Tri knjige koje bi svaki pripadnik generacije Z trebalo da pročita
Tri knjige koje bi svaki pripadnik generacije Z trebalo da pročita

Tri knjige koje bi svaki pripadnik
generacije Z trebalo da pročita

Generacija Z opisuje se kao generacija koja ne voli da sledi ustaljene društvene norme, ona koja se bori protiv sistema svih vrsta. Neki bi rekli zarobljenici kapitalizma, ili pak, generacija koja ne ceni nikoga i ništa. Koliko je to tačno, to samo pripadnici ove generacije znaju, ukoliko su, naravno, potpuno iskreni prema sebi. Po našem mišljenju, generacija Z jeste ona izgubljena u modernim tvorevinama društva koja polako, ali sigurno gubi dodir sa realnošću. Ovoj, pomalo bolnoj činjenici svedoči normalizacija psihičkih stanja nastala usled nerešavanja i nesuočavanja sa ličnim problemima. To nesuočavanje kasnije dovodi do toga da se ova generacija sve više povlači u sebe da bi svoju otuđenost proglasila „modernim“. Zato, dragi pripadnici generacije Z, za vas smo izdvojili knjige koje najpre imaju za cilj da vas podsete kako je život nekada izgledao bez svih etiketa koje nekada čak i sami sebi dodeljujete.

Na putu – Jack Kerouac

Kao što smo već u samom uvodu istakli, pripadnici generacije Z moraju da osete čari neimanja koje se danas tumači kao slabost. Ima li onda bolje knjige za to do one koja je pokrenula hipi kulturu šezdesetih godina u Americi? Prvobitno, 1957. godine kada je prvi put objavljen, roman je bio potpuno cenzurisan. Vreme je da je u ovom slobodnijem (ali i dalje kapitalističkom) društvu pročitate u celosti. Roman govori o dvojici mladih prijatelja koji odbacuju stroga društvena uverenja i odaju se putovanjima, džezu i lakim dorgama kako bi kreirali sopstvenu religiju – religiju slobode, duhovnosti i čežnje za životom koji se diše punim plućima. To je život u kom se ne beži od teških osećanja i nemaštine, ali se beži od dosade i dokolice. Roman Na putu govori o putu kroz nesvakidašnja životna iskustva koja se dešavaju samo onda kada se krećemo. Nije li kretanje ono što je najviše potrebno generaciji Z?

Borislav Pekić: Život buntovnika – Srđan Cvetković

Jedan od najznačajnijih srpskih pisaca dvadesetog veka, Borislav Pekić, savršen je primer za čitavu generaciju Z kada je reč o prihvatanju sistema (najviše političkih, socio-ekonomskih i društvenih). Bio je čovek koji se još u ranoj mladosti borio za demokratiju, i ne samo kroz svoja dela. Pekić je i primer domaćeg autora koji je deo svog života proveo u inostranstvu, tačnije Londonu. Takva neustrašivost življenja dovela ga je do originalnosti njegovog dela. No, nije li to inače usko povezano? Ukoliko neki pripadnik generacije Z upravo i čita ovo, ovaj primer mu može delovati dosadno. Međutim, on je tu sa razlogom. Književnost dvadesetog veka je specifična po tome što nije ni previše blizu ni previše daleko. Što bi značilo, još uvek možete da pokupite neke fore. Kroz upoznavanje biografije najupečatljivijeg romanopsica i robijaša za vreme komunizma sigurni smo da će vaš već utrnuli osećaj za pravdu sam da se probudi. A mi znamo da je nedostatak borbe za pravdu ono što nam nedostaje kako bismo se probudili iz začaranog kruga samosažaljenja. E pa, Pekić čini se, nije imao problem sa tim.

borislav pekić biografija
Knjižara Roman

Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj – Stefanie Stahl

Prelazimo sa romana i biografije na popularnu psihologiju. Sada će svaki pripadnik generacije kojoj se predlaže ova knjiga prevrnuti očima. No, međutim ova knjiga zaista može da vam pomogne da bolje razumete sebe, svoje detinjstvo i da osvestite svoje nesigurnosti. Uz pomoć različitih vežbi, možete bolje razumeti odakle potiču vaša negativna uverenja (kojih je, priznaćete, dosta) kao i to kako možete ta ista uverenja da promenite. Ono što je specifično za generaciju Z jeste, ono što smo već pominjali, otuđenost od stvarnosti. Bilo kako bilo, ukoliko odlučite da pristupite ovoj knjizi bez predrasuda, postoje velike šanse da po završetku zaista promenite sebe nabolje.

dete u tebi mora da pronadje svoj zavicaj
Bookmate

Što se tiče milenijalaca koji su došli ovde kako bi saznali šta se to preporučuje mlađima, ne brinite, imamo predlog knjiga i za vas.

 

 

Foto: Bookmate; DELFI; Knjižara Roman; Instagram

Učitati još
Zatvori