Plava dvorana (po)novo kulturno uporište grada i regiona: Razgovarali smo sa Konstraktom o predstojećem koncertu u Sava Centru
Plava dvorana (po)novo kulturno uporište grada i regiona: Razgovarali smo sa Konstraktom o predstojećem koncertu u Sava Centru

Plava dvorana (po)novo kulturno uporište grada i regiona: Razgovarali smo sa Konstraktom o predstojećem koncertu u Sava Centru

Sava Centar od 3. septembra otvara vrata čuvene Plave dvorane, a na održanoj konferenciji za medije imali smo priliku da se upoznamo sa predstojećim kulturnim dešavanjima koja očekuju sve posetioce. Jedan od prvih događaja biće koncert muzičke umetnice Ane Đurić Konstrakte. Ona će u pratnji benda Zemlja gruva nastupiti 19. septembra, a mi smo imali priliku da sa umetnicom porazgovaramo o predstojećem koncertu i svemu onome što priprema za svoju publiku.

Od haljine za maturu do prvog velikog beogradskog koncerta

Na održanoj konferenciji za medije, Konstrakta je istakla da je za Sava Centar vezuju brojne uspomene, koje se tiču kako njene karijere, tako i ličnih trenutaka. Na ovom mestu nastupala je sa Zemljom Gruva na tadašnjoj Beoviziji, ono je bilo uporište mnogih značajnih festivala na koje je dolazila poput FEST-a. Na ovom mestu je kupila i haljinu za maturu. Sve ovo čini da svojevrsno otvaranje koncertne sezone za umetnicu predstavlja veliku čast, a ponovni dolazak na scenu jednog od najznačajnijeg i najvećeg kulturnog, kongresnog i poslovnog centra u Srbiji čini događaj koji kako ona, tako i poštovaoci njenog rada s nestrpljenjem očekuju.

Konstrakta koncert Sava Centar

Sa kakvim emocijama ulazite u pripremu za prvi veliki beogradski koncert u Sava Centru?

S jedne strane osećam odgovornost, a sa druge je velika čast. Radujem se prilici da budem na tako velikoj bini u prostoru koji volim. Osećanja su pomešana, ali looking forward.

Oslanjajući se na vaše dosadašnje nastupe i vizuelni identitet, pretpostavljamo da će publika, pored dobre muzike, imati priliku da prisustvuje performansu u pravom smislu te reči?

Uvek je klackalica do koje mere će to biti performans a do koje koncert. Biće kombinacija oba. Prvenstveno se bavim muzikom i volim klasični pristup koncertu. Koncertna sala Sava Centra i omogućava da imaš kombinaciju toga da se sedi, posmatra i sluša ono što se dešava na sceni, a da u nekom trenutku se to pretvori u žurku. Trebalo bi pažljivo osmisliti kako će ići sama dinamika koncerta, još uvek razmišljam o tome. Postoji vizija da bude nekoliko segmenata, pa da idem iz jednog u drugi.

Konstrakta koncert Sava Centar

Kao svojevrsni triptih?

Videćemo da li će biti triptih i koliko će ih biti, budući da mi radimo kao Zemlja gruva od 2010. pa do danas. Prošlo je godina, ja sam se razvijala kao muzičar i pisac. Ono što radim danas je dosta daleko od onoga što je nastalo na počecima, a treba sve inkorporirati, pa je onda jedino rešenje da se to nekako i odvoji.

Vaš Triptih (Nobl, In Corpore Sano i Mekano) je osvojio ne samo region, već i celu Evropu. Da li pripremate neki novi triptih, serijal koji će, kao što je do sada bio slučaj, biti sinteza dobre muzike, scenografije, kostimografije i, naravno, dobre i (angažovane) priče?

Radimo novu pesmu, koja opet objedinjuje par pesama u okviru jedne teme. Ne znam da li ću do septembra stići da uradim i video. Nadam se da hoću. Ali da, ima novog materijala. Da li će on biti predstavljen pre ili na samom koncertu videćemo.

Vaš koncert biće među onima koji će ispisati nove stranice istorije Sava Centra. Kog izvođača biste vi voleli da vidite na ovoj sceni?

Postoji zaista dosta izvođača koje bih volela da čujem, neka neki od njih budu Stromae i FKA Twigs. Ne znam da li su za Sava Centar, ali ta bina dozvoljava i ples, video, tako da vrlo verovatno da.

Konstrakta koncert Sava Centar
Konstrakta koncert Sava Centar

Kultna Plava dvorana ponovo postaje kulturno uporište grada

Obnovljena Plava dvorana je većeg kapacitata, sada ima ukupno 4050 sedećih mesta, opremljena je tehnikom poslednje generacije, sa unapređenom akustikom i najvećim bioskopskim 3D platnom u regionu. Novina su VIP lože sa 110 mesta, kao i dodatni redovi u parteru, koji su doprineli povećanju kapaciteta gledališta.

„Beograd i Srbija ponovo dobijaju mesto za najznačajnije kulturne događaje: koncerte, filmske projekcije, predstave i mjuzikle, kao i mogućnost da ugostimo najveće svetske kongrese i poslovne događaje, koji broje više hiljada učesnika”, rekla je Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra.

Konstrakta koncert Sava Centar
Konstrakta koncert Sava Centar

Kakav nas sve program očekuje?

Generalna direktorka Sava Centra Kristina Milinčić je istakla i nekoliko događaja koji nas očekuju u narednom periodu. Među njima su koncert Kraljevske Filharmonije iz Londona, koncert Yasmin Levy u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a, nastup fado dive Marize. Kada govorimo o filmskom programu najavljena je premijera domaćeg filma Megdan. Sezonu će obeležiti i dolazak brojnih stranih produkcija u okviru svetskih turneja: muzičko-plesni šou STOMP i mjuzikl Mali Princ. Zakazani su i koncerti brojnih domaćih i regionalnih muzičkih zvezda. Neke od njih su Tony Cetinski, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, Amira Medunjanin, Jelena Rozga…

Lepa vest je da će se na ovom mestu nastaviti tradicija održavanja značajnih filmskih, muzičkih i pozorišnih festivala, među kojima su FEST, BELEF i BITEF.

Kalendar do sada potvrđenih događaja dostupan je na oficijelnom sajtu Sava Centra.

 

Foto: Sava Centar/ Jakov Simović

Učitati još
Zatvori