Journal preporuka: Roman „Devet potpunih stranaca“
Journal preporuka: Roman „Devet potpunih stranaca“

Journal preporuka: Roman „Devet
potpunih stranaca“

Australijska književnica Lijan Morijarti stekla je svetsku popularnost zahvaljujući romanu Nevine laži, po čijim motivima je nastala i istoimena serija. Nakon ove porodične drame usledili su brojni bestselleri, dok se među čitalačkom publikom posebno istakao roman Devet potpunih stranaca. Psihološka drama s elementima misterije nedavno je objavljena u sklopu izdavačke kuće Vulkan izdavaštvo – a nastavku vas očekuju naši utisci…

Devet potpunih stranaca

Devet stranaca i (naizgled) savršen odmor

Prolog nas upoznaje s glavnom junakinjom romana, Mašom, koja usled toksične svakodnevice i prekovremenog rada doživljava srčani udar i kliničku smrt. Iz ove životne borbe ona izlazi kao pobednica te odlučuje da u potpunosti promeni dotadašnju rutinu i otvara izolovani velnes centar Tranquilium House. Uz stroga pravila, ovo odmaralište nudi preporod, kako duhovni tako i fizički, za samo deset dana – a nesvakidašnji koncept ubrzo privlači devet potpunih stranaca.

Tako upoznajemo Franses Velti, autorku ljubavnih romana koja se nalazi usred autorske blokade, porodicu Markoni, ženu koja traži utehu nakon razvoda, direktora moćne firme, misterioznog sredovečnog čoveka i naposletku, atraktivan bračni par Čandler. Svako od njih stigao je u Tranqilium House iz jednog razloga, a to je beg iz užurbane svakodnevice. Međutim,  nekonvencionalne metode sa kojima se  suočavaju i mnogobrojni, gotovo morbidni, zadaci – otvaraju mračnu stranu luksuznog odmarališta. Da li će naposletku gosti uspeti da se izbore sa izazovima ili će se odmor iz snova pretvoriti u pakao bez izlaza – tajne krije prishološka drama Devet potpunih stranaca.

Zbog čega treba pročitati roman?

Autorka Lijan Morijarti ponovo se nalazi na visini zadatka i stvara jedinstven književni svet, koji je ujedno ispunjen intrigama, tenzijom i dozom misterije.

Iako na prvi pogled roman Devet potpunih stranaca asocira na klasičan triler, kako radnja odmiče možemo uvideti da je ovo prvenstveno nesvakidašnja psihološka drama s elementima misterije. Sledstveno tome, pratimo nelinearnu radnju pripovedanu iz uglova različitih junaka – dok brojne tajne iz njihove prošlosti i klaustrofobična atmosfera izazivaju konstantnu neizvesnost. Iz svega navedenog, dobijamo razbacanu književnu slagalicu koja se igra našim slutnjama do samog kraja.

Po motivima romana, 2021. godine, snimljena je istoimena serija sa Nicole Kidman u glavnoj ulozi. Stoga, ako se dopala adaptacija, sigurni smo da će vas roman još u većoj meri oduševiti.

Foto: Instagram @endlessbookclub/ @flatiron_books/ Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori