Slavimo Dan poezije uz zbirke regionalih pesnikinja
Slavimo Dan poezije uz zbirke regionalih pesnikinja

Slavimo Dan poezije uz zbirke
regionalih pesnikinja

Dan poezije

Svake godine, Dan poezije slavi se širom sveta kao prilika da se istakne bogatstvo i raznolikost poetskog izraza. Ovaj dan predstavlja priliku da se istakne značaj i doprinos velikih pesnikinja sadašnjosti. U duhu Dana poezije, čitamo pet zbirki regionalnih pesnikinja. Ove zbirke ne samo da otkrivaju dubinu ženskog iskustva, već i osvetljavaju različite aspekte ljudskog postojanja kroz žensku poetsku viziju. Čitaocima pružaju uvid u emocionalnu složenost, snagu i intimu, dok istovremeno nude dragocene uvide i inspiraciju za čitatelje svih polova. Ovaj Dan poezije provešćemo u čitanju pesničkih zbirki ženskog glasa.

Milena Marković – Pre nego što sve počne da se vrti

Pesnikinja, dramaturškinja, scenaristkinja i univerzitetska profesorka. Milena Marković je 2003. godine objavila zbirku poezije Pre nego što sve počne da se vrti u izdanju kuće LOM. Dobitnica je brojnih nagrada za svoje poetsko i dramsko stvaralaštvo, kao i NIN-ove nagrade za poetski roman Deca 2022. godine. Od Milene Marković smo navikli da čitamo dela intimnog, ženskog glasa, što je slučaj i u navedenoj zbirci. Čitajući zbirku, razmišljamo o granicama intimnog i kolektivnog, pitajući se da li je i sama zbirka intimna ispovest i pokušaj čuvanja legitimiteta sopstvenog identiteta.  

Olja Savičević Ivančević – Divlje i tvoje

U svetu umetnosti i književnosti, ime Olje Savičević Ivančević je dobro poznato. Ova pesnikinja i dramaturškinja rođena je u Splitu i dobitnica je brojnih književnih nagrada, poput Velike nagrade Makedonskog književnog festivala Another Story (2018), nagrade T-Portala za najbolji roman (2011) i nagrade Mali Marulić za pozorište (2013, 2014). Zbirka pesama Divlje i tvoje objavljena je 2020. godine. Iste godine je osvojila nagradu Risto Ratković za nabolju zbirku poezije. Teme kojima se autorka bavi unutar zbirke pogodne su za okupljanje različitih tipova junaka, odnosno, saputnika kroz odrastanje: od nežnog oca, porodice, do destruktivne gomile. Ona ih ne miri u svojoj poeziji, već ih pušta da postoje, mimo nje i u njoj. Njen lirski subjekat pokušava da se spoji sa divljim u sebi kako bi mogao da se suprotstavi divljem i destruktivnom u svetu.

Ana Ristović – Ruke u rukama

Ruke u rukama – zbirka koja je okupila neke od najboljih pesama Ane Ristović. Ova pesnikinja je dobitnica brojnih nagrada za poeziju, poput Brankove, nagrade Branko Miljković, Disove nagrade i priznanja Desanka Maksimović za ukupan doprinos srpskoj poeziji. Nedavno je u izdanju Arhipelaga objavila svoju novu zbirku pesama pod nazivom Tu. Autorka Oko nule, pesme koja je ubrojana u 50 najboljih savremenih ljubavnih pesama, u zbirci pesama Ruke u rukama pripoveda priču modernog sveta. Baveći se svetom u kom sve više moraš da znaš, a sve manje pamtiš, Ana Ristović nam poručuje – Ništa nije zaboravljeno.

Vitomirka Trebovac – Dani punog meseca

Vitomirka Trebovac rođena je 1980. u Novom Sadu, a svoju prvu zbirku poezije Plavo u boji objavila je 2012. godine. Objavila je još tri zbirke poezije: Sve drveće, sva deca i svi bicikli u meni (2017); Dani punog meseca (2020) i Dovoljno je malo sunca (2023) u izdavačkoj kući LOM. Angažovana je u knjižari i izdavačkom centru Bulevar Books u Novom Sadu. Zbirka Dani punog meseca može se posmatrati kao pokušaj dodira sa prirodom, ali pre svega predstavlja iskustveni i intimni svet Vitomirke Trebovac. Ova zbirka se bavi važnim, a zanemarenim temama. Jer, kako bi i sama autorka navela u svojoj pesmi: zainteresovana sam za mali svet, na obodima grada, u izumiranju.

Radmila Petrović – Moja mama zna šta se dešava u gradovima

2021. godine Radmila Petrović objavljuje zbirku pesama Moja mama zna šta se dešava u gradovima. Ova zbirka donosi čitalačkoj publici promišljanje odrastanja na selu i sirove prikaze seoskog života. Čitalac zajedno sa autorkom preispituje i svedoči  položaju žena na selu, međutim, iako se Radmila bavi velikim temama, iskustvo čitanja ove zbirke donosi izrazito lični momenat pevanja. Radmila Petrović je odrasla u Stupčevićima kod Arilja i autorka je tri zbirke poezije: Miris zemlje (2014),  Celulozni rokenrol (2015) i Moja mama zna šta se dešava u gradovima (2020).

Učitati još
Zatvori