Šta čitaju poznati: Kaia Gerber
Šta čitaju poznati: Kaia Gerber

Šta čitaju poznati: Kaia Gerber

Nakon što smo virtuelno obišli biblioteke holivudskih glumica i upoznali njihove čitalačke afinitete, prelazimo na modnu teritoriju. Ovog puta, beležimo šta čitaju aktuelni supermodeli. Među njima se prvenstveno istakla manekenka Kaia Gerber. Ona putem Instagrama, sa svojim mnogobrojnim pratiocima, deli različite literarne preporuke. Osim toga, već treću godinu zaredom aktivno vodi i book club.

Kaia u intervjuima neretko ističe da je čitalačke navike i ljubav prema lepoj književnosti stekla od najranijeg detinjstva zahvaljujući majci, čuvenom supermodelu Cindy Crawford. Počevši od klasika i amerikane, sve do bestseller romana – mlada manekenka pravi svojevrsni žanrovski miks – a mi ovom prilikom izdvajamo tri najzanimljivija naslova iz njene kućne biblioteke.

Midlseks – Džefri Judžinidis

Midlseks, roman američkog književnika Džefrija Judžinidisa ubraja se u grupu takozvanih – modernih klasika. Od objavljivanja, pa sve do danas rasprodat je u milionskim tiražima, a Judžinidis je svoje kultno delo, nagrađeno Pulicerom, pisao punih devet godina. Radnja se odvija hronološki i prati životnu putanju jedne grčke porodice, koja usled grčko-turskog sukoba odlazi za Ameriku. Pažljivo i stilski besprekorno autor gradi generacijsku sagu, a kao glavni junak ističe se Kal Stefanidis.

Na prvi pogled Kal je žensko. Međutim, vremenom se ispostavlja da je usled mutiranih gena on zapravo maskulini pseudohermafrodit. Tačnije, muškarac čije su spoljne polne karakteristike ženske. Nakon tog saznanja otvara se sasvim novo poglavlje za glavnog junaka i dok čitaoci prate njegovu potragu za identitetom otkrivaju se i mnogobrojne porodične tajne. Vanvremenska hronika o seksualnosti, identitetu, politici i socijalnim prilikama zauzima posebno mesto na polici Kaie Gerber – te ukoliko do sad niste pročitali Midlseks pravo je vreme da to učinite.

@Midlseks

Tamo gde rakovi pevaju – Delija Ovens

Godinama unazad roman Tamo gde rakovi pevaju zauzima sve eminentne liste najprodavanijih naslova – kako u svetu, tako i kod nas. Sledstveno tome mala je verovatnoća da niste čuli za književni prvenac američke autorke Delije Ovens, koji je čitala i Kaia Gerber u sklopu book kluba. Radnja se odvija nedaleko od mirnog gradića u Severnoj Karolini. Tačnije, u močvarnoj oblasti i prati Kaju Klark, devojčicu koja živi potpuno sama u oronuloj kolibi.

Godine prolaze, Kaja izrasta u devojku čija se svakodnevica odvija daleko od civilizacije u mističnoj prirodnoj simbiozi. Uskoro u njen život ulaze dvojica mladića, a jedno ubistvo stavlja je u prvi red osumljičenih. Da li Kaja zaista ubila Čejsa Endruza – odgovor se krije upravo u ovoj napetoj drami sa elementima misterije.

@vulkanizdavaštvo

Moja mračna Vanesa – Kejt Elizabet Rasel

Roman koji mnogi porede s kultnom Nabokovljevom Lolitom ujedno spada u najvažnije savremena književna dela. Radnja se odvija u dve vremenske linije i prati Vanesu Vaj. Tako na samom početku upoznajemo petnaestogodišnja Vanesu i dobijamo površinski uvid u njenu aferu s profesorom engleske književnosti. Sedamnaest godina kasnije nekadašnja učenica podiže optužnicu protiv Džejkoba Strejna za seksualno zlostavljanje i pritom dolazi kod Vanese s molbom da i ona učini isto.

Kad klupko u Vanesinoj glavi počne da se odmotava na površinu izlaze brojne traume iz potistnutog životnog razdoblja. Iako je isprva bila ubeđena da je njena mladalačka ljubav bila iskrena, brojne optužbe na račun Džejkoba Strejna govore nešto sasvim suprotno i otkrivaju pravo lice seksualnog predatora. Da li će Vanesa u takvoj situaciji ostaviti prošlost iza sebe ili će se pak suočiti sa surovom istinom?

@vulkanizdavaštvo

Foto: Instagram @kaiagerber; Delfi knjižare @delfiknjižare; Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori