Ko je Lucrezia Oddone i zašto treba da je zapratite ako volite Italiju i italijanski jezik
Ko je Lucrezia Oddone i zašto treba da je zapratite ako volite Italiju i italijanski jezik

Ko je Lucrezia Oddone i zašto treba da je zapratite ako volite Italiju i italijanski jezik

Verovatno ste (i vi, jer mi jesmo) tokom karantina odjednom dobili želju da naučite neki strani jezik. Kako je vremena bilo na pretek, a mnogi resursi su odjednom postali dostupni potpuno besplatno, želeli smo da iskoristimo priliku i konačno savladamo neki od stranih jezika koji smo zavoleli kroz serije ili filmove ili pak, učili u školi, ali nikada ovladali njime. Za nas je italijanski jezik uvek bio jedan od tih, a verujemo da razloge nije potrebno da navodimo. U pohodu na osvajanje novih reči i gramatike, naišli smo na kanal mlade Italijanke Lucrezie Oddone. Karantin se završio, od učenja smo (teška srca priznajemo) odustali, no njen YouTube kanal i Instagram profil još uvek pratimo.

Evo i zašto.

Imerzija u italijansku svakodnevicu

Razlog zbog kojeg i dalje verno pratimo svaku objavu koju Lucrezia podeli isti je kao i onaj zbog kojeg smo inicijalno zapratili njen sadržaj. Na svom YouTube kanalu Learn Italian with Lucrezia pronašli smo ne samo korisna objašnjenja gramatičkih i pravopisnih pravila, već i nešto što nam se činilo daleko dragocenijim u našim pokušajima da savladamo italijanski jezik. Naime, Lucrezia u kratkim vlogovima, često usmerenim na jednu konkretnu aktivnost u njenom svakodnevnom životu, podučava upravo onim jezičkim nepoznanicama koje su najznačajnije kada se nađemo u stranoj zemlji i želimo da progovorimona njihovom jeziku. Primera radi, Lucrezia će vas povesti sa sobom u nedeljnu nabavku pa tako kroz njene videe možete naučiti kako se na italijanskom kažu sve one namirnice koje i sami kupujete.

Ovakav, imerzivan princip učenja, dozvoljava da na primerima iz svakodnevnog života, u kojima se sami često nalazite, usvojite nove reči i obogatite vokabular na italijanskom jeziku. Na taj način ćete se, prisećajući se konteksta, mnogo lakše prisetiti nekog pojma kada budete želeli da ga upotrebite u razgovoru.

Ovakvih je videa na Lucreziinom kanalu više, a osim što vas uči novim terminima, mlada Italijanka zapravo sprovodi i kroz Rim, u kojem živi, ali i druge delove Italije, upoznajući vas, kroz jezik, i sa divnom kulturom svoje zemlje. Kroz česte ekskurzije u različite krajeve Italije, Lucrezia dočarava ne samo prirodna, već i kulturna bogatstva koje nude i manje poznati gradovi ili regije.

Foto: Instagram (@lucreziaoddone)

Učitati još
Zatvori