Italijanski romani: Autori čija književna dela treba da pročitate
Italijanski romani: Autori čija književna dela treba da pročitate

Italijanski romani: Autori čija
književna dela treba da pročitate

Italijanski autori oduvek su se isticali po autentičnom književnom jeziku. Oni su vekovima unazad oblikovali svetsku književnu baštinu, ostavivši vanvremenske tragove koji se i dan-danas pomno prate. Ako napravimo minuciozan osvrt na celokupno stvaralaštvo koje dolazi iz smera Apeninskog poluostrva, posebno mesto zauzimaju tri velikana – Alberto Moravija, Italo Kalvino i Umberto Eko. Kada je reč o savremenom literarnom opsegu, on obuhvata dva imena koja su poslednjih godina stekla veliku popularnost među čitaocima širom sveta. To su Elena Ferante i Domeniko Starnone. U prilog tome govori i činjenica da je teško naići na ljubitelja pisane reči a da pritom nije pročitao Napuljsku tetralogiju ili Pertle.

S tim u vezi, kroz novo poglavlje Journal preporuka izdvajamo još neke italijanske autore. Ovo su italijanski romani vredni pažnje.

Tatarska pustinja – Dino Bucati

Prva, u nizu, preporuka naše čitaoce bliže upoznaje s jezičkim, stilskim i kreativnim majstorstvom Dina Bucatijakoji kroz alegoriju Tatarske pustinje pripoveda o snovima, prolaznosti života i besmrtnoj nadi.

Narativ romana podeljen je na trideset kratkih poglavlja. Kao glavni junak javlja se dvadesetčetvorogodišnji Đovani Drogo, a čitaoci prate tok njegovog života od momenta kad dobije unapređenje u čin oficira. Prvi zadatak vodi ga jednog svežeg septembarskog jutra do Tvrđave Bastijani, koja u daljini podseća na bajkovito mesto. Drogo, baš kao i ostali mladići njegovih godina, mašta o vojničkim aktivnostima i prvoj borbi protiv neprijatelja. Međutim, ispostavlja se da je garnizon Bastijani jedna velika farsa, smeštena usred mrtve prirode i, izvan ljudskog dometa. Dino Bucati je nakon ovog romana stekao ugled u književnim krugovima. Danas se Tatarska pustinja ubraja u klasike italijanske književnosti.

Arturovo ostrvo – Elsa Morante

Elsa Morante, bila je čuvena italijanska književnica. Tokom plodonosnog spisateljskog perioda objavila je brojne kratke priče i romane, dok posebno mesto zauzima Arturovo ostrvo.

Junak romana, Artur, odrasta potpuno osamljen u vili na ostrvu Pročida. Nakon gubitka majke, otac ga ostavlja nadomak Napuljskog zaliva. I tako, dečak odsečen od ostatka sveta luta ostrvom, plovi u čamcu i upoznaje raznolike književne junake. Pravi zaplet nastaje u momentu kad se otac vrati iz Napulja. Međutim, on sa sobom dovodi znatno mlađu ženu. Takav sled događaja prekida idilično Arturovo odrastanje i vodi ga u brojne konflikte. Ukoliko ste ljubitelji dirljivih romana i nezaboravnih opisa – preporučujemo da neizostavno pročitate ovaj skriveni dragulj italijanske književnosti.

Vraćena – Donatela di Pjetrantonio

Među najvažnije savremene književne glasove ubraja se Donatela di Pjetrantonio. Ova nagrađivana italijanska autorka proslavila se 2017. godine, objavivši roman Vraćena.

Središte radnje zauzima neimenovana devojčica. Život kojim je živela najednom se prekida, te ova trinaestogodišnjakinja, bez ikakvog pojašnjenja, biva vraćena svojoj biološkoj porodici. Iako neprestano čezne za roditeljima koji su je podigli, sva poslata pisma ostaju bez odgovora. Novi školski drugovi daju joj nadimak Vraćena – dok stalni sukobi sa ženom koja ju je rodila doprinose da odraste pre vremena. Nakon ovog romana, Donatela je napisala i njegov nastavak koji nosi naziv Južno predgrađe.

Učitati još
Zatvori