Šta nam govori lista najpopularnijih filmova na IMDb
Šta nam govori lista najpopularnijih filmova na IMDb

Šta nam govori lista
najpopularnijih filmova na IMDb

Mišljenje publike kao da je postalo merodavnije od bilo kog filmskog kritičara. Da li je to pozitivno ili ne, ne umemo da odgovorimo. Ono što sigurno znamo jeste to da je IMDb sajt prva stanica koju posećujemo kako bismo ocenili kvalitet nekog filmskog ostvarenja.

Pregledali smo njihovu listu kako bismo videli koji su to trenutno najpopularniji filmovi na ovom popularnom sajtu.

Nismo se puno iznenadili, prvo mesto zauzima nova triler drama The Menu, Marka Myloda. 

Na drugom i trećem mestu nalaze se Avatar: The Way of Water, Jamesa Camerona i The Pale Blue Eye, Scotta Coopera.

Šta nam lista najpopularnijih filmova govori? Ovo su naša zapažanja.

Romansa nije više toliko aktuelna

Ako pogledamo prvih deset najpopularnijih filmova na IMDb videćemo da ni na jednom od tih deset mesta nema jednog žanra – romanse. Vratimo se kroz vreme, ovaj žanr je nekada bio must have u svim bioskopima i na TV ekranima.

Da li to znači da se nalazimo u periodu u kom nema više mesta za klasične romantične priče? Sudeći po odgovorima publike koja najviše utiče na popularnost nekog filmskog ostvarenja, izgleda da se tek na sedamdeset i četvrtom mestu po popularnosti na IMDb nalazi najnovija romantična drama Bones and All, režisera Luca Guadagninoa.

Dok i sami čekamo da pogledamo film Shotgun wedding, koji je već treću nedelju dostupan u našim bioskopima, i podelimo svoje mišljenje o povrataku Jennifer Lopez na filmsko platno; preporučujemo da nakon svih horora, trilera i drami pružite šansu i Bones and All priči koja je po našem mišljenju zaslužila više pažnje.

Volimo konstantnu akciju

Ono što je zajedničko svim filmovima na IMDb listi jeste to što nam ni u jednom momentu ne dozvoljavaju da se opustimo. Čak i kada imamo osećaj da će naši zgrčeni mišići doživeti olakšanje, dogodi se neka nova scena koja nas navede na to da nam adrenalin raste.

Po našem mišljenju danas je najpopularnije postalo konstantno održavanje pažnje publike, te kreiranje scena koje će nas konstantno držati budnima.

Pravi dokaz za to bio bi horor film M3gan, Gerarda Johnstonea. Po objavljivanju filma, ako se gleda šira slika, svet je ocenio ovaj horor kao jedan od boljih koji smo imali prilike da vidimo u poslednjih nekoliko godina.

Jasno je da je horor žanr najviše na udaru kritike publike, ali izgleda da su u ovom slučaju kritike pozitivne. Takođe, M3gan zauzima peto mesto na IMDb listi trenutno najpopularnijih filmova.

Isto to možemo da kažemo i za film Tár, Todd Fielda koji po žanru pripada akcionoj drami. Ovaj film nalazi se na petnaestom mestu na IMDb listi, ali je za samo par nedelja uspeo da se popne za šest mesta.

Potpuno smo naklonjeni najnovijim ostvarenjima

Ako dovoljno dugo koristite i pratite sajt IMDb-a primetićete da se sa godinama najviše pažnje posvećuje najnovijim filmovima koji su tek izašli. Iako je to mnogima potpuno normalna pojava, ako vratite film unazad setićete se da smo ranije više cenili dobre filmove koji su objavljeni prethodnih godina. Danas se na ovom sajtu politika promenila, te je jedini film koji se nalazi kao popularan je Top gun iz 1986. godine. Međutim, mislimo da imamo odgovor i na ovu pojavu, a to je upravo film Top Gun: Maverick iz 2022. koji se nastavlja na nekadašnji filmski hit.

Na prvih deset mesta po popularnosti na IMDb nalaze se samo filmovi iz 2022. ali ih munjevitom brzinom, već početkom januara stižu: Plane, Jean-François Richeta kao i Dog Gone, Stephen Hereka oba izašla ove godine.

Ukoliko i sami želite da pratite kretanje filmova po popularnosti na IMDb sajtu, posetite link ovde.

Novosti iz sveta filma i naše recenzije pogledajte ovde.

Foto: Instagram embed. Youtube embed.

Učitati još
Zatvori