Film „Ovuda će proći put“ stiže u domaće bioskope: Mi smo ga pogledali, evo zašto bi trebalo i vi
Film „Ovuda će proći put“ stiže u domaće bioskope: Mi smo ga pogledali, evo zašto bi trebalo i vi

Film „Ovuda će proći put“ stiže u domaće bioskope: Mi smo ga pogledali, evo zašto bi trebalo i vi

Najnagrađivaniji domaći film u ovoj godini Ovuda će proći put stiže u bioskope. Distribucija filma u domaćim bioskopima kreće od četvrtka, 9. novembra. Filmsko ostvarenje autorke Nine Ognjanović na festivalu Slamdance u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru ove godine osvojio je nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film, a ubrzo nakon svetske premijere film je prikazan u okviru takmičarskog programa 51. FEST-a. Mi smo ga već pogledali, a evo zašto bi trebalo i vi.

Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ovuda će proći put

Nelinearnim vremenskim tokom radnja filma Ovuda će proći put prikazuje zapušteno selo u Srbiji čiji meštani, pomalo odsečeni od aktuelne sadašnjice i modernog sveta, kreiraju sopstvenu stvarnost, sistem vrednosti i nadležne organe koji nastoje da sačuvaju mir unutar jedne rustične sredine.

Kulminacija započinje nakon saznanja da će nedaleko od njih biti izgrađen deo autoputa, a informaciju im saopštava potpuni stranac, te njegovo prisustvo dodatno potkrepljuje strah i nepoverenje prema svemu što pripadnicima ovog tradicionalnog socijeteta predstavlja nepoznanicu. Uplašeni novonastalim promenama, sumnjaju da je stranac povezan sa izgradnjom puta i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži bilo je dovoljno da netrpeljivost meštana prema njemu preraste u otvoreni sukob.

Raj na zemlji pretvara se u istinsku životnu opasnost, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od nedaća koje su se nad njim nadvile.

Film Ovuda će proći put aktuelizuje današnju problematiku otuđenih i neretko od sveta zaboravljenih sredina čiji žitelji vode svojevrsne bitke sa vetrenjačama koje nastoje da naruše mir i unesu, za njih bespotrebne, promene u već dobro poznatu svakodnevicu. Ostavrenje autorke Nine Ognjanović vizuelnim prikazom i autentičnim replikama realistično oslikava život, mišljenje i delanje meštana u zanemarenim selima u Srbiji.

Specijalna projekcija filma, uz poklon ekipe, biće održana u sredu, 8. novembra u Pirotu, nakon koje će film biti prikazivan u bioskopima u Beogradu (mts Dvorana, Cineplexx Galerija, Ušće, Big, Beo, Delta City, Roda Cineplexx, Tuckwood, Cinegrand, Cinestar Ada Mall), kao i u bioskopima širom Srbije (Novi Sad, Niš, Pančevo, Pirot, Trstenik, Zrenjanin, Kragujevac, Sombor, Subotica, Gornji Milanovac, Vrbas, Mojkovac…).

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori