Journal preporuka: Roman „Sarek“
Journal preporuka: Roman „Sarek“

Journal preporuka: Roman
„Sarek“

Iz pera Ulfa Kvenslera, švedskog scenariste i kreatora popularnih TV serija, stigao je debitanski roman Sarek. Reč je o psihološkoj drami s elementima misterije. Radnja se odvija u klaustrofobičnom okruženju Nacionalnog parka Sarek na severu Švedske i donosi brojne obrte koje čitaoci ni u jednom trenutku ne mogu ni da naslute.

Tradicionalno letovanje i nepozvani gost

U romanu Sarek pratimo tri vešto isprepletene narativne linije. U kasno leto 2019. godine, nerazdvojni prijatelji Ana, Milena i Erik tradicionalno prave planove o godišnjem odmoru nadomak Nacionalnog parka Abisko. Međutim, dolazak Jakoba, Mileninog novog partnera, prisiljava ih da promene prvobitnu odluku. Tako se opredeljuju na riskantno putovanje do Sareka, najstarijeg nacionalnog parka, koji je nadaleko poznat po nepreglednom terenu i brojnim rečnim slivovima. Bez signala, prepušteni na milost i nemilost divlje prirode – Ana, Henrik, Milena i Jakob počinju polako i sigurno da gube razum, a sve vidljivija tenzija među njima izaziva neminovne posledice.

Zlokobno mesto

Novu dinamiku u romanu unosi ispitivanje nesreće koju sprovodi inspektor Andeš. U fokusu priče se nalazi Ana, za koju se pretpostavlja da je jedina preživela fatalni izlet u Sareku. Nju nalaze u stanju teške hipotermije i s vidljivim povredama. Prvobitna istraga ukazuje kako je takvo stanje nastupilo usled pada. Međutim, nakon što  Ana iznese svoju stranu priče, ispostavlja se da iza svega stoji nešto mnogo zlokobnije. Ko je zapravo želeo da joj naudi i kakve veze sa celom pričom ima događaj koji se zbio deset godina ranije – odgovore krije Sarek.

Zbog čega treba pročitati roman?

1. Roman Sarek je pun neuobičajene napetosti – koja se ujedno iz poglavlja u poglavlje neprestano uvećava. Autor se sve vreme vešto poigrava našim slutnjama, a ta činjenica je posebno izražena pri samom kraju ove psihološke drame s elementima misterije.

2. Izolovano okruženje, realistični opisi Nacionalnog parka Sarek i njegove divlje prirode – dodatno utiču na doživljaj prilikom čitanja. Sledstveno tome, pripremite se na neočekivano književno putovanje – koje se pritom ne zaboravlja.

3. Svaki lik u romanu je kompleksan i nepouzdan. Zato, pripazite kome verujete…

Foto: Pexels @mervetülek; Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori