Šta čitaju poznati: Nicole Kidman
Šta čitaju poznati: Nicole Kidman

Šta čitaju poznati: Nicole Kidman

Virtuelna književna tura ove nedelje prolazi kroz kućnu biblioteku Nicole Kidman. Najcenjenija holivudska glumica današnjice ističe da se u pauzama od zahtevnih snimanja najbolje opusti uz kvalitetan roman – dok često možemo videti i brojne, kako televizijske tako i filmske, ekranizacije književnih dela u okviru producentske kuće Blossom Films – koja se nalazi u njenom vlasništvu. Nicole Kidman ne vodi književni klub poput  koleginica Reese Witherspoon i Emme Roberts, međutim, listajući njen Instagram feed, uočili smo koji žanr zapravo najradije preferira.

Sledstveno tome, delimo sa vama sve one najupečatljivije naslove s glumičine police – a neki od njih dostupni su u lokalnim knjižarama.

@nicolekidman

Roar – Cecelia Ahern

Roar je, kako i sam naslov ukazuje, divlja i smela zbirka kratkih priča. Autorka Cecelia Ahern, nadaleko poznata po romanu P.S. I Love You, u fokus stavlja trideset različitih žena koje naizgled ništa ne povezuje. Međutim, uvidećemo da se svaka od ovih junakinja susreće sa nekim dilemama, težnjama ili normama koje drugi neprestano postavljaju. Kako sve to prevazići i sačuvati osobenost – odgovori leže u autentičnom književnom delu – Roar.

U spoju klasične fikcije i magijskog realizma, ova zbirka priča vodi na jedinstveno putovanje koje implicira svakodnevne izazove sa kojima se susreću savremene žene  – dok ih u velikoj meri  afirmiše da oblikuju život po svojoj meri. Naposletku, autorka Cecelia Ahern poznaje sve epizode sa kojima se susreću njene junakinje i na osnovu toga intimnim potezima iscrtava mapu konačnog otpora.  Nicole Kidman je nakon ove knjige producirala istoimenu seriju, koja je dostupna na streaming servisu Apple TV+.

Roar / book

Uspavaj me – Lejla Slimani

Roman Uspavaj me objavljen je u Francuskoj 2016. godine. Ubrzo nakon objavljivanja stekao je veliku popularnost među čitaocima, dok je iste godine postao laureat književne nagrade koju dodeljuje Akademija Gonkur. Osim toga, roman je zauzeo značajno mesto na čitalačkoj listi Nicole Kidman, a planirano je snimanje istoimene serije u okviru producentske kuće Blossom Films.

Roman Lejle Slimani može se okarakterisati kao izuzetno mračna porodična drama. Počinje uznemirujućom scenom mesta zločina na kojem je počinjeno dvostruko ubistvo. Početak romana odmah otkriva i žrtve, a to su deca, brat i sestra, Adam i Mila. Sve je haotično, puno krvi, a pretpostavlja se da je ubica Luiza, povučena i na prvi pogled dobronamerna dadilja, koja se starala o deci. Nakon ovih saznanja nikome nije jasno šta je tačno navelo ovu ženu da počini  hladnokrvno ubistvo. Rez po rez, Lejla Slimani počinje, iz poglavlja u poglavlje, da rekonstruiše situacije koje su prethodile dvostrukom ubistvu.

Uspavaj me

Vredne stvari – Dženel Braun

Na stranicama psihološkog trilera Vredne stvari prepliću se prošlost i sadašnjost, kao i dve potpuno različite priče koje se naposletku ukrštaju u tmurnim predelima jezera Taho. Prvo upoznajemo Ninu Ros, pred kojom je, posle završenog koledža, bila izuzetna budućnost. Međutim, saznanje da njena majka boluje od teškog oblika raka, odvešće ovu mladu devojku na potpuno drugačiji put. Ona postaje prevarantkinja i svoju lepotu koristi kako bi zavela, a potom i opljačkala brojne bogataše. Nina svoje žrtve vreba na najlukaviji mogući način, preko društvenih mreža, jer zna da svi ljudi, a posebno oni bogati imaju potrebu da označe baš svaku lokaciju na kojoj se nalaze ili uslikaju luksuzne stvari koje poseduju.

Sa druge strane dobijamo još jedan ključni lik u romanu, a to je bogata naslednica i modna infuenserka, Vanesa Liblig. Ukoliko posmatramo Vanesin Instagram nalog i svu tu skupocenu garderobu, pomislili bismo da je ona najsrećnija osoba na svetu. Međutim, što dublje ulazimo u njen deo priče shvatamo da je Vanesin život sušta suprotnost. Naposletku, Ninu i Vanesu vezuje prošlost duga dvanaest godina. Ponovni susret iznosi na površinu sve  skrivane tajne i dovodi do neočekivanog epiloga.

Učitati još
Zatvori