Bozićne knjige u kojima mogu uživati čitaoci svih generacija
Bozićne knjige u kojima mogu uživati čitaoci svih generacija

Bozićne knjige u kojima mogu uživati
čitaoci svih generacija

Ove nedelje redakcija Journal-a kao preporuku donosi božićne knjige uz koje tokom praznika mogu uživati čitaoci svih generacija.

Prvi deo naše liste čine nešto malo modernije božićne knjige, čija nas radnja uz sasvim nove likove vodi kroz neviđene avanture, dok je drugi deo sastavljen iz dobro znanih vanvremenskih klasičnih priča, koje su godinama unazad izdržale test vremena i postale nezaobilazno štivo – koje na pravi način ume da oživi prazničnu atmosferu.

Božićne knjige

Božićna igračka – Dž. K. Rouling

Autorka poznatog serijala Harry Potter nakon višegodišnje pauze obradovala je ljubitelje fantastike novom pričom koja je smeštena tokom božićnih praznika. Stranice knjige Božićna igračka sa sobom nose neobične glavne likove čiji su predvodnici dečak Džek i njegova izbledela plišana igračka Doda Prase – koja ga prati kroz celo detinjstvo. Uoči Badnje večeri Džek usled prepirke sa nekad najboljom drugaricom iz odeljena Holi Makoli ostaje bez svoje omiljene igračke – koju Holi baca iz auta na zavejani auto-put. Ova situacija dovodi Džeka u stanje tuge i napuštenosti, koje ne može da popravi ni nova igračka, Božićno Prase.

Badnje veče je noć puna magije tokom koje se dešavaju brojna čuda i moguće je apsolutno sve, čak i to da obične plišane igračke ožive. Tako nova igračka Božićno Prase i njen vlasnik Džek polaze u neverovatnu avanturu koja ih vodi u magičnu Zemlju Izgubljenih gde žive sve odbačene i izgubljene stvari koje potom proždire vladar ove zemlje znan kao Gubitnik. Upravo je Gubitnik razlog zbog kojeg ljudi stalno gube najdragocenije stvari i ukoliko dečak i Božićno Prase ne stignu na vreme postoji mogućnost da Doda Prase bude zauvek uništeno od strane surovog vladara.

Kroz neobičnu avanturu Džeka i igračku prate brojne nevolje i neobični likovi poput Kutije za Užinu koja govori i krilate stvari koja se zove Nada – a celokupnom doživljaju cele priče doprinose i bogate ilustracije koje je specijalno uradio Džim Fild. Iako je na prvi pogled ovo dečja priča puna avantura, sasvim smo sigurni da će uz stranice ove tople priče zapravo uživati i odrasli jer pruža uvid u istinsku, sentimentalnu vrednost neke sasvim obične stvari, koja je mnogo važnija od materijalne vrednosti – što samim tim daje kritički pogled na materijalističko društvo u kojem svi živimo.

božićne knjige

Deda Mrazov novi posao – Mikele D’Injacio

Ilustrovana knjiga Deda Mrazov novi posao vodi nas kroz neobične i duhovite avanture jer Deda Mraz ostaje bez posla usled krize u Svetskoj pošti. Ukoliko ste mislili da situacija ne može biti gora – prevarili ste se jer umesto Deda Mraza poklone počinju da dele dronovi, a pisma na adresu Svetske pošte nadalje mogu stizati jedino elektronskim putem. Čovek naviknut da obavlja samo sezonski posao biva prinuđen da prvi put nađe ozbiljniji posao. Međutim, ispostaviće se da to neće biti nimalo lako jer Deda Mraz nije naročito talentovan za obavljanje drugih poslova.

Bilo, kako bilo, on će pokušati da postane konobar, animator u dečjoj igraonici, operater u telefonskom centru i svaki pokušaj nalaženja novog posla pokazaće se kao pogrešan. U trenutku kada i sam ostane bez ikakve dalje nade, Deda Mraz zapravo pronalazi svoju svrhu i otkriva da nikad nije kasno da se potisnuti i davno zaboravljeni snovi ostvare.

Dečak zvani Božić – Met Hejg

Dečak Nikolas odrasta kraj oca drvoseče u kolibi usred napuštene šume, a jedina igračka koju poseduju jeste ostarela lutka napravljena od repe, koja ujedno predstavlja jedini poklon koji je dobio pre majčine smrti. Jednog dana Nikolas ostaje potpuno sam jer otac prihvata posao miljama daleko od porodičnog doma – da stvar bude još gora brigu o Nikolasu preuzima nemarna tetka Karlota.

Nakon što Karlota uništi njegovu jedinu igračku, Nikolas odlučuje da napusti svoj dom i kreće u potragu za ocem. Potraga se pretvara u niz avantura, koje Nikolasa dovode do Severnog pola gde stanuju vilenjaci i ono o čemu je jedanaestogodišnji dečak potajno maštao, najednom postaje
njegova stvarnost – jer u ovoj knjizi se čak i ono naizgled nemoguće pretvara u moguće. Met Hejg, dobro poznati autor bestseler romana „Ponoćna biblioteka“ donosi nam novu verziju priče o odrastanju Božić Bate koja je puna mašte u odnosu na sve prethodne i sigurni smo da će u njoj uživati kako deca, tako i odrasli.

Pisma od Deda Mraza – Tolkin

Pisana u epistolarnoj formi knjiga Pisma od Deda Mraza daje uvid u genijalni um Tolkina koji je uoči svakog Božića počevši od 1920. pa sve do 1943.godine u ime Deda Mraza pisao pisma svojoj deci i detaljno opisivao šta se u to vreme imaginarno događalo na Severnom polu. Time su Tolkinovi naslednici – Džon, Kristofer, Majkl i Prisila preko dvadeset godina dobijali najdragocenije i nadasve originalne poklone.

Priče koje Tolkin stvara su zabavne i slikovito opisane, a kako su njegova deca sazrevala tako su i pisma postala prilagođena njihovom uzrastu. Jedno je sigurno – u magičnim ilustracijama i neobičnim pismima uživaće podjednako deca i roditelji.

Božićna priča – Čarls Dikens

Za kraj smo ostavili i vanvremenski božićni klasik koji govori o pokajanju, promeni i spasenju. Još od prvog objavljivanja davne 1843. godine Božićna priča engleskog pisca Čarlsa Dikensa postala je neizostavni deo praznične atmosfere. Glavni lik u ovom romanu jeste samotnjak Ebenezer Skrudž direktor Londonske banke koji više od svega mrzi Božić i sve ono što ovaj praznik predstavlja.

Skrudžov rođak neposredno pred Božić dolazi kod njega kako bi dobio slobodan dan, međutim surovi starac pristaje pod uslovom da mu taj dan bude neplaćen. Ubrzo Skrudža posećuje duh pokojnog saradnika Džejkoba Marlija koji mu šalje upozorenje i duhove – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kako će to uticati na čoveka bez emocija, saznaćete ukoliko pročitate upravo ovo obavezno božićno štivo.

boz

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori