Šta čitaju poznati: Marc Jacobs (vol. 2)
Šta čitaju poznati: Marc Jacobs (vol. 2)

Šta čitaju poznati: Marc Jacobs (vol. 2)

Virtuelna književna tura, ove nedelje, ponovo prolazi kroz kućnu biblioteku Marca Jacobsa. Čuveni kreator je modno poglavlje zamenio književnim, te na njegovom Instagram nalogu često možemo videti fotografije s knjigom u ruci. Iz šarenolikog čitalačkog univerzuma modni virtuoz najčešće bira klasike američke književnosti, a pisci Bret Easton Ellis i Truman Capote zauzimaju posebno mesto na polici.

S tim u vezi, izdvajamo kultna književna dela koja je Jacobs nedavno čitao i pravimo novu must-read listu.

Hladnokrvno – Truman Kapote

Dokumentaristička hronika Hladnokrvno u fokus stavlja zločin koji se dogodio krajem 1959. godine. Holkomb, mirna varošica u Kanzasu, 15. novembra postaje poprište neviđenog zločina. Naime, svi članovi imućne porodice Klater najpre su mučeni, a potom i ubijeni iz sačmare. Istragu vodi agent Al Djui, mesto zločina je ispunjeno brojnim nelogičnostima, dok istovremeno – nikome nije jasno ko bi imao bilo kakav motiv za ubistvo.

Truman Kapote je nekoliko godina kasnije sproveo detaljnu rekonstrukciju događaja koji su se odigrali te kobne noći. Na taj način nastaje non-fiction remek-delo Hladnokrvno, zahvaljujući kojem Kapote  postaje jedan od najcenjenijih američkih književnika.

Less Than Zero – Bret Easton Ellis

Less Than Zero je debitanski roman čuvenog američkog pisca Breta Eastona Ellisa. Radnja se odvija ranih osamdesetih godina XX veka u Los Anđelesu, a Ellis čitaoce vodi na nesvakidašnje putovanje među izgubljenom generacijom koju je oblikovao novac. Premisa je sledeće…

Clay se nakratko vraća u sunčani Los Anđeles uoči Božića. Za to vreme privilegovani mladić pokušava da obnovi vezu s bivšom devojkom i otuđenim prijateljem Julianom, koji se okrenuo prostituciji i heroinu. Dok praznična euforija vrtoglavo raste, Clay zapada u očajanje, koje ga naposletku vraća starim porocima.  Da li će njegov pad biti neminovan ili će pak uspeti da se otrgne iz zlokobne praznine – odgovor leži u omiljenom romanu Marca Jacobsa.

Foto: Instagram @themarcjacobs; Delfi knjižare @delfi.rs

Učitati još
Zatvori