Italijanske serije koje možda niste pogledali (a trebalo bi)
Italijanske serije koje možda niste pogledali (a trebalo bi)

Italijanske serije koje možda niste
pogledali (a trebalo bi)

Zahvaljujući streaming platformama, danas nam je dostupan raznoliki sadržaj koji bi nam inače, usled geografske distance, bio nedostupan. Ili nam barem ne bi bio neposredno dostupan kao što je to u vremenu u kojem živimo. Stoga, treba iskorisiti sve prednosti koje nam to pruža. Jedna od njih upravo je upoznavanje sa projektima – bilo da se radi o serijama ili filmovima – koji dolaze sa drugih podneblja. Osim što mogu biti nesumnjiv izvor zabave, poslužiće i kao svojevrsni čas upoznavanja sa drugim kulturama. Tako dobijamo uvid u drugačije običaje i tradicije, posebno one koji vladaju u svakodnevnim životnim situacijama. Ovom prilikom odabrali smo italijanske serije koje će vam pomoći da zavirite u ovu kulturu.

L'amica geniale

Made in Italy

Made in Italy nikada nije doživela veliki komercijalni uspeh, ali zato pišemo ovo u nadi da će je barem malo više ljudi pogledati. Za ljubitelje (istorije) mode, ova serija je vodič koji vam treba kako biste se upoznali sa razvojem jedne od najznačajnijih modnih industrija. Smeštena u Milano tokom 70-ih, serija vas sprovodi kroz nastanak jedne nove ere lombardijske prestonice tokom koje se uzdigao do modnih visina koje danas uživa. Iako je u pitanju fiktivna priča, mnogi likovi i detalji verodostojno oslikavaju period u kojem se radnja odvija. Tako ćete biti u prilici da se upoznate sa istorijom mnogih poznatih imena i brendova, poput Giannia Versacea ili Giorgia Armania, koji su u to vreme bili na svojim počecima, a koji sada uživaju veliku slavu.

L’amica geniale

L’amica geniale serijal je koji nijedan ljubitelj Elene Ferrante neće želeti da propusti. Detaljno izgrađen svet italijanske književnice ekranizovan je u ovoj HBO seriji, čiji se nastavci još uvek snimaju. Za sada su emitovane tri sezone, a četvrta je trenutno u fazi produkcije. Napuljska tetralogija u svojoj književnoj formi osvojila je milionsko čitalaštvo, a sličan uspeh uživa i ekranizovana verzija. S obzirom da verno oslikava mnoge aspekte kompleksne priče, čini nam se da je ovo jedna od uspešnijih adaptacija. Čak i da vam rad Elene Ferrante nije poznat, nema sumnje da ćete uživati u ovom serijalu. Kompleksno izgrađeni likovi i pažljivo kreirana priča oslikavaju ne samo psihološke, već i sociološke aspekte ženskog prijateljstva.

Suburra

Smeštena u Večnom gradu, Suburra je serija koja će vas odvesti u mračne krajeve italijanske prestonice, gde vladaju korupcija i dekadencija. I dok se na površini veličanstvenog Rima vidi sva njegova lepota i raskoš, ono što se odigrava iza takve pozornice jeste sukob između organa političke i religijske vlasti. Takvi se odnosi zatim prenose i na druge sfere, kreirajući sveopšti haos među različitim slojevima italijanskog društva. Suburra tako istražuje sive zone čovekove humanosti i društvene odgovornosti, kao i granice koje je on spreman da pređe zarad ličnih interesa. Ovako koncipirana, serija postaje uzbudljiva i kompleksna krimi drama.

Foto: Warner Bros.

Učitati još
Zatvori