Tri inspirativna podkasta posvećena poeziji na engleskom jeziku
Tri inspirativna podkasta posvećena poeziji na engleskom jeziku

Tri inspirativna podkasta posvećena
poeziji na engleskom jeziku

Poezija je oduvek važila za moćno sredstvo promene – bilo da nju pišete ili u njoj uživate čitajući. Stihovi neretko inspirišu, ali i pomažu da, prepoznajući sopstvena osećanja u njima, bolje razumemo sebe i ljude koji nas okružuju. Zato smo ovog puta izdvojili tri podkasta koja, iako posvećena delima na engleskom jeziku, podsećaju na lepotu ove književne forme.

On Being

Podkast koji vodi Krista Tippett, iako nije posvećen poeziji, često se njome koristi u nastojanju da ponudi odgovore na pitanje koja njegova autorka istražuje, a koja se često odnose na različite domene egzistencije. Kako bi rasvetlila različite perspektive, u goste dovodi kako naučnike i mislioce, tako i umetnike i pesnike, zbog čega je poezija često neizostavan deo ovog podkasta. Kroz formu intervjua, On Being je podkast kroz koji se možete upoznati ne samo sa prominentnim književnicima i njihovim idejama, već i da čujete same autore kako čitaju isečke iz svojih napisanih dela. Osim ovog serijala, pod okriljima ovog projekta nastao je još jedan podkast – Poetry Unbound, koji nudi neposrednije upoznavanje sa poetskom tradicijom ne samo engleskog govornog područja, već i prevođenih dela iz celog sveta.

The Poetry Magazine Podcast

The Poetry Magazine, baš kao i Poetry Foundation koji iza njega stoji, jedan su od visoko cenjenih organizacija za promociju i afirmaciju pre svega savremene američke poezije. Zato je podkast koji je ova medijska kuća pokrenula odličan način da se upoznate sa anglo-saksonskom tradicijom, te autorima i delima koji su obeležili kako minule vekove, tako i one koji trenutno stvaraju poeziju na engleskom jeziku. Pored ovog, Poetry Foundation u svojoj medijskoj biblioteci ima i nešto drugačije formate podkasta, pa je tako onaj koji se zove Poem of the Day, a koji svakog dana donosi jedno novo lirsko delo, idealna za kratko uživanje u ovoj književnoj formi.

The New Yorker: Poetry

Kroz svoje sadržaje, kako pisane, tako i one u audio formi, časopis The New Yorker u velikoj meri posvećen je afirmisanju savremenih i aktuelnih glasova američke umetničke i književne scene. Tako i njihov podkast posvećen poeziji služi upravo isticanju novih autora koji stvaraju poeziju na engleskom jeziku, a koji nudi nove, sveže perspektive na svakodnevna dešavanja kojih smo svedoci. Domaćin podkasta Kevin Young u studio dovodi mlade pesnike i pesnikinje koji često i čitaju svoje radove, nakon čega sa Youngom razgovaraju ne samo o njihovom radu, već i o širim društvenim pitanjima, a koja u velikoj meri oblikuju stvaralaštvo ovih mladih ljudi.

Foto: Ksenia Makagonova / Nick Fewings (Unsplash)

Učitati još
Zatvori