Mnogi misle da je ovo najbolji true crime dokumentarac ikad, a sada nam stiže i drugi deo
Mnogi misle da je ovo najbolji true crime dokumentarac ikad, a sada nam stiže i drugi deo

Mnogi misle da je ovo najbolji true crime dokumentarac ikad, a sada nam stiže i drugi deo

Kada je HBO 2015. godine izbacio dokumentarni film u šest delova, The Jinx, bilo je jasno kako je reč o jednom od najboljih true crime dokumentaraca ikad. The Jinx prati mogula za nekretnine, poznatog Roberta Dursta. On je čitavu deceniju upleten u seriju nerešenih ubistava, od kojih je jedan i njegova supruga Kathleen McCormack. Dokumentarac sadrži detaljnu analizu slučajeva, pa i intervjue sa samim Durstom.

Mislili smo da je to to od dokumentarca, ali svi su ostali iznenađeni kada je najavljen drugi deo. Uskoro nam stiže na Max.

Prvi deo

Nakon što su proveli skoro deceniju istraživajući Durstove, tada navodne zločine, filmofili su odlučili da naprave i drugi deo. Ipak se dosta toga promenilo od 2015. godine. Slučaj oko Roberta Dursta zaista je neverovatan. Dakle, bio je osumnjičen za ubistvo svoje supruge koja je nestala još 1982. godine, zatim za ubistvo komšije Morrisa Blacka i najbolje prijateljice Susan Berman. Sve to obuhvaćeno je u prvom delu dokumentarca.

Za one koji ne znaju, kreator The Jinxa, Andrew Jarecki 2010. režirao je film All Good Things zasnovan na Robertu i Kathleen Durstu u kojem je zloglasnog mogula nekretnina glumio Ryan Gosling. Durstu se film svideo pa je zatim kontaktirao Jareckija što je rezultiralo da se napravi dokumentarac. Upravo The Jinx je razlog Durstovog kasnijeg hapšenja.

Priznanje

Tokom snimanja dokumentarca posinak Susan Berman je bio intervjuisan, pa je otkrio pismo koje je Durst 1999. godine napisao njegovoj maćehi. U njemu se našla ista tipografska greška kao i u pismu koje je Susanin ubica poslao policiji kako bi pronašli njeno telo. Beverly Hills na oba dokumenta napisan je kao ‘Beverley Hills’. To je impliciralo Dursta u ubistvu te su Jarecki i njegova filmska ekipa pismo odneli policiji Los Anđelesa. Durst je uhapšen za ubistvo uoči emitovanja zadnje epizode The Jinxa.

Upravo ta zadnja epizoda je i ona koja je najviše odjeknula jer je u njoj Durst priznao ubistva koja je počinio misleći kako mu je mikrofon ugašen.

Drugi deo

Novi dio dokumentarca pokrivaće period od osam godina od izlaska prvog dela. U dokumentarcu ćemo videti koje su to posledice za Dursta, ali izgleda i to kako su neki njegovi prijatelji bili spremni da zanemare zločine samo zbog njegovog bogatstva. Dokumentarac će opet imati šest epizoda. Pokriće se i Durstov pokušaj bega, otkriće se neke nove i skrivene informacije, čućemo Durstove zatvorske pozive i neki ljudi će prvi put biti intervjuisani.

I ovaj put iza dokumentarca stoji Andrew Jarecki, a prva epizoda kod nas na Max stiže 22. aprila. Dok čekamo najuzbudljiviji true crime dokumentarac na našim malim ekranima, donosimo vam trailer.

Preuzeto sa: Journal.hr.

Foto: IMDb, YouTube

Učitati još
Zatvori