Journal preporuka: Roman „Na sigurnom mestu“
Journal preporuka: Roman „Na sigurnom mestu“

Journal preporuka: Roman „Na
sigurnom mestu“

Američki  pisac, Volas Stegner, stekao je ugled u književnim krugovima osvojivši mnogobrojna priznanja – među kojima je posebno mesto zauzela Pulicerova nagrada za fikciju. Nakon romana Ugao mirovanja Stegner je postao jedan od najvoljenijih književnika, dok je njegovo poslednje objavljeno delo iz 1987. godine Na sigurnom mestu dodatno učvrstilo tu poziciju.  Nedavno je ovo upečatljivo, suptilno i meditativno delo o vanvremenskom prijateljstvu prevedeno u Vulkan izdavaštvu – a mi u nastavku donosimo opširnije utiske.

@Vulkan izdavaštvo

Neraskidivo prijateljstvo

Poluautobiografski roman Na sigurnom mestu odvija se retrospektivno. Narativ teče u prvom licu iz ugla sredovečnog pisca i akademika Larija Morgana. Na poziv dugogodišnjih porodičnih prijatelja, Lari i njegova supruga Sali, u kasno avgustovsko jutro stižu u letnjikovac Batel Pond, kako bi se (verovatno) poslednji put okupili u punom sastavu. Tako glavni protagonista na granici između prošlosti i sadašnjosti otpočinje suptilno pripovedanje o neraskidivom prijateljstvu.

Epizode i godine se neprestano smenjuju dok čitaoci  sve dublje zalaze u životna iskušenja glavnih junaka. Lari poput spretnog scenariste gradi zaplet, postavlja scenu – naposletku stvarajući vanvremensku priču o odanosti i međuljudskim odnosima.

Zbog čega treba pročitati roman?

Širok vremenski okvir, bogato portretisani junaci, život, smrt i sve one okolnosti sa kojima se ljudi susreću u svakodnevici – zauzimaju centralno mesto u romanu Na sigurnom mestu. Posebnu draž tokom čitanja daju nesvakidašnji, nadasve meditativni opisi prirode, a čitaoci uz Larijevu naraciju mogu gotovo da osete jutarnje zrake koji se probijaju oko šumovitog letnjikovca ili pak čuju zov tek probuđene prirode. Kako se dan bliži kraju, smenjuju se narativne slike, atmosfera – a sve zajedno najavljuje kraj jednog dana/jednog života i početak nekog novog i, izmenjenog poglavlja.

Foto: Instagram @read.books.with.e; @anovelfamily Vulkan izdavaštvo @vulkanizdavaštvo

Učitati još
Zatvori