Journal preporuka: Roman „Violeta“
Journal preporuka: Roman „Violeta“

Journal preporuka: Roman
„Violeta“

Isabel Aljende, čuvena čileansko-američka književnica svetsku slavu stekla je zahvaljujući žanrovski raznolikim romanima. Među njima posebno mesto zauzima Kuća duhova, porodična saga koja se i dan-danas ubraja u autentične predstavnike latinoameričke književnosti.

Aljendeova je tokom plodonosne spisateljske karijere napisala dvadeset i tri romana, a jedan od poslednjih nosi poetičan naziv Violeta. Ovo delo je prevedeno na srpski jezik zahvaljujući izdavačkoj kući Kosmos, a mi donosimo prve utiske.

@Violeta

Burna vremena i jedna nezaboravna žena

Suočena sa bliskom smrću, Violeta del Valje utrkuju se s vremenom kako bi uspela da napiše iscrpno pismo svom voljenom unuku Kamilu. Njena prošlost prožeta je brojnim tajnama, a posle celog jednog veka, snagom uspomena, pronalazi  hrabrost da ih napokon sve otkrije.

Nakon prologa koji se odvija sredinom 2020. godine, Isabel Aljende vodi čitaoce na višedecenijsko književno putovanje. U neimenovanoj latinoameričkoj zemlji, 1920. godine, usred epidemije španske groznice na svet dolazi Violeta. Laganim narativnim linijama pratimo njeno odrastanje, upoznajemo karakterističan latinoamerički folklor i složenu političku situaciju. Kako vreme odmiče Violeta postaje snažna i slobodoumna žena – spremna da rizikuje sve za svoje ideale.

Zbog čega treba pročitati roman?

Iako je na momente ispunjen  melanholičnim narativnim linijama, roman Violeta prvenstveno donosi očaravajuću belešku istoimene junakinje o ljubavi, gubitku, tajnama, političkim i društvenim promenama.

Autorka Isabel Aljende na dirljiv i pronicljiv način gradi priču i svoje književne junake – a čitaoci koji nisu upoznati s njenim ranijim stvaralaštvom, to poznanstvo mogu otpočeti upravo uz istorijski roman Violeta.

Naposletku, ovaj roman treba pročitati i zbog jedinstvene atmosfere, dok će epilog izazvati pravu buru emocija.

Foto: Delfi knjižare @delfi.rs; Instagram @allendeisabel; @silkkaflowers

Učitati još
Zatvori