Journal preporuka: Misterija „Stan u Parizu“ engleske književnice Lusi Foli
Journal preporuka: Misterija „Stan u Parizu“ engleske književnice Lusi Foli

Journal preporuka: Misterija „Stan u Parizu“ engleske književnice Lusi Foli

Ovonedeljna Journal preporuka rezervisana je za napetu misteriju Stan u Parizu engleske autorke Lusi Foli, koja pred čitaoce donosi fascinantnu književnu slagalicu s neverovatnim obrtima.

Lusi Foli upisala se u listu najprodavanijih savremenih autora nakon književnog prvenca Hajka, koji je ujedno učinio njeno ime nadaleko prepoznatljivim i cenjenim u žanru trilera. Autorka iz Velike Britanije definisala je sopstveni književni pravac, te njeni romani gotovo uvek imaju jedinstven koncept, mimo kojeg nije prošao ni poslednji u nizu objavljenih – Stan u Parizu.

Ulice Monmartra i zgrada koja skriva tajne

Noć, stambeni blok izgrađen u gotičkom stilu i sablasno okruženje izmešteno izvan užurbanog gradskog jezgra Pariza, izazivaju osećaj jeze i napetosti istovremeno. Upravo u ovom okruženju smeštena je centralna radnja romana Stan u Parizu, a pravi zaplet nastaje u momentu kad jedan od stanara iz stambenog bloka Ru dez amon br. 12 nestane. Šta se zapravo dogodilo usamljenom novinaru Benu i kakve tajne krije stan broj tri?

Mesto nestanka i zagonetni likovi

Ovu misteriju pokušaće da razreši Benova polusestra Džes, koja u Pariz stiže kako bi ponovo uspostavila odnos s otuđenim pobratom. Međutim, umesto dobrodošlice ona zatiče tragove ljudske krvi na krznu bratovljeve mačke i pokidan lanac na podu. Impozantna zgrada skrivena iza masivne metalne kapije polako uvlači Džes u svoje mračne lavirinte, a prava opasnost javlja se u trenutku kad glavna junakinja romana upozna preostale stanare ove višespratnice. Nastojnica zgrade koja se poput utvare pojavljuje s vremena na vreme, supružnici Sofi i Žak Menije, Nik, Mimi, Kamil i Antoan iza zatvorenih vrata svojih stanova skrivaju deliće slagalice u vezi sa Benovim nestankom, a njegovoj sestri preostaje sve manje vremena da ove delove prikupi i sklopi ih u jedno. Grad svetlosti pretvara se u grad tame i Džes u potrazi za nestalim bratom, naposletku otvara zabranjenu Pandorinu kutiju, čiji sadržaj postaje pretnja po njen život.

Stan u Parizu

Roman Stan u Parizu podeljen je na dve polovine. Tokom prve polovine fokus je stavljen na domišljatu postavku turobne atmosfere, koja se odnosi na misteriozni nestanak. Nasuprot tome, druga polovina romana ispunjena je dinamičnim dešavanjima, a potraga za nestalim Benom odvodi čitaoce niz mračne, voajerske ulice Pariza i oslikava sasvim nepoznato naličje Grada svetlosti. Iako su dva lika centralna za priču (nestali Ben i njegova sestra Džes), ona svakako nije jedino na njih fokusirana. Autorka Lusi Foli kroz roman Stan u Parizu prožima još i plejadu zagonetnih likova, čije se naizmenične naracije sve vreme prepliću, samim tim vešto dovodeći čitaoce do pogrešnih pretpostavki. Tajne pariskog stana broj 3 ostaju zagonetne do samog epiloga, a fenomenalno osmišljen plot twist i tenzija koja ga uporedo prati, pokrenuće zasigurno visoku dozu adrenalina tokom čitanja.

Foto: Laguna, Instagram

Učitati još
Zatvori