Journal preporuka: Roman „Linkolnov auto-put“
Journal preporuka: Roman „Linkolnov auto-put“

Journal preporuka: Roman
„Linkolnov auto-put“

Američki pisac, Ejmor Touls, dostigao je planetarni uspeh zahvaljujući remek-delu savremene književnosti Džentlmen u Moskvi. Nakon ovog romana, usledila je duža spisateljska hibernacija iz koje je slavni književnik izašao 2021. godine napisavši dugoočekivan roman Linkolnov auto-put.

Sledstveno tome, u nastavku preporučujemo dinamičnu i nezaboravnu priču koja čitaoce vodi na uzbudljivo putovanje kroz Ameriku.

Susret i početak novog života

Godina je 1954. Glavni junak, Emet Votson nakon petnaest meseci izlazi iz popravnog doma. Na porodičnoj farmi, koja je propala ubrzo posle očeve smrti, očekuju ga mlađi brat i plavi automobil. Osmogodišnji Bili mašta da ponovo vidi majku koja ih je napustila, dok deset godina stariji Emet jedino želi da pobegne od mučne prošlosti i otpočne novo životno poglavlje.

Ubrzo se na njihovom kućnom pragu pojavljuju neočekivani gosti, ispostaviće se Emetovi poznanici iz popravnog doma, Dačes i Vuli. Mladići nemirnog duha pobegli su iz popravnog doma, te po svaku cenu žele da stignu do Njujorka. Ovakav sled događaja remeti prvobitne Emetove planove i, ukršta četiri sudbine i jedan auto-put. Dani ubrzano prolaze, saputnici upadaju u brojne nepredviđene avanture.  Postavlja se pitanje – da li će svako od njih uspeti da pronađe svoje parče sreće?

Zbog čega treba pročitati roman?

Ejmor Touls u romanu Linkolnov auto-put pripoveda majstorski istkanu priču. Uz živopisne narativne linije, autentične likove i neočekivane avanture, ova knjiga podseća na voljene američke klasike, dok istovremeno predstavlja i pravo osveženje na savremenoj književnoj sceni.

Osim što pratimo sazrevanje junaka i bitne životne raskrsnice, ovaj roman pruža toplinu i duhovitost – te se zbog toga neizostavno mora naći u vašoj biblioteci.

Posebnu čar tokom čitanja daje Toulsova sposobnost da čitaoce uključi direktno u svoj književni svet. Samim tim, kroz rečenice možete otputovati u raznolike američke predele i upoznati ih do najsitnijih detalja. Dok vam likovi postaju toliko bliski – da ih ubrzo prigrlite i zavolite poput članova najuže porodice.

Učitati još
Zatvori