Journal preporuka: Roman „U snovima mojim držim nož“
Journal preporuka: Roman „U snovima mojim držim nož“

Journal preporuka: Roman „U
snovima mojim držim nož“

Trenutne vremenske prilike idealne su za višesatna uživanja u čitanju. Jesenja atmosfera utiče na izbor štiva, i tako uglavnom biramo mračne drame i misterije. Roman U snovima mojim držim nož  uklopio se uz aktuelne čitalačke afinitete. I sledstveno tome u nastavku ispisujemo utiske o ovoj napetoj drami s elementima misterije.

@vulkanizdavaštvo

Između prošlosti i sadašnjosti

Američka književnica Ešli Vinsted profilisala se kao važno ime savremene književne scene zahvaljujući debitanskom romanu U snovima mojim držim nož. Prolog ove misterije najpre vodi čitaoce kroz sadašnjost. Tako u prvim pasusima upoznajemo glavnu junakinju Džesiku Miler koja sasvim neočekivano dobija pozivnicu za okupljanje povodom desetogodišnjice od diplomiranja na univerzitetu Duket. Isprva iz nepoznatog razloga ova pozivnica izaziva osećaj svojevrsne jeze u njoj, a onda saznajemo da se na poslednjoj godini studija dogodila tragedija u kojoj je nastradala studentkinja Heder Šelbi – i samim tim sve postaje mnogo jasnije.

Okupljanje

Pet prijatelja (i nerešena smrt) ponovo se sastaju u gotičkom okruženju Grimiznog kampusa. Džesika Miler dolazi samouvereno, rešena da svojim bivšim kolegama stavi do znanja da je surovu prošlost ostavila iza sebe. Međutim, ni Džesiki, ali ni ostalima, duhovi prošlosti ipak ne daju mira. Tako počinje precizna rekonstrukcija događaja koji su prethodili ubistvu Heder Šelbi, a ispostavlja se da Mint, Karo, Frenki, Kup i Džesika kriju brojne mračne tajne i, da bi svako od njih mogao imati udela u ovom zločinu.

Zbog čega treba pročitati roman?

1. Ovaj roman gotovo u celini odiše gotičkog atmosferom – počevši od mesta radnje, pa sve do karakteristika glavnih junaka.

2. Iako U snovima mojim držim nož nije klasičan triler, već više drama sa elementima misterije – brojne tajne i motivi za ubistvo ukrštaju se i grade napetost koja čitaocu neće dati mira sve dok ne pročita epilog i samim tim u njemu pronađe poslednji delić kompleksne slagalice.

3. Ljubitelji američkog serijala Pretty Little Liars neizostavno bi trebalo da pročitaju upravo ovaj roman zbog spletki, laži, potisnutog besa, najmračnijih strasti, nerešenog ubistva i sukoba među prijateljima – koji u spoju neodoljivo podsećaju na zamršenu premisu popularne TV misterije.

Foto: Instagram @the.caffeinated.reader Vulkan izdavaštvo;  @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori