Počeo je filmski festival Španski metar – ovo su filmovi koje ne smete propustiti
Počeo je filmski festival Španski metar – ovo su filmovi koje ne smete propustiti

Počeo je filmski festival Španski metar – ovo su filmovi koje ne smete propustiti

Španski metar, filmski festival ostvarenja iz zemalja španskog govornog područja, počinje danas, 29. maja i trajaće do 10. juna u Beogradu i Novom Sadu.

Ovogodišnje, šesnaesto po redu izdanje Španskog metra poklapa se sa posebnom godišnjicom Instituta Servantes. Naime, pre 20 godina Institut je prvi put otvorio vrata u Čika Ljubinoj ulici. Film je (uvek) idealna prilika za proslavu. Kroz Španski metar, misija je da se spoji most između filmskih stvaralaca iz Španije i drugih zemalja koje dele španski jezik.

film Mesto za stolom
El comensal

Film je jedinstvena prilika da zavirimo u tuđe živote, ali i da dublje ramišljamo. Da postavljamo pitanja i bolje razumemo ko smo. U doba brzine jednog klika, viralnih videa od deset sekundi i bombardovanja nizovima slika, postoji nešto ritualno, magično, u tome da zauzmemo mesto, svetla se ugase, a mi se prepustimo filmu. On ponekad izaziva osmeh, dovodi nas do suza. Može nas i duboko promeniti – Španski metar

film Fantomski projekat
Proyecto Fantasma

Izdvajamo sa programa

Teme ovogodišnjeg filmskog festivala tiču se migracija, klasnih sukoba, identiteta. Tu su i klasni sukobi i svakodnevni, intimni problemi prikazani kroz žanrove eksperimentalnog, dokumentarnog, dramskog i žanra komedije. Glavni festivalski program čine ciklusi Savremeni film i Ženski ugao. U Glavnom festivalskom programu stiže još 11 ostvarenja. Pored filmova iz Španije, biće prikazani i oni iz Čilea, Argentine, Kolumbije, Kube, Ekvadora, Meksika i Perua.

Festival danas otvara film El Comensal. Njegov scenario i režiju potpisuje Anheles Gonsales-Sinde. Reč je o filmu koji govori o temama gubitka roditelja u različitim istorijskim periodima. U sklopu ciklusa Ženski ugao biće prikazana tri kratkometražna, i jedan dugometražni, dokumentarni film. To je film La Visita y Un Jardín secretofilm o tome šta znači biti žena i umetnica.

film Devojke su dobro
Las chicas están bien

Savremeni film

Iz ciklusa Savremenog filma, izdvajamo filmove Las chicas están bien. To je letnja priču o zajedničkom boravku četiri glumice i jedne spisateljice u starom mlinu gde uvežbavaju pozorišnu predstavu. Na programu je i film Chinas koji govori o dve devetogodišnje Kineskinje koje kreću u isti razred. Iako svi veruju da će postati drugarice, njih apsolutno ništa ne spaja. To je zanimljiva priča o dve devojčice koje će se sresti, razdvojiti. Ali, na kraju postati od vitalne važnosti jedna drugoj u potrazi za svojim identitetom. Film je, takođe, bio nominovan za čak tri Goya nagrade.

Film AM-PM takođe se nalazi na programu. To je omnibus film u kom se likovi različitih društvenih statusa i generacija susreću u pokušaju da pronađu sreću i olakšaju usamljenost. Priče o vaskrsenjima, prijateljstvu i obmanama isprepletene su u istom kvartu u samo nekoliko sati u ovoj dramediji. Film Proyecto Fantasma je nagrađivana komedija o Pablu, mladiću koji sanja da igra u filmovima. Ipak, da bi preživeo mora da radi kao simulirani pacijent na čudnim seansama alternativne terapije. Njegov život ide nizbrdo – upravo je završio vezu i njegov cimer nestaje. Ostavljen da se bori sa dugovima, upada u brojne probleme. Na sve to, susreće se i sa duhom. Tu počinje njegova avanture kroz četvrt Njunjoa, gde će upoznati komšije, stvoriti nove prijatelje. ali i shvatiti da je put za ostvarenje njegovog sna mnogo složeniji i komplikovaniji nego što izgleda.

film AM-PM
AM-PM

Kad i gde?

Ovogodišnji Španski metar biće održan od 29. maja do 3. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograd. Nakon toga će deo filmova biti predstavljen od 4. do 10. juna u Kulturnom centru Novog Sada. Ulaznice su u prodaji od 15. maja – nađite ih na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Neki od filmova biće dostupni i za gledanje online. Ciklus Počasna nagrada Goya ove godine posvećen je Huanu Marineu i donosi četiri kultna ostvarenja španske kinematografije. Filmovi će besplatno moći da se pogledaju na Vimeo kanalu festivala. U originalnoj verziji sa titlovima na srpskom jeziku biće dostupni od 29. maja u 19 časova do 3. juna u 19 časova.

film Neprilagođena si ili se praviš
Misfit

Foto: Španski metar

Učitati još
Zatvori