Izdvajamo pet idealnih knjiga za proleće koje se nalaze na #BookTok akciji
Izdvajamo pet idealnih knjiga za proleće koje se nalaze na #BookTok akciji

Izdvajamo pet idealnih knjiga za proleće
koje se nalaze na #BookTok akciji

TikTok poslednjih godina postavlja trendove na svim aspektima. Kako je popularnost ove društvene mreže u konstantnom rastu, njeni korisnici gotovo uvek donesu nove segmente koji imaju za cilj da okupe ljubitelje određenog sadržaja. Tako je nastao i hashtag #BookTook – zahvaljujući kojem ljubitelji savremene književnosti razmenjuju utiske o raznolikim romanima.

Sledstveno tome, otvaramo novo poglavlje Journal preporuka i izdvajamo #BookTook hitove, koji su do 18. aprila sniženi na sajtu Vulkan izdavaštva.

Igra naslednika – Dženifer Lin Barns

Nakon smrti majke, Ejveri Grams biva prinuđena da živi u Konektikatu sa sestrom Libi i njenim problematičnim dečkom. Život ove tinejdžerke menja se usled odluke milijardera Tobajasa Hotorna, koji je u testamentu imenuje za naslednicu. Naime, Ejveri ovom odlukom dobija 48 milijardi dolara, a potrebno je da se preseli na imanje Hortonovih i tamo ostane najmanje godinu dana.

Naizgled, običan uslov pretvara se u noćnu moru onog momenta kad Ejveri Grams kroči unutar zlokobnog imanja. Tamo upoznaje porodicu Tobijasa Hortona, koja je smatra za pretnju. Uskoro počinje borba za nasledstvo, opasnost vreba na svakom koraku, a glavna junakinja mora pažljivo da osmisli taktiku kako bi preživela i naposletku saznala zbog čega je baš ona nasledila najveće bogatstvo. Za kratko vreme ovaj BookTok naslov impresionirao je čitaoce širom sveta, a autorka Dženifer Lin Barns napisala je još tri nastavka.

Ljudi koji vole knjige – Emili Henri

Život Nore Stivens je poput knjiga koje opsesivno čita, ali ona nije klasična heroina, naprotiv. Nije odvažna i neustrašiva, a posebno nije devojka iz snova. U stvari, ona je heroina samo svojim autorima, jer je najbeskrupolozniji književni agent u Njujorku.

Jedina osoba prema kojoj ne može da bude nemilosrdna njena je voljena mlađa sestra. Zbog toga pristaje da ode u Severnu Karolinu na sestrinsko putovanje sa Libi, koja veruje da će mali grad transformisati Noru. Ali umesto piknika na livadama ili romantičnog flerta sa zgodnim seoskim doktorom ili mišićavim šankerom, Nora stalno nailazi na Čarlija Lastru, umišljenog urednika iz grada. Mogla bi to da bude i lepa slučajnost da se u prošlosti nisu sretali zbog posla i nikada nije bilo prijatno. Nora zna da ona nije savršena heroina, i Čarli zna da on nije ničiji heroj, ali kako se iznova i iznova susreću – u nizu slučajnosti koje nijedan valjani urednik ne bi dozvolio – ono što otkriju moglo bi da razotkrije pažljivo osmišljene priče koje su ispisali o sebi.

U snovima mojim držim nož – Ešli Vinsted

Američka književnica Ešli Vinsted profilisala se kao važno ime savremene književne scene zahvaljujući debitanskom romanu U snovima mojim držim nož. Prolog ove misterije vodi čitaoce najpre kroz sadašnjost. Tako u prvim pasusima upoznajemo glavnu junakinju Džesiku Miler koja sasvim neočekivano dobija pozivnicu za okupljanje povodom desetogodišnjice od diplomiranja na univerzitetu Duket. Isprva, iz nepoznatog razloga ova pozivnica izaziva osećaj svojevrsne jeze u njoj, a onda saznajemo da se na poslednjoj godini studija dogodila tragedija u kojoj je nastradala studentkinja Heder Šelbi – i samim tim sve postaje mnogo jasnije.

Pet prijatelja (i nerešena smrt) ponovo se sastaju u gotičkom okruženju Grimiznog kampusa. Džesika Miler dolazi samouvereno, rešena da svojim bivšim kolegama stavi do znanja da je surovu prošlost ostavila iza sebe. Međutim, ni Džesiki, ali ni ostalima, duhovi prošlosti ipak ne daju mira. Tako počinje precizna rekonstrukcija događaja koji su prethodili ubistvu Heder Šelbi, a ispostavlja se da Mint, Karo, Frenki, Kup i Džesika kriju brojne mračne tajne i, da bi svako od njih mogao imati udela u ovom zločinu.

Mesec bez meda – Kristina Loren

Iza pseudonima Kristina Loren krije se autorski par koji čine najbolje prijateljice Loren Bilings i Kristina Hobs. Njihovi romani postali su svetski bestseleri u poslednjih deset godina, dok najrelevantnije mesto zauzima upravo Mesec bez meda. Tajna uspeha krije se u savršenom spoju čiklita i romantične komedije. Samim tim, ovaj roman svojom premisom umnogome podseća na sve one holivudske romantične komedije kojima se i dan-danas rado vraćamo, a može se svrstati u grupu feel-good romana.

U središtu radnje nalaze se sestre bliznakinje Tores, koje se po pitanju mnogih životnih okolnosti razlikuju. Sa jedne strane, Oliv nema sreće u karijeri i ljubavi, dok sa druge strane stoji Ejmi, kojoj sve ide po planu. Uz brojne dotadašnje nevolje, Oliv dobija otkaz u farmaceutskoj kompaniji i ostaje bez stana, a nova neprijatnost dočekaće je na Ejminom venčanju – jer tu ponovo nailazi na svog zakletog neprijatelja Itana Tomasa. Kada se svi gosti na venčanju, osim Oliv i Itana, otruju hranom – dešava se nešto, naizgled, nezamislivo – njih dvoje odlaze, na plaćeni medeni mesec, na Havaje. Da li će mržnja eskalirati na ovom putovanju ili će se, ipak, javiti neke nove emocije?

Dobili ste Sema – Dastin Tao

Sjedinivši YA (Young Adult) ljubavnu priču i magijski realizam, američko-vijetnamski autor Dastin Tao napisao je vanvremensko književno delo o neraskidivim vezama koje opstaju i nakon tragičnih gubitaka. U središtu radnje nalaze se Džuli i Sem, koji poput mnogih tinejdžera maštaju o budućim koracima. Nakon trogodišnje veze, između dvoje mladih isprečiće se smrt. Sem gine u saobraćajnoj nesreći, a Džuli ne može sebi da oprosti što nije odgovorila na njegov poslednji poziv. Dani ubrzano prolaze, tuga postaje složenija, a ova sedamnaestogodišnja devojka nikako ne uspeva da prevaziđe ogromnu prazninu.

Uporedo se javljaju snažne retrospekcije na prvi susret u knjižari i sve najvažnije trenutke koje su proveli zajedno. Kako bi nastavila dalje Džuli odlučuje da odbaci sve sitnice koje evociraju na Sema. I dok bira da poslednji put presluša glasovnu poruku, okreće slučajno njegov broj i tako nastaje trenutak koji prevazilazi granice mogućeg – Sem odgovara na poziv. Tako se uspostavlja prekinuta veza, Džuli dobija priliku da se dostojno oprosti od Sema i da naposletku umiri nastalu tugu.

Foto: Instagram @goicoechea; @becsammutbooks; Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori