Novi španski filmovi koje bi trebalo uvrstiti na must-watch listu
Novi španski filmovi koje bi trebalo uvrstiti na must-watch listu

Novi španski filmovi koje bi trebalo
uvrstiti na must-watch listu

Španski filmovi oduvek privlače primarnu pažnju gledalaca. Na sveopšti uspeh španske kinematografije u svetu najviše je uticao režiser Pedro Almodóvar, dok u ravni s njim stoji i čuveni Fernando Trueba. Danas, zahvaljujući streaming servisima neprestano stižu i raznolika ostvarenja koja potpisuju mladi filmski stvaraoci, među kojima se ističu Oriol Paulo (Durante la tormenta) i Galder Gaztelu-Urrutia (El hoyo).

S tim u vezi, ove nedelje, u sklopu Journal preporuka beležimo nove španske filmove koje bi trebalo uvrstiti na mustwatch listu.

Nowhere

Film, Nowhere, premijerno je prikazan na streaming platformi Netflix. Radnja je distopijskog karaktera, a glavnu ulogu tumači Anna Castillo.

Bračni par, usled surovih uslova koje neprestano nameće trenutna vlast, odlučuje da napusti Španiju. Kako im je  prvorođeno dete nasilno oduzeto, Mia i Nico pokušavaju da po svaku cenu sačuvaju život deteta koje je na putu. Međutim, njihov plan o bekstvu polazi po zlu nakon što vojska na kontrolnom punktu ubije sve ljude koji su se skrivali u brodskom skladištu. Pukim slučajem Mia preživljava, te iste noći rađa ćerku. Nakon toga, predstoji joj nova i, umnogome složenija borba za dva života. Režiju potpisuje Albert Pintó – koji između ostalog potpisuje hit serije Sky Rojo i Berlin.

Pared con pared (Love, Divided)

Poslednjih godina sve je manje feelgood filmova. Zato, ukoliko ste propustili jedan takav naslov, koji je nedavno premijerno prikazan na Netflixu, preporučujemo Pared con Pared.

Središte radnje zauzima pijanistkinja Valentina. Kako šarmantnu i predanu devojku očekuje važno muzičko takmičenje, ona nakon selidbe neprestano vežba svoju klavirsku kompoziciju. Upravo zbog toga dolazi do pasivnog sukoba između Valentine i njenog prvog komšije. Povučeni David želi potpuni mir za svoja  istraživanja, a to nikako ne dobija usled neprestane buke. Uskoro, zid koji ih deli postaje mesto noćnih razgovora. Da li je moguće zavoleti osobu koju prethodno niste ni videli – odgovor krije ova divna romantična komedija. Glavnu ulogu tumači španska pevačica Aitana. Dok se u epizodnoj ulozi pojavljuje i slavni glumac Miguel Ángel Muñoz. Režiju potpisuje Patricia Font.

Cuando acecha la maldad (When Evil Lurks)

Ukoliko ste ljubitelji natprirodnih filmova koji nose elemente body horora – preporučujemo da pogledate film Cuando acecha la maldad. Ovo ostvarenje snimljeno je 2023. godine u špansko-argentinskoj koprodukciji.

U središtu radnje nalaze se braća, Pedro i Jimi. Nakon što čuju pucnje iz obližnje šume, njih dvojica otkrivaju ljudski leš i osamljenu kolibu. Međutim, unutar kolibe neočekivano zatiču i porodicu. Ispostavlja se da je čitavo mesto ukleto, a samo je pitanje vremena kada će se osloboditi demon koji je zaposeo dečaka Jaira. Ne postoji izlaz, vreme ubrzano ističe – dok Pedro i Jimi na sve načine pokušavaju da spreče širenje iskonskog zla. Režiju potpisuje Demián Rugna. Film je dostupan na platformi Apple TV+.

Učitati još
Zatvori