Izašle su nominacije za Zlatne globuse: Koje filmove treba pogledati, a koje možete preskočiti?
Izašle su nominacije za Zlatne globuse: Koje filmove treba pogledati, a koje možete preskočiti?

Izašle su nominacije za Zlatne globuse: Koje filmove treba pogledati, a koje možete preskočiti?

Čuvena je krilatica ’tis the season koja se odnosi na predstojeće praznike. Međutim, holivudski entuzijasti bi mogli da je prisvoje uz određene izmene pa da tako najave ’tis the awards season. U ovo doba godine, dok se ostali pripremaju za praznične trpeze, filmofili pripremaju podjednako raskošne filmske maratone, zagrevajući se tako za sezonu prestižnih nagrada u Holivudu. Pre Oskara, dodeljuje se Zlatni globus, a nominacije za ovo priznanje upravo su objavljene.

Donosimo preporuke filmova sa liste koje bi vam možda promakli, a koje ipak treba da pogledate.

All of Us Strangers

Miljenik publike Andrew Scott nominovan je za svoju izvedbu u filmu All of Us Strangers, u kojoj tumači jednu od naslovnih uloga sa Paul Mescalom. Iako film tek treba da dođe do svetskih bioskopa, nakon nekolicine festivalskih projekcija – među njima i one u Zagrebu – kritika je već pohvalila ovo ostvarenje, kao i glavne glumce, zbog čega je film postao jedan od najiščekivanijih naredne godine. Ostvarenje Andrew Heigha najavljeno je kao kao romantična drama u kojoj Scottov lik Adam pokusva da pronađe sebe kroz neočekivanu romansu sa novim poznanikom.

Past Lives

Film rediteljke korejskog porekla Celine Song mnogi su opisali kao jednu od najdirljivijih ljubavnih priča ove godine – nalik na epske ljubavne filmove koje smo ranije mnogo češće gledali i voleli. Kroz romansu glavnih junaka, Song istražuje i pitanje kulture i identiteta, s obzirom na to da je i sama određena južnokorejskom i kanadskom sredinom. Neke od replika iz filma već su postale viralne na društvenim mrežama upravo zbog emotivnosti koju evociraju, a film je već sada – osvojio Zlatni globus ili ne – postigao značajan uspeh među filmskom publikom.

Fallen Leaves

Novi film renomiranog finskog reditelja već je osvojio srca posetilaca filmskih festivala širom sveta – među njima i onih u Sarajevu, gde je film imao regionalnu premijeru. Fallen Leaves je nesvakidašnja romantična priča koja se ne čini takvom na prvi pogled. Ipak, pažljivom konstrukcijom jedinstvenih likova i zabavnim replikama, uz specifičnu atmosferu koju gradi, Kaurismaki je napravio jedinstven portret savremene romanse i društva koje gubi nadu u istinski romantiku.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori