Journal preporuka: Knjiga “Tri žene“ autorke Lise Tadeo
Journal preporuka: Knjiga “Tri žene“ autorke Lise Tadeo

Journal preporuka: Knjiga “Tri
žene“ autorke Lise Tadeo

Postoji nešto razarajuće primamljivo u tome što nam je dozvoljeno da uđemo u svest i najdublje žudnje drugih ljudi. Novinarka Lisa Tadeo nam kroz stranice knjige Tri žene daje potpunu slobodu da iskreno i bez zadrške uronimo u stvarne živote nekoliko žena.

Čini se da je žudnju na prvi pogled lako definisati kao neobično jaku potrebu za nekim ili nečim, međutim ukoliko pročitamo knjigu Tri žene dobijamo mnogo kompleksnije značenje ove reči. Autorka Lisa Tadeo je želela da napiše realističnu priču o ženskoj žudnji. Polazeći od te početne ideje, nju je čekao put dug osam godina koji se sastojao od svakodnevnih razgovora sa ženama, čije su priče opisane u ovoj knjizi. Svaka od priča je u potpunosti istinita. Zbog zaštite identiteta svih aktera promenjena su lična imena i neke pojedinosti.

Različite nijanse složenosti ženskih želja…

Srž knjige čine tri žene – Megi, Lina i Sloun, koje se umnogome razlikuju. Međutim, karakteristično za sve likove jeste to što je svaka od njih u ranoj mladosti doživela neku nesreću ili neprijatnu situaciju koje su se odrazile na kasnije izbore i oblikovale njihov život na mnogo načina. One neumorno traže ljubav, i žele da budu prihvaćene. Čini se da ih ta potraga neprestano vodi na pogrešna mesta.

Megi

U priču nas uvodi Megi koja ima 23 godine i nalazi se u najtežem periodu svog života jer je njen otac izvršio samoubistvo. Megi već godinama unazad opsesivno razmišlja samo o jednom čoveku. U pitanju je njen bivši nastavnik Aron Knodel sa kojim je imala ljubavnu aferu kao sedamnaestogodišnjakinja. U isto vreme ona prema njemu oseća mržnju i ogromnu žudnju. Pomešane emocije dovešće do toga da Megi nakon šest godina prijavi Arona za seksualno uznemiravanje. Počinje mučna borba između devojke koja ima lošu reputaciju i čoveka koji je omiljeni u društvu. 

Megi se bori sa unutrašnjem konfliktu, jer u prvom trenutku ljubavnu vezu između nastavnika i nje doživljava isključivo kao romantičnu. Međutim, mnogo godina kasnije shvata da je bila žrtva manipulacije zarad seksualne koristi. Naravno, niko ne staje na njenu stranu, jer ona nije “savršena žrtva“. To Megi stavlja u nezavidnu poziciju, jer sud presuđuje u korist njenog nekadašnjeg nastavnika i proglašava ga nevinim.

Lina

Nakon Megi, na red dolazi priča druge žene, koja živi u predgrađu Indijane i zove se Lina. Lina je pre više godina bila žrtva trostrukog silovanja i nakon toga ona se stalno bori s napadima panike. Nešto kasnije ona ulazi u brak bez ljubavi, a njen muž Ed gotovo nikada nije zainteresovan da zadovolji seksualne želje svoje žene. Lina slučajno dolazi u kontakt sa svojim bivšim dečkom Ejdanom, te njih dvoje započinju strastvenu seksualnu vezu. Lina, napušta supruga, i potpuno se prepušta žudnji za novim partnerom koja preti da je potpuno uništi.

Sloun

Na kraju upoznajemo intrigantnu Sloun koja je vlasnica poznatog restorana. Sloun voli da flertuje i neretko se upušta u brojne veze sa nepoznatim ženama i muškarcima. Njen suprug odobrava sve što Sloun radi i voli da posmatra svoju ženu u takvim situacijama. Sloun ne zna za granice, a iza maske jake žene krije se ona povređena koja nastojeći da zadovolji svoje i seksualne fantazije supruga, polako gubi dostojanstvo.

Čitajući priču o ženskoj žudnji, kroz redove se odlično može zaključiti i to kako muškarci i žene na različite načine shvataju pojmove – seks i ljubav. Muškarci uglavnom nastoje da zadovolje svoje trenutne potrebe, dok sa druge strane imamo žene koje su spremne da urade mnogo toga samo zbog velike ljubavi.

Kroz ove intimne priče o tri žene, autorka Lisa Tadeo zapravo prikazuje da se iza svake žudnje krije neka dublja emocija ili ranjivost. Preciznije rečeno, krije se želja za prihvatanjem koja se manifestuje kroz gotovo opsesivnu žudnju.

Adaptacija knjige Tri žene u vidu serije

Nakon prvog objavljivanja sredinom 2019. godine knjiga Tri žene postala je planetarni hit. Naročito posle preporuka koje su preko svojih Instagram profila dale velike svetske zvezde poput pevačice Dua Lipe i glumice Margot Robbie. Stoga, bilo je sasvim je očekivano da se u nekom trenutku pojavi i serija. Nakon prvog teasera, koji je izašao početkom juna, našem oduševljenju nije bilo kraja. U glavnim ulogama imali smo priliku da vidimo sjajne glumice – Shailene Woodley (Big Little Lies, The Last Letter from Your Lover), DeWandu Wise (Jurassic World Dominion), a posebno nas zanima kako će se u veoma ozbiljnoj ulozi Line snaći komičarka Betty Gilpin, široj publici poznata po Netflix seriji Glow.

Premijera je zakazana za sredinu novembra na kanalu Showtime.

Učitati još
Zatvori