Poetry Pharmacy – mesto gde se umesto lekova prepisuju knjige na recept
Poetry Pharmacy – mesto gde se umesto lekova prepisuju knjige na recept

Poetry Pharmacy – mesto gde se umesto
lekova prepisuju knjige na recept

Poezija postaje najmoćnija tamo gde jednostavan jezik ne uspeva, omogućavajući nam da premostimo svesno i nesvesno – reči su Diane Ackerman autorke i pesnikinje. A ovaj citat je epitom knjižare koje se zove Poetry Pharmacy. Nalazi se u pitoresknom gradiću, Biskupski zamak (Bishop’s Castle), u Engleskoj. Ovo jedinstveno mesto, jedino takve vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu, nastalo je sa ciljem da postane utočište za um i dušu. Vizionarski projekat potpisuje Deborah Alma, poznatija kao Emergency Poet, koja je, poslednjih šest godina, u starim ambulantnim kolima radila kao apotekarka koja je prepisivala lekove u vidu poezije. Sada svoj plemeniti posao obavlja u pravoj apoteci, odnosno knjižari.

Apoteka poezije… Da li postoji išta bolje nego ući u objekat, reći nekom svoje muke i kao lek dobiti knjigu poezije? Mi smtaramo da je to najviša forma altruizma. Alma je odlučila da staru napuštenu gvožđaru pretvori u knjižaru koja će pružiti utočište svima koji pate od nečega i kao pomoć pružiće blagotvornu terapiju poezijom. U tome joj je pomogao njen partner, pesnik James Sheard, koji je bio nominovan za TS Eliot nagradu.

The place where poetry heals every wound

Poetry Pharmacy je knjižara, koja se u  umetnički uređenom prostoru, sastoji od raznih sekcija namenjenim za različite emotivne tegobe. Od dela namenjenog  ljubavnim jadima, preko odeljka za tugu i preopterećenost, sve do sekcije koja služi za one dane kada je svet previše prisutan. Svaki kutak je pažljivo osmišljen kako bi pružio posetiocima osećaj udobnosti i smirenosti. Pored knjiga i poezije, kupci mogu da uživaju u konsultacijama sa farmaceutom poezije, koji će pažljivo birati pesme za svakog pacijenta prema individualnim potrebama i osećanjima.

Knjižara se prostire i na prvi sprat, koji služi za održavanje redovnih radionica čitanja i pisanja, kao i umetničkim i događajima za blagostanje. U njemu se promovišu knjige, i održavaju događaji otvorenog mikrofona, koji služe za performanse i inspirativne govore.

Vlasnica knjižare je takođe pesnikinja. Naime, njena zbirka pesama Dirty laundry, je, kako je ona opisuje, intimna i empatična. Ona iznosi hrabre, feminističke pesme o upornosti, preživljavanju, sa ciljem da svaka žena bude saslušana i ugledana. Uzevši sve ovo u obzir, smatramo da je Alma i više nego kompetentna za davanje lekova za dušu.

Foto: Instagram @poetry_pharmacy_

Učitati još
Zatvori