Journal kolumna: (NE)OPROŠTAJ
Journal kolumna: (NE)OPROŠTAJ

Journal kolumna: (NE)OPROŠTAJ

Merkur je krenuo retrogradno! Uh mo’š misliti. Koliko puta mi je život krenuo u rikverc, bez uticaja ikakvih planeta ili? Ili samo nisam obraćala pažnju. Nekako to moje hronično neobraćanje pažnje je zaista na kraju dovelo do velikih problema. Podsvesno sam gurala neke vidljive požare ka tuđim poljima, a oni su se samo vratili jači sa druge strane mog poseda. Ne mislim samo na emotivne kolapse, već zaista na sva polja u životu jednog bića. Naravno, reći ćete i ja sam, niko nije savršen, nismo roboti. Istina, ali to ni malo ne olakšava. Da li je život u velikim gradovima, istovremeno i izvor najvećih izazova ili je moja baka bila u pravu kada je rekla Tako je sine i u malim mestima, samo se manje priča, a više krije. Ne znam.

Znam jedno, metropola ili selo, mi živimo u mizoginom društvu.

U jeku je par razvoda javnih ličnosti, ali ću iz poštovanja žena preskočiti čak i inicijale. Suprug, onaj koji je na putu da postane bivši, ne štedi ni milimetar medjiskog prostora u svrhu pljuvanja svoje bračne partnerke. Partnerke, sa kojom je proveo dve decenije. On je napušten, jadan, tužan, ali je ujedno i ona kurva, rasturačica braka, pa i sponzoruša. Od svega lepog on se seća samo kupljenih Chanelica i Birkinki. Ne, nije spomenuo ni zajedničke izlete, ni jutarnje kafe, nedajbože odgajanje predive dece. On se seća samo da je hlebom nahranio, obukao i plaćao skupe provode.

Tvrdi da su za njegov nesrećni razvod krive ŽENE OKO NJE. Zamislite, družila se sa tim zlim ženama. Koje su šanse da se takva lepotica druži sa muškarcima. Prepodobnim evnusima grada Beograda, oni bi mu zasigurno sačuvali brak, zar ne? Ali, novine prodaje naslov, pa dajte narodu leba i igara. Razapni ženu, jer da je to neki dasa, koga bi to uopšte zanimalo?

Neoprostivo je da jedna majka rasturi porodicu?

Zaista? Koliko bi stupaca zauzela izjava te iste supruge, da je obrnuto? Tačnije, da li bi se ona čak i oglasila? Verujem da ne. Ona bi skupila ona muda koja on nema, decu, sve svoje torbe, haljine i cipele, sline i suze i korak po korak prelazila neželjene staze. U tom momentu, ona bi mislila da je kraj sveta, da sutra zasigurno ne postoji, da nikada više neće dodirnuti osobu suprotnog pola. Onda bi shvatila da iako je on probao da trči spuštenih gaća, alimentacija mizerija koja ne pokriva ni račun za struju, a onda bi pila antidepresive i vino. I ĆUTALA! Naravno to stanje ne traje zauvek! Ali, znam da po raznoraznim portalima ne bi cvilela i najavljivala jedvačekanje nove ljubavi! Ok, ko gubi ima poravo da se ljuti, ali ne i da pobaca tonu prljavog veša.

Da se dotaknemo i video ekskluzive.

Snimak na kome muškarac i žena imaju odnos, nikada i nigde ne bi trebao biti objavljen. Ali, kada već jeste, ona je jednostavno kurva, a on, pa on je ON. Mnogo puta sam rekla, da smo borbom za jednakost dobile samo jednako radno vreme i više obaveza, a nikako više prava ili poštovanja. Možemo podići teg iste težine, voziti avion, raditi u rudniku, roditi petoro dece, dobiti Nobelovu nagradu, popeti se na Mont Everest. Preplivati okeane, boriti se u ratu, podojiti i tuđu decu, poroditi se na sred njive, hodati dostojanstveno uz princa koji živi suživot sa ljubavnicom, ženom koju zovu Rotvajler. Onog momenta, kada mi izaberemo. Bile to mi ili Lady Diana nekog Dodija, dogodiće se tunel Alma. Ne, nas neće ubiti potencijalni paparaci, neće nas MI6 dovesti do psihijatrije, to će učiniti, naši prijatelji, roditelji, kumovi, društvo. Jer žena mora dostojanstveno da izdrži?

DOSTOJANSTVO.

Na žalost svih nas u onoj gorepomenutoj borbi za ravnopravnost smo ga izgubile.  Same smo ga predale i prodale, a kada date dijamant na poklon, retko ko će vam ga vratiti nazad. Kompenzovale smo prava za krivo?  Ali, što bi deca rekla, taknuto, maknuto. I sada dolazimo do pitanja pa šta mi tu možemo?

MNOGO!

