Odakle početi? Izdvajamo tri knjige o mentalnom zdravlju
Odakle početi? Izdvajamo tri knjige o mentalnom zdravlju

Odakle početi? Izdvajamo tri knjige
o mentalnom zdravlju

Šta nas to razlikuje od životinja? Definitivno, sposobnost govora. Ili je ipak ključna razlika u tome što smo sposobni da usvajamo znanja različitih kultura i kreiramo sopstvena mišljenja i stavove. Šta se dogodi u momentima kada svoje formirane stavove odlučimo da zadržimo samo za sebe i počnemo da ih potiskujemo. Ne borimo se protiv negativnih uverenja koja nam je delom nametnulo društvo kroz čitavu istoriju.  Tu je i možda najteže pitanje od svih pitanja, da li smo spremni da normalizujemo ono što svakim danom pokušava da izbije na površinu – brigu o mentalnom zdravlju. Teško je prihvatiti činjenicu da je svakome od nas potreban rad na sebi kako bismo zaista mogli da se razvijamo dalje kao individue koje odgovorno i svesno nastupaju u svim životnim aspektima. Ima li boljeg načina za to od dobre knjige?

It Didn’t Start with You – Mark Wolynn

Sigurno ste već čuli za teoriju da su anksioznost, depresija i druga mentalna stanja možda prouzrokovana nasleđem. Knjige koje govore na tu temu mogu biti od pomoći svima koji smatraju da je tako nešto moguće. Mnogi koji se suočavaju sa nekim mentalnim problemima možda su isti primetili i kod svojih roditelja, baka i deka. Mi bismo ovom prilikom posebno izdvojili jednu. Knjiga popularnog stručnjaka za mentalno zdravlje sa univerziteta u San Francisku, Nije počelo sa tobom, objašnjava kako je moguće da traumu naših predaka potencijalno nasledimo. Takođe, autor Mark Wolynn može vam objasniti kako možete prekinuti ovaj obrazac. Svako od nas deo je jedne porodice i porodičnog stabla. Možda bi pre rada na svom unutrašnjem detetu trebalo početi od predaka.

Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj – Stefanie Stahl

Ovo je knjiga koju smo u jednom od prošlih predloga već spominjali. Međutim, smatramo da bi ona savršeno odgovarala i našem današnjem odabiru. Kao što smo već napomenuli, nakon što razumete šta je sve oblikovalo vaše pretke, samim tim i vas, na red dolazi briga o vašem unutrašnjem detetu. Unutrašnje dete sastoji se od deteta senke i deteta sunca. Kroz čitavo odrastanje svakog pojedinca dešavaju su se kako dobri, tako i loši momenti. Dete senke i dete sunca, u određenoj meri, postoje u svakome od nas. Oni koji su imali nesrećnije detinjstvo, možda će imati vreći problem da zbrinu svoje dete senke. Takođe, i ovo može biti individualno. Međutim, kako psihološkinja Stefanie Stahl objašnjava, svaka osoba bez obzira na to koliko imala srećno detinjstvo mora da, uslovno rečeno, uteši svoje dete senke. Razmislite da li je došao momenat za to.

dete_u_tebi_mora_da_pronadje_svoj_zavicaj_-_radna_sveska_
delfi

Carl Gustav Jung – O razvoju ličnosti

O stvaralačkom opusu i doprinosu psihologiji i psihijatriji, bar kada je reč o Jungu, ne treba uopšteno razgovarati. Možemo ga ili potpuno predstaviti ili izbeći bilo kakva površna predstavljanja. Ukoliko ste u potrazi za štivom iz kog su mnogi današnji psiholozi i psihijatri učili, vreme je da počnete od Junga. Njegova knjiga O razvoju ličnosti pogodna je za svakog pojedinca bez obzira na uzrast, ali posebno preporučljiva roditeljima. Ovo je knjiga koja objašnjava termine iz analitičke psihologije i načine adekvatnog vaspitanja. Jung je bio jedan od pobornika ideje da je psihologija roditelja i vaspitača ključna kada je reč o zdravom razvijanju pojedinca. Nezadovoljavajuć odnos roditelja prema detetu može rezultirati problemima u odraslom dobu, čega smo svi u velikoj meri svesni. Uz ovu knjigu iznenadićete se na koliko različitih nivoa relacija roditelj-dete može uticati na razvoj jedinke a da toga niste ni svesni.

Ostale knjige Carla Gustava Junga takođe su, svaka na svoj način, dobar početak.

o_razvoju_licnosti_
vulkan

Vraćamo se na pitanje koje smo već u samom uvodu istakli. Šta je ono što nas razlikuje od životinja? Podvukli bismo zaključak da bi to bila sposobnost rada na svojoj ličnosti i preduzimanje mera povodom negativnih uverenja koja smo stekli kroz život.

Foto: Amazon; Vulkan; Delfi

Učitati još
Zatvori