Savremeni filmovi koje bi trebalo da pogledate na Austrijskom filmskom festivalu 2024.
Savremeni filmovi koje bi trebalo da pogledate na Austrijskom filmskom festivalu 2024.

Savremeni filmovi koje bi trebalo da pogledate na Austrijskom filmskom festivalu 2024.

Austrijski filmski festival 2024 održaće se u periodu od 25. do 28. aprila u nekoliko gradova u Srbije pod sloganom Imagine: Film. Naš aprilski filmski maraton inspirisao nas je da budemo deo ove kinematografske bajke.U glavnom festivalskom programu očekuje nas izbor šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: Nula kalorija (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner, Sparta i Rimini Ulriha Zajdla, Porodična večera Petera Hengla, Europa rediteljke Sudabe Mortezaj, i Rikerl Adrijana Gojgingera, čija će srpska premijera zatvoriti festival.

#ličnosa – Amadeusom Faltajnerom

Amadeus Faltajner, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom predstojećeg izdanja festivala izjavio je: Austrijski filmski festival postao je godišnji vrhunac našeg bogatog kulturnog programa. Ove godine u selekciji imamo mnogo novih uzbudljivih ostvarenja. Posebno sam zadovoljan što filmom Rikerl srpskoj publici možemo da pružimo impresivan uvid u bečku andergraund kulturnu scenu i što možemo da poželimo dobrodošlicu Vudu Jurgensu, zvezdanom gostu koji podjednako blista u nekoliko umetničkih žanrova (muzika i film). Nadam se da ćete svi uživati istražujući mnoge aspekte austrijskog filma!”

#ličnosa – Sašom Radojevićem

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević. S tim u vezi, vanserijski umetnik izjavio je: „Festival austrijskog filma ove godine bioskopskim gledaocima nudi nekoliko smernica koje suštinski određuju tu kinematografiju. Filmovi Rimini i Sparta Ulriha Zajdla, reditelja proslavljenog minimalističkim dokudramama, deo su jedinstvene celine koju nose socijalno degradirane persone, dva brata spremna da se predstavljaju kao snažne osobe krijući tako svoju unutrašnju tamu.

Naličje sveta izobilja kroz mentalni inženjering i atmosferu dostojnu negativne utopije, dočarala je Džesika Hausner u Clubu Zero, filmu o totalitarizmu koji se lako izrodi iz diktata zdravlja i lepote. U filmu Porodična  večera, reditelj Peter Hengl, na fonu žanra radikalnog psiho trilera koji nije za svačiji ukus, takođe se bavi slamanjem volje osobe koja ne može da se podvrgne rigoroznoj dijeti. O manipulacijama vezanim za aktuelne neokolonijalne strategije, koje ovdašnji gledaoci lako mogu da prepoznaju kao deo ličnog iskustva, na upečatljiv način se svedoči u filmu „Evropa“ Sudabe Mortezaj, dok se u filmu Rickerl.

Adrijana Gojgingera, kroz gorkoslatki prikaz margine, daje tračak nade da je i u surovim društvenim okolnostima moguće sačuvati integritet. Ovogodišnji uvid u austrijsku kinematografiju nudi svakom gledaocu naličje evropske perspektive, s ciljem da se sa njom suoči i u zavisnosti od lične moći pronađe pravo rešenje za sebe.

Film Rickerl - kadar 2
Film Rickerl - kadar 2

Nula kalorija

U filmu Nula kalorija (Club Zero) gospođica Novak (Mia Vasikovska) predaje predmet Svesna ishrana</em> u elitnoj školi. Odeljenje je potpuno začarano harizmom nastavnice – ko ne bi želeo da smanji masnoću u telu, da bude u formi i da istovremeno spase svet? Ali, postepeno gospođica Novak uvlači svoje učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu. Zajedno idu u propast, pevajući i umirući od gladi.

Porodična večera

Radnja filma Porodična večera prati junakinju Simi koja, kada stigne u seosku vikendicu svoje ujne Klaudije, čuvene nutricionistkinje, nije baš najsrdačnije dočekana. Tinejdžerka sa viškom kilograma nadala se da će izgubiti nekoliko kilograma tokom uskršnjih praznika, uz ujninu stručnu pomoć. Ali dobijanje takve vrste pomoći podrazumeva pakt odricanja i odanosti iz koga se ne može pobeći. Peter Hengl pušta svoj debitantski horor film Porodična večera da se krčka na laganoj vatri pre nego što posluži zaista jeziv banket.

Nula kalorija, karad iz filma 1
Nula kalorija, karad iz filma 1

Rikerl

Ostvarenje Rikerl prati idealistu Eriha Rikerla Bohačeka koji sastavlja kraj s krajem kao ulični muzičar u Beču. Sanja da svojim melanholičnim, duhovitim pesmama napravi veliki iskorak, ali se uvek sam sebi ispreči na tom putu. Istovremeno, on se trudi da svom osmogodišnjem sinu, koji je sa njim svakog drugog vikenda, bude otac pun ljubavi. Reditelj Adrijan Gojginger inspiraciju je našao u austropopu. Jedan od njegovih fokusa takođe je bila životna priča glavnog glumca i muzičara Vudua Jurgensa, počasnog gosta festivala.

Rimini

Glavni junak filma Rimini je Riči Bravo. Nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegu prekrivenom Riminiju.  Poznati lik zarobljen je između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.

Kadar iz filma Rickerl
Kadar iz filma Rickerl

Europa

U filmu Europa mlada ambiciozna menadžerka Beate je u profesionalnoj misiji za multinacionalnu korporaciju pod nazivom Europa na Balkanu. U cilju da promovisanja filantropije i investicija u nerazvijenim regionima. Njeno putovanje je vodi u udaljenu dolinu u Albaniji. Na ovom mestu ona pokušava da otkupi zemlju od nekoliko preostalih meštana zbog prvobitno nejasnog plana. Ona dolazi u sukob sa Džetnorom, tvrdoglavim i duboko duhovnim farmerom i pčelarom koji odbija da se odrekne zemlje svojih predaka.

Sparta

Ostvarenje Sparta prati protagonistu Evalda koji se doselio u Rumuniju pre nekoliko godina. Sada u svojim 40-im, traži novi početak. Napustivši devojku, seli se u unutrašnjost. Sa malim dečacima iz sela pretvara propadajuću školu u tvrđavu. Deca uživaju u novom, bezbrižnom postojanju. Nepoverenje seljana ubrzo se budi, a Evald je primoran da se suoči sa istinom koju je dugo skrivao. Sparta je, pored Riminija, drugi deo diptiha Ulriha Zajdla o nemogućnosti bega od prošlosti i o bolu pronalaženja sebe.

Nula kalorija, karad iz filma 2
Nula kalorija, karad iz filma 2

Foto: Austrijski filmski festival

Učitati još
Zatvori