Izdvajamo tri turske serije koje treba uvrstiti na must-watch listu
Izdvajamo tri turske serije koje treba uvrstiti na must-watch listu

Izdvajamo tri turske serije koje treba
uvrstiti na must-watch listu

U poslednjih deset godina turske serije dostigle su planetarnu popularnost. Najpre su pažnju gledalaca privukle TV serije s istorijskom pozadinom, zatim su na red stigle porodične sage, dok je naposletku ključnu ulogu u popularizaciji turskih serija odigrala streaming platforma Netflix. Sledstveno tome, otvaramo novo poglavlje Journal preporuka i predlažemo tri žanrovski raznolike serije koje su vam (možda) promakle.

Şahsiyet (eng. Persona)

Čuveni književnik, Hakan Günday, napisao je 2018. godine scenario za tursku kriminalističku seriju Şahsiyet (eng. Persona). Ovo nesvakidašnje TV ostvarenje probudilo je veliko interesovanje ne samo u Turskoj, već i širom sveta – dok u prilog toj činjenici govori i međunarodna Emmy nagrada za najboljeg glavnog glumca. Premisa je sledeća…

U središtu radnje nalazi se bivši sudski službenik  Agâh Beyoglu, kojem nakon redovne kontrole doktor saopštava dijagnozu Alchajmerove bolesti. Ustaljeni i usamljenički život sredovečnog čoveka iznenada odlazi niz stranputicu i svestan trenutnog stanja on započinje novo životno poglavlje – postaje serijski ubica. Naime, Agâh dolazi na ideju da sve kriminalce, koji nisu odgovarali za počinjene zločine, osudi na smrt.

Linearnom naracijom upoznajemo i spretnu detektivku Nevru Elmas. Ona nikako ne uspeva da napreduje u seksističkoj sredini, dok usled jedne greške biva premeštena sa odeljenja za krvne delikte na odeljeljene koje se bavi dokumentacijom. Međutim, u momentu kad otpočnu serijska ubistva, Nevra na misteriozan način postaje deo komplikovane slagalice. Naposletku, postavlja se pitanje – da li će uspeti na vreme da otkrije sve segmente nesvakidašnjeg zločinačke plana?! Glavne uloge u seriji tumače Haluk Bilinger i slavna turska glumica Cansu Dere.

Turske
Persona
Turske
Persona

Mezarlik (eng. Graveyard)

Na ovu listu dodajemo još jednu kriminalističku seriju. U pitanju je četvorodelna mini serija Mezarlik (eng. Graveyard) koja se bavi aktuelnim i  izrazito važnim temama. Premisa je sledeća…

Ukoliko ste ljubitelji popularne franšize True Detective, sigurni smo da ćete biti oduševljeni i serijom Mezarlik (eng. Graveyard) u čijem se središtu nalazi detektivka Önem Özülkü. Ona sa svojim specijalnim timom zalazi u najmračnije delove turske prestonice u pokušaju da razreši misteriozna ubistva žena. To nije jedini izazov sa kojim se Önem suočava, premda je neprekidno prate brojne predrasude i porodični problemi. Ova mračna kriminalistička drama na platformi IMDb trenutno ima ocenu 7.8 – a mnogi kritičari je ubrajaju u sam vrh najboljih turskih serija. Glavnu ulogu tumači cenjena glumica Birce Akalay.

Turske
Graveyard

Pera Palas’ta Gece Yarisi (eng. Midnight at the Pera Palace)

Za sam kraj preporučujemo istorijsku dramu s natprirodnim elementima koja je tokom 2022. godine dostigla rekordnu gledanost na streaming platformi Netflix.

Mlada novinarka Esra, zaljubljenica u kriminalističke romane Agathe Christie, dobija kao zadatak da napiše članak o istorijskom hotelu Pera Palas. Upravo u ovom hotelu boravila je davnih dana kraljica kriminalističkog žanra, a znatiželjna Esra sledstveno tome odlučuje da poseti sobu 411.

Spletom natprirodnih okolnosti glavna junakinja ove serije odlazi u prošlost, tačnije u 1919. godinu, te biva upletena u složenu političku situaciju tog doba. Da li će Esra uspeti da spreči atentat na osnivača moderne Turske Republike i na koji način će se vratiti u sadašnjost – sve to otkriva serija Pera Palas’ta Gece Yarisi (eng. Midnight at the Pera Palace). Glavnu ulogu tumači Hazal Kaya, a sve epizode dostupne su na Netflixu.

Midnight at the Pera Palace
Midnight at the Pera Palace

Foto: IMDb Persona/Graveyard/Midnight at the Pera Palace

Učitati još
Zatvori