Šta čita Anya Taylor Joy (a nije Emma)?
Šta čita Anya Taylor Joy (a nije Emma)?

Šta čita Anya Taylor Joy (a nije Emma)?

U rubrici Šta čitaju poznati do sada smo ugostili holivudske glumice Margot Robbie, zatim Camilu Morrone i naposletku Jennifer Beals. Nakon što smo zabeležili njihove čitalačke afinitete donosimo vam i čitalačku listu Anye Taylor Joy. Šta čita popularna mlada glumica, a nije roman Jane Austin, u čijoj je filmskoj adaptaciji donela lik junakinje Emme Woodhouse – saznajte u nastavku.

The Immortalists – Chloe Benjamin

Roman The Immortalists nagrađivana je porodična drama čija se radnja odvija u više vremenskih linija. Zaplet počinje tako što u leto 1969. godine četiri člana porodice Gold saznaju za dolazak tajanstvene žene nadomak njujorškog Lower East Sidea. Potpuno nesvesni svoje odluke oni odlaze kod vidovnjakinje koja će svakome ponaosob otkriti dan smrti. Ovo proročanstvo zatim višestruko utiče na njihovu budućnost i istovremeno ih razdvaja. Tako Simon odlazi put Zapadne obale, Klara postaje mađioničarka u Las Vegasu, Daniel vojni lekar, a Varya vođena bezazlenom dečjom šalom život provodi u istraživanju besmrtnosti. Da li posle niza rasutih godina porodične veze mogu biti uspostavljene – otkriva upravo roman The Immortalists.

Giovanni’s Room – James Baldwin

James Baldwin ubraja se u red najznačajnijih američkih književnika. Njegov roman Giovanni’s Room objavljen je 1956. godine i predstavlja pravi LGBT+ klasik. U odnosu na Baldwinov prvi roman koji se bavio pitanjima rasne diskriminacije u Americi, u ovom se  književnom delu prožimaju teme seksualnosti i otuđenosti na veoma eksplicitan način. Radnja se odvija u Parizu i prati život glavnog junaka Davida. Ovaj mladić odlazi iz Amerike i život nastavlja u Gradu svetlosti, gde ujedno započinje i ljubavnu vezu s Helom. Nakon što Hela ode u Španiju na par nedelja, David upoznaje barmena italijanskog porekla Giovannija. Uskoro se između dvojice mladića razvija intenzivna seksualna veza. Do kraja se prožima pitanje – da li će David konačno prihvatiti sebe i osećanja od kojih je neprestano bežao?

Animal – Lisa Taddeo

Lisa Taddeo jedna je od najtiražnijih autorki svugde u svetu, a na čitalačkoj listi Anye Taylor Joy našao se njen roman Animal. Knjiga počinje samoubistvom muškarca koji je bio opsednut svojom mlađom ljubavnicom. Nakon te surove epizode upoznajemo potpunije i glavnu junakinju, Joan, čiji je sadašnji, u velikoj meri promiskuitetni, način života, uslovilo neprestano nasilje kojem je bila izložena u detinjstvu. Samoubistvo bivšeg ljubavnika osvestiće posrnulu Joan, te tako ona napušta Njujork i odlazi u Los Anđeles kako bi se suočila sa potisnutim događajima iz daleke prošlosti.

Učitati još
Zatvori