Ako smo već izabrale da nosimo pantalone, onda gledajmo da nam zaista dobro stoje, jer sve je do kroja i do broja. Postavimo stvari na svoje mesto, kao što to radimo sa našom decom, psima ili prijateljima. Imamo izbor, pa birajmo. Ko to kaže ili tvrdi da smo svojom jačinom, nadjačale muškarce pa se oni jadni eto sada pretvoriše u princeze? Uostalom, postoje banke sperme, pa ako oni bivaju sami, a zašto bismo mi morale biti gde nas žele slabašnim, ćutljivim i podatnim, a istovremeno sposobnim, uspešnim borkinjama? Zbog potomstva, zbog davno ispričanih bajki ili zbog jutarnje kafe? Dajte, visoka je to cena za strah od samovanja. Neko je ovde pomešao ulje i vodu, a to nikako ne može.

Danima slušam kako je brak kao institucija propao, da više ne postoji normalan muškarac, da su se žene raspomamile. Takođe da dosta nas žena obitava u tim istim brakovima zbog dece i novca. Ok, hajde da kažem da se slažem sa svim ovim tvrdnjama, da i jednim i drugim, dodala bih samo par činjenica.

Poslednjih godina mog braka, osećala sam se kao crv ispod kamena, istovremeno zaštićena i zgnječena. Vama koje se tako osećate, jasno je o čemu govorim, zato razumem žene koje su u takvoj zajednici. Kako je vreme prolazilo, da okuražila sam se, shvatila sam da mi ne treba ni mržnja, ni jad ni jed. Pre svega, da mi ne treba nemir! Bilo koja od ove dve pozicije će dovesti do neke vrste mržnje. Bilo da biram sigurnost, bilo da biram odlazak.

Tamni vilajet 21.veka.

Ipak, gde gaće spadaju emocije vladaju. Nema nepovređenih, bilo to da ste vi, vaš partner ili deca. Onda barem birajte, da skupite dovoljno snage za borbu sa SOBOM! Gledajte samo sebe, druga strana tu nije bitna, tako je postala sam jedna sebična ŽENA. Čak i da pokušate da oprostite, to je jednako verovanju da ćete zajahati jednoroga.  Oprost je moguć, samo kada dostojanstveno odete i nastavite dalje. Dalje od laži, nepoštovanja i obmane, kada prerastete situaciju u kojoj je neko od vas pravio pajaca i budalu, kada oprostite sebi što ste slepo verovali u Grimove bajke.

Kada kažete Ne nisi ništa kriva, imaš pravo da promeniš mišljenje, imaš pravo da voliš sebe i nekog drugog. Tada ćete moći da oprostite i da sebe ne trujete filmskim scenama, njega i njegove prve, druge, pete ljubavnice. Tada ćete mirne duše poljubiti njenu sliku koju su vam veštim detektivskim radom na socijalnim mrežama, izbunarile kume i drugarice. Da, da cmoknete tu sliku i zahvalite se toj nekoj koja je sa onog crva skinula kamen. Verujte, ja nisam jednom poljubila ekran telefona. Hvala joj! Svima hvala! Ostajanje u laži, dovodi samo do kolapsa bića, znam i ja bih volela da nije (bilo) tako. Ljubavnički odnosi su drugačiji od poslovnih ili prijateljskih, magični, jaki i obuzimajući.

(NE)OPROŠTAJ

Samim tim, kada se u takvom odnosu dogodi izdaja, nazad ne postoji, sumnja i nepoverenje će vas potrošiti i na kraju ili napraviti od zajednice običnu korporaciju ili bezdan. Kada shvatite da morate otići, trčite! I kada dođe sledeći i dalje će vas boleti stare rane, proveravaćete svaki mig, treptaj, kap kiše za vas će biti najava oluje. Malo kasnije, iskreno boleće vas DUPE.

Znaćete da je vaše mesto baš tu gde jeste, da pripadate samo i isključivo sebi, ako se desi taj magični jednorog sjajno, prepoznaćete ga!

Verujte svojoj intuiciji, jer jednostavno kad god sumnjate u pravu ste!

I ne opraštajte nikome, jer niko ne bi oprostio vama. Zaista i ne treba, jer svaka akcija ima reakciju, a mi odlično znamo posledicu svih naših dela, zar ne?

Možda ćete mi reći da čovek koji pola sata bira košulju za sastanak, ne razmisli pre nego pozove ljubavnicu u hotelsku sobu, ma dajte. Koliko nam vremena treba da izaberemo boju laka za nokte, cipele ili torbu? I sada ćete mi bez grča na licu pojasniti, kako se preljuba desila impulsivno?

Zaista?

Koliko god puta ubacili zapaljenu šibicu vodu, ugasiće se, isto je sa poverenjem, jednom natopljeno lažima, tinjaće i možda goruckati, svakako će biti ugašeno. A, vi? Razočaraćete se. Povratna zamenica, sebe (se). I to jeste najbolnije SEBE.

Ako, smo na neki način došli do zaključka da svi činimo po sopstvenom izboru, onda birajte pametno! Ne mučite se, za to vam niko neće reći hvala!

Uostalom čak i posle tačke u rečenici ide veliko slovo! Zato, posle tačke u životu, budite veliki VI!

Budite pismeni, ne umanjujte se.

Vaša J.

Stavovi i mišljenja autora izneseni u autorskim kolumnama ne odražavaju stav i mišljenje cele Journal redakcije.
Učitati još
Zatvori