Banja Luka Fest: Sjaj, glamur i nastupi najvećih regionalnih zvezda – donosimo detalje
Banja Luka Fest: Sjaj, glamur i nastupi najvećih regionalnih zvezda – donosimo detalje

Banja Luka Fest: Sjaj, glamur i nastupi najvećih regionalnih zvezda – donosimo detalje

Muzički festival Banja Luka fest poslednjih godina se visoko pozicionirao na listi regionalnih festivala. Jedan od razloga za to je pažljivo odabran muzički program koji okuplja kako svetske, tako i regionalne zvezde. Ove godine, tokom tri festivalske večeri na tvrđavi Kastel, odabrani program je ispunio očekivanja publike. Stjepan Hauser, virtuoz svetskog renomea svečano je otvorio festival. Usledio je koncert grupe Bijelo Dugme, jednog od najvećih rok sastava sa ovih prostora. Veče zatvaranja obeležio je koncert Simfonija udvoje Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića. U nastavku donosimo detalje.

Stjepan Hauser: Buntovnik na čelu prvi put pred banjalučkom publikom

Tvrđava Kastel je samo za ovu priliku pretvorena u glamuroznu koncertnu dvoranu, a prvi je nastupio Stjepan Hauser. Proslavljeni umetnik je upravo u Banja Luci započeo evropsku turneju, koja se nastavlja u svim najvećim gradovima Starog kontinenta. Pred banjalučkom publikom, koju je pozdravio prvi put u svojoj karijeri, pokazao je zašto važi za jednog od najautentičnijih i najsenzacionalnijih pojava na svetskoj sceni.

Na koncertu u Banja Luci buntovnik na violončelu u pratnji orkestra izvodio je neke od najlepših muzičkih kompozicija ikada:  Starlights City, Shape of my Heart, Sway… Čula se i pesma Caruso italijanskog kantautora Lucia Dalle.

Banja Luka Fest

Let’s Get Loud

Usledio je deo koncerta koji je bio ispunjen latino zvucima, a publika je za tili čas sedeću platformu na banjalučkoj tvrđavi transformisala u plesnu dvoranu na otvorenom. Hauser je zasvirao Let’s Get Loud dive Jennifer Lopez, Livin la vida loca koju izvodi Ricky Martin, Despacito Luisa Fonsija, hitove Señorita, La Isla Bonita, Volare, Bamboleo, te pokazao zašto njegova turneja nosi epitet svetskog šoua.

Pedeset godina Bijelog Dugmeta

Bijelo Dugme, najveća rok grupa sa ovih prostora, nastupila je u okviru slavljeničke turneje povodom pedeset godina postojanja. Publika je imala priliku da u interpretaciji Gorana Bregovića, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife čuje neprolazne hitove grupe koja je ispisala posebne stranice muzičke istorije regiona.

Simfonija udvoje

Zatvaranje četvrtog Banja Luka Festa bilo je u znaku koncerta Simfonija udvoje, na kome su nastupili Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić. Ovo je njihov prvi zajednički koncert u karijeri, u pratnji Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Veče je otvorila Jelena Tomašević pesmama Panta rei, Jutro, Ime moje, Košava, Oro… Nakon što je izvela Zlatni dan, na scenu je izašao Ivan Bosiljčić. Njegov deo večeri bio je prožet najlepšom poezijom i pesmama. Pevao je Dušo moja, Žute dunje, Pukni zoro, a na vrhuncu večeri na sceni mu se pridružila Jelena. Par je u duetu izveo pesme Princeza, To je bila ljubav i Nije htjela.

Banja Luka Fest
Banja Luka Fest

Četvrti Banja Luka Fest posetilo je više od 15.000 ljudi, a organizatori najavljuju bogat program i za sledeću godinu.

Foto: Banja Luka Fest promo/ Indir Merdanović / Instagram @banjaluka.fest / @indirphotography

Učitati još
Zatvori