Matija Cvek o prvom velikom beogradskom koncertu i novom albumu
Matija Cvek o prvom velikom beogradskom koncertu i novom albumu

Matija Cvek o prvom velikom beogradskom
koncertu i novom albumu

Matija Cvek, talentovani pevač i tekstopisac, doslednim koracima gradi uspešnu karijeru i osvaja regionalnu muzičku scenu. U Domu omladine 25. novembra održaće prvi veliki beogradski koncert, a svemu je prethodilo predstavljanje novog albuma Vile se ovdje igraju.

Za Journal, Matija Cvek govori o uspešnosti duetske pesme Pola Sunca koju je snimio sa Marijom Šerifović i da je novi album snimljen za deset dana. Otkriva da preozbiljno shvatanje sebe može biti ozbiljan neprijatelj, te kako je jedna slika zalaska sunca, urezana u sećanje, postala inspiracija za nastanak istoimene pesme.

Matija Cvek

Očekuje vas do sada najveći koncert u Beogradu. Kako se pripremate?

Obožavam da dođem u Beograd. Zadnjih godinu dana dešava se posebna hemija među nama i volim što Beograd voli muziciranje i iskrenu muziku. Za predstojeći koncert bićemo maksimalno pripremljeni i osveženi novim albumom.

Vaše nastupe karakteriše sjajna atmosfera i energija. Šta je ono na šta posebno polažete pažnju kada su nastupi/koncerti u pitanju?

Verujem u dobru tehničku pripremljenost koja čini podlogu spontanim trenucima i improvizaciji na bini.

matija cvek

Ceo region osvojila je vaša saradnja sa Marijom Šerifović na pesmi Pola Sunca. Da li su se sada malo slegli utisci? Šta biste izdvojili kao najveći uspeh ove saradnje?

Marija me je kontaktirala prošle godine i od tada smo u stalnoj komunikaciji. Trebalo je da napišem pesme za njen album, ali moja izvođačka karijera i nedostatak vremena uslovili su neke stvari. Na kraju smo otpevali pesmu Baneta Opačića, predivnu, veliku baladu koja traži vrhunske pevače. Marija je jedna od najboljih na ovim prostorima, a ja imam ogromnu čast da me smatra dostojnim kolegom. Uživam u uspehu ove pesme, iako ona kaže da nisam verovao da će tako odjeknuti. Mislim da ona samo još nije navikla na moju indiferentnost prema hypeu (smeh).

Vašu dosadašnju karijeru su obeležili i dueti. Koliko su dueti zapravo izazovni za snimiti?

Svakog od izvođača sa kojim sam imao saradnju izuzetno cenim i poštujem. Prvenstveno su to divni ljudi, a onda i odlični pevači. Različite energije zahtevaju i moje prilagođavanje, a ja volim povremeno da izađem iz komforne zone.

Matija Cvek
matija cvek

Muzika je moj život, sve što se događa u meni i oko mene odražava se na moje stvaranje.

Recite nam nešto o stvaralačkom procesu na novom albumu Vile se ovdje igraju.

Novi album predstavljamo i u Beogradu. Nadam se da će publika reagovati pozitivno na naše muziciranje i ljubav koju ćemo dati kroz sviranje novih pesama. Bend i ja album obožavamo i guštamo u svakoj pesmi. Intiman je i ličan, tajanstven, ali i razigran, nežan, dinamičan… Najbolje da svako sebi nađe prideve kojim će ga opisati. Kao i svakog puta do sada prilikom objavljivanja pesme, želim ljudima da se povežu i nađu svoje značenje.

Koliko ste sazreli kao autor i izvođač?

Album je snimljen u deset dana. Izuzetno kreativan boravak u studiju sa bendom rezultirao je ovom konceptualnom pločom i zapisom našeg trenutka. Tekstovi i melodije razvijene su nekoliko godina unazad, a dovršeni u trenucima samog snimanja. Verujem da je album pokazatelj određenog rasta na svim poljima. Muzika je moj život, sve što se događa u meni i oko mene odražava se na moje stvaranje. Nadam se da ću čvrstim karakterom, ali promenjenim percepcijama i stanovištima pisati i treći album. To je jedini način da i dalje rastem kao čovek i autor.

Pesma Zalazak čiji ste autor teksta pretenduje da postane deo neprolaznih balada kada je reč o regionalnoj muzičkoj sceni. U kakvim trenucima nastaju takve pesme?

Zalazak je pesma trenutka. Doslovna, slikovita, introspektivna, lična. Prolaznost života jedna je od tema koje sam se dotakao na ovom albumu. A završetak jednog dana odlična je metafora koja nas može podsećati na našu krhkost. Gledajući najlepši zalazak u Zadru 2021. godine nastao je tekst ove pesme, za mene jedne od najdražih. Naknadno se priključio autor muzike Marko Dundović i savršeno dočarao sve ono što sam mislio i hteo da kažem.

Stihovima pesme Na pola puta sugerišete da je potrebno svetla da se nađemo, pronađemo i vidimo jasno sebe. Koliko nam je danas u užurbanom svetu to omogućeno?

Još jedna od pesama u kojima se spominje putovanje i kraj. Motivisan upravo današnjom brzinom, plitkim i prolaznim sadržajima, ljudima punih predrasuda koji površno obraćaju pažnju, nastala je Na pola puta. Tačnije, onog trenutka kada sam samog sebe uhvatio da postajem takav čovek, odlučio sam se na njeno pisanje. Stih kad stanem ispred Njega, da ničeg se ne stidim, nadam se opisuje moju težnju za boljitkom i mirnoćom.

Matija Cvek

Preozbiljno shvatanje samog sebe može biti neprijatelj i dovesti do razočaranja koja mogu pokolebati čoveka.

Imali ste priliku da nastupite i pred prepunom beogradskom Štark Arenom. Da li je to sledeći korak kojem težite kada su beogradski koncerti u pitanju?

Bojim se da su takve arene još nekoliko ozbiljnih pesama udaljene od mene. Idemo korak po korak.

Koliko je, u tom smislu, doslednost važna u vašem poslu?

Verujem da je to najispravniji put. Rezultat mora stajati na čvrstim temeljima: poštenju, talentu, predanosti, doslednosti. Važno je osvrnuti se iza sebe i s osmehom nastaviti dalje. Prihvatiti prošlost, odluke koje smo doneli i biti ponosni na stepenice koje smo prošli. Preozbiljno shvatanje samog sebe može biti neprijatelj i dovesti do razočaranja koja mogu pokolebati čoveka.

• Vile se ovdje igraju kao dnevna playlista •

Kada biste od pesama sa vašeg novog albuma napravili playlistu za ceo dan, koja pesma bi vas budila, kojom biste prošli kroz dan, a koju ostavili za veče i sumiranje utisaka?

#1 JutroD pjesma
#2 PopodneNa pola puta
#3 Večemashup pesama Zalazak/Vile se ovdje igraju/Kraj Save

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori