Journal preporuka: Knjiga „Hvala, gospodine Diore“ nemačke autorke Anjes Gabrijel
Journal preporuka: Knjiga „Hvala, gospodine Diore“ nemačke autorke Anjes Gabrijel

Journal preporuka: Knjiga „Hvala, gospodine Diore“ nemačke autorke Anjes Gabrijel

Ovonedeljna Journal preporuka je romansirana biografija Hvala, Gospodine Diore nemačke autorke Anjes Gabrijel, čitaoce vodi kroz posleratni Pariz četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog veka u očaravajući svet Kristijana Diora – čiji su kreativni duh i odvažnost rušili granice koje ostali nisu smeli.

Romansirana biografija

Žanr romansirana biografija razlikuje se od biografskih knjiga na osnovu pojedinih elemenata, likova ili događaja koji su realnim pričama pridodati zarad dramskog efekta, koji samim tim roman čini uzbudljivijim tokom čitanja. Roman Hvala, gospodine Diore baš zbog tih imaginarnih likova koji su priključeni priči svrstava se u ovaj žanr, a sigurni smo da će u njemu uživati svi istinski zaljubljenici u spoj kvalitetnog štiva i mode.

Laguna

Ljupka priča o izuzetnoj ženi koja je sebi stvorila život za kakvim je žudela

Prolog romana Hvala, gospodine Diore upoznaje nas sa dvadesetjednogodišnjom Selestinom Difur koja odlučuje da napusti provincijski život nadomak Normandije nakon nesrećnog događaja koji se desio na dan njenog venčanja. Ova zagonetna devojka dolazi u Pariz kako bi pobegla od sopstvene prošlosti koja je bila obeležena gubicima najbližih članova porodice. Nekada velelepna prestonica Francuske još uvek se oporavlja od ratnih razaranja koja su joj prethodila, a jedino sigurno mesto na kome Selestina pronalazi sklonište jeste mali stan njene najbolje prijateljice Mari, nadomak robne kuće Galeri Lafajet. Upravo ova luksuzna robna kuća predstavlja mesto koje dve prijateljice stalno posećuju kako bi izbrisale turobnu svakodnevicu kojom je prožet Pariz. Tu one maštaju o drugačijem životu, a Selestina se ujedno nada da će možda baš na tom mestu naići na dugo željeni posao koji će joj obezbediti samostalnost.

Ulica Rojal

Meseci prolaze i devojka već izgubljena u svaku nadu nailazi sasvim slučajno na oglas za posao sekretarice. Oglas vodi Selestinu u jedan sasvim drugačiji deo Pariza za koji nije ni slutila da postoji, a to je je nadaleko čuvena Ulicu Rojal u kojoj žive najbogatiji građani. Mig sudbine učiniće da Selestina dobije posao i tako počinje njen rad za Kristijana Diora. 

Dior i prva kolekcija koja postaje definicija ženske elegancije

Drugi deo romana u središte priče donosi lik proslavljenog dizajnera Kristijana Diora zahvaljujući kome Pariz postaje samo središte mode. Autorka Anjes Gabrijel vrlo oživljava epohu u kojoj je stvarao Dior i samim tim čitaoci postaju učesnici neprestanog kreativnog procesa koji je bio oličenje Kristijanove ličnosti. Zahvaljujući njemu, svedeni i monotoni ženski kompleti izrađeni od jednostavnih materijala, najednom postaju zamenjeni prefinjenim i elegantnim haljinama pod nazivom Carolle – koje su podsećale na cvet zbog uskog dela u predelu dekoltea koji se nadole širio. Revolucionarni novi izgled koji je na ulice tada još uvek razorenog Pariza doneo Dior, uticao je na buđenje ženske svesti koja izlazi iz okvira tradicionalnog porodičnog života. Počevši od 1947. sve do oktobra 1957. godine Dior je punih deset godina na uvek inovativan način u svom modnom ateljeu u samom srcu Avenije Montenj iznova menjao parisku modnu scenu i zauvek ostao upamćen kao majstor u kreiranju ženskih silueta.

Selestina

Selestina, glavna junakinja romana Hvala, gospodine Diore iako imaginarna ličnost, zahvaljujući smislenim dijalozima i dobro iznijansiranoj radnji izlazi iz okvira književnog lika i postaje realistična ličnost koja otelotvoruje nezavisnu i jaku ženu – upravo onu ženu kojoj je Kristijan Dior posvetio svoje smele i raskošne kreacije.

Journal preporuka: Hvala, gospodine Diore

Stranice romana Hvala, gospodine Diore nude raskošnu, romantičnu i autentičnu priču koja nas upoznaje sa fascinantnom ličnošću i oživljava jednu nadasve nezaboravnu epohu. Zato, bez ikakve sumnje uz ovu knjigu mogu podjednako uživati s jedne strane čitateljke koje žele da saznaju koju informaciju više o čoveku koji je obeležio prvu polovinu dvadesetog veka, a s druge strane i svi ljubitelji romansiranih knjiga koje donose nezaboravne i upečatljive ženske likove.

Učitati još
Zatvori