‘The Forgiven’ je po drugi put spojio provereno uigran tandem Jessicu Chastain i Ralpha Fiennesa
‘The Forgiven’ je po drugi put spojio provereno uigran tandem Jessicu Chastain i Ralpha Fiennesa

‘The Forgiven’ je po drugi put spojio provereno uigran tandem Jessicu Chastain i Ralpha Fiennesa

Mnoga filmska ostvarenja zasigurno ne bi stekla kultni status da nije bilo lokacija koje su tu da što bolje dočaraju određenu atmosferu. Ukoliko na to dodamo kostime koji se savršeno uklapaju uz ambijent, kao i karakterne osobine glavnih protagonista, dolazimo do zaključka da je u današnjem trenutku više nego ikad pre od izuzetne važnosti obratiti pažnju na ove sitne detalje, koji umnogome mogu odrediti celokupni ugođaj. Sve to donosi nam novo filmsko ostvarenje The Forgiven, koje je po drugi put spojio provereno uigran tandem Jessicu Chastain i Ralpha Fiennesa. 

@universalpicturesuk

O čemu se radi?

The Forgiven, pored odlične glume Jessice Chastain i Ralpha Fiennesa, nudi i dvočasovno uživanje u predelima Maroka. Na osnovu prvih scena, gledaoci će sigurno pomisliti da će se radnja odnositi na bračni par koji želi da popravi svoj narušeni odnos. Međutim, David i Jo Henninger stižu u Kazablanku čak iz Londona kako bi prisustvovali veridbi svojih prijatelja i nisu baš najsrećniji zbog toga. Njih čeka put dug 650 kilometara do pustinjskog grada, gde njihovi prijatelji Richard i Dally organizuju veliko slavlje. Ubrzo vidimo da ne ide baš sve po planu jer David i Jo skreću s pravog puta i ostaju izgubljeni u pustinji.

Pored bračnog para, i dva siromašna mladića lutaju pustinjom prodajući fosile u kamenu. Njih dvojica žele brzu zaradu, te odlučuju da opljačkaju prve putnike koji naiđu. Putevi bračnog para i mladića se ukrštaju i David usled velike brzine udara kolima jednog od njih. David i Jo nakon nesrećnog događaja dolaze na zabavu i prave se da je sve u redu, zločin prolazi nekažnjeno jer su njihovi prijatelji podmitili lokalnu policiju, a zabava se nastavlja. Dodatno se sve komplikuje u momentu dolaska starca Abdellaha, oca poginulog mladića koji uslovljava Davida, da krene sa njim na sahranu jer lokalni običaji nalažu da jedino tako duša umrlog može otići slobodno na drugi svet. Lakoverni David pristaje i ne sluteći da nomadsko pleme u pustinji sprovodi zakone krvne osvete.

@universalpicturesuk

Priča o zločinu, i krivici koja menja čoveka

Prvi utisci ukazuju na to da filmom preovladavaju dekadencija, hedonizam, i razvrat smešteni u dvorcu usred pustinje. Reditelj John Michael McDonagh vešto navodi gledaoce da od samog početka stvore negativnu predstavu o likovima koji stižu u tuđu zemlju i na sve načine manipulišu svojim bogatstvom.

Koliko su ovi bogataši bezosećajni najbolje pokazuje činjenica da niko ne obraća pažnju na nesrećnu smrt mladića jer je on siromašan i samim tim, po njihovim kriterijumima – beznačajan. David čak posle nesreće uzima dokumenta nastradalog i ostavlja ih ispod sloja peska kako bi se što bolje izvukao iz cele situacije, nekažnjen. Međutim, nakon što David pođe na sahranu mladića, doživeće veliku promenu i tu je odlično predstavljena promena njegove ličnosti, a Ralph Fiennes je upečatljivo doneo tu veličanstvenu evoluciju čovekove duše.

@universalpicturesuk

Mesto snimanja i likovi

The Forgiven je snimljen na osnovu istoimenog romana pisca Lawrenca Osborna. Prvobitno je planirano da film bude objavljen još tokom 2020. godine, međutim problemi oko pandemije su pomerili snimanje za godinu kasnije.

Film je većinski sniman u gradu Erfud, a u početnim scenama možemo videti i Kazablanku. Celokupnom utisku tokom gledanja posebno doprinose prelepi pejzaži i kostimi koji se perfektno uklapaju uz atmosferu, a pored toga i suptilno prikazuju osobine ili raspoloženja glavnih aktera.

Pored Jessice Chastain i Rapha Fiennesa u zapaženim ulogama možemo videti i glumca Matta Smitha koji je širu popularnost stekao posle serije The Crown, zatim Christophera Abbotta, i poznatu manekenku Abbey Lee koja je sve češće deo velikih filmskih projekata.

Film je premijerno u američke bioskope stigao 2. septembra, a pored bioskopa možemo ga pogledati na brojnim online sajtovima.

 

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori