan vokal, snažnu ritam sekciju i upečatljive rifove KKN sada provejava osećaj slobode i rasterećenosti. Ovaj album je veoma skromno obeležio 2022. godinu, a njegov uticaj definitivno se oseća i u ovoj.

mascom

Ritam Nereda – Novo doba

Ritam Nereda je jedan od najproduktivnijih i najbeskompromisnijih domaćih sastava svoje generacije koji postoji od 1987. godine. Sinonim su za stilski ukršten pank, metal i hard core zvuk. Nakon skoro dvadeset godina od poslednjeg studijskog albuma, Ritam nereda objavljuje deveti studijski album – najsnažniji i najreprezentativniji u svojoj dosadašnjoj diskografiji.

Ritam Nereda donosi haotične slike vremena u kom živimo. Kritika društva i sistema se oslikava žestokom muzikom, iskrenim tekstovima i beskompromisnim stavom, izjavio je frontmen benda Boban Petronić.

mascom

Nemanja Radulovic – Roots

Svetski priznati violinista Nemanja Radulović prošle godine je objavio album Roots koji je osvojio publiku i van okvira zaljubljenika i poštovalaca klasične muzike. Kroz izuzetan video rad, ovaj album je predstavljen na Arte TV, prestižnom evropskom televizijskom programu posvećenom kulturi. U saradnji sa Warner Classics, Mascom je album Roots ekskluzivno objavio za srpsko tržište. Nakon rasprodatih tiraža na kompakt disku stiglo je i izdanje štampano na vinilu.

mascom

Bebi Dol – Čovek rado izvan sebe živi

Dragana Šarić, alijas Bebi Dol, jedna je od najautentičnijih pojava na našoj muzičkoj sceni. Ekstravagantnog imidža ali i specifičnog vokala. U prodaji možete naći album Bebi Dol koji je objavila za kuću Mascom – Dvostruko LP izdanje na clear vinilima.  Čovek rado izvan sebe živi, kolekcija koja je promenila svet. Album je reizdanje, masterizovano i grafički izmenjeno, albuma na cdu na kome se nalazi 12 pesama koje su obeležile dvadeseti vek. Otpevane su numere Marvina Geja, Stonsa, Bitlsa, Džejmsa Brauna.

mascom

Crna lista – Crna lista

Pioniri beogradske pank scene objavljuju svoj prvi album! Energična svirka, punokrvni rifovi vraćaju veru u neprocenjivu vrednost iskrenog odnosa prema rokenrolu. Neke od pesma ćete prepoznati, no kuriozitet ovog izdanja je taj što su posle četrdeset godina one odsvirane i producirane na način koji su to njihovi autori, sada članovi benda Crna lista, inicijalno želeli.

mascom

Foto: Mascom; Instagram

Učitati još
Zatvori