Mads Mikkelsen u epskoj priči „Promised land“ – donosimo sve detalje
Mads Mikkelsen u epskoj priči „Promised land“ – donosimo sve detalje

Mads Mikkelsen u epskoj priči „Promised land“ – donosimo sve detalje

Tokom majskih praznika domaći bioskopski repertoar biće obogaćen novim naslovom. Naime, u pitanju je  istorijska drama reditelja Nikolaja Arcela Promised Land sa proslavljenim glumcem Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.
Voljeni glumac, ujedno vlasnik brojnih prestižnih nagrada, tumači lik kapetana Ludviga koji je u 18. veku živeo u Danskoj. Kao bankrotirani bivši vojnik odlučio je da povrati kraljevsku titulu koja mu je bila uskraćena tokom rođenja. Kao odobrenje od kraljevih izaslanika dobio je na korišćenje jalovu zemlju na kojoj je bio rešen da izgradi koloniju i uzgaja useve.

Kongens Land - Zentropa - Nikolaj Arcel

Prema rečima reditelja Arcela, koji je sa Mikkelsenom poslednji put sarađivao na filmu A royal affair iz 2012. godine kada je i nominovan za nagradu Oskar za najbolji strani film, novo istorijsko ostvarenje Promised land snimljeno je prema noveli Ide Jesen. Međutim, inspirisano je i istinitom ličnošću kapetanom Ludvigom. O njemu se vrlo malo zna, te je film adaptirana fikcija zasnovana na stvarnoj ličnosti.

The promised Land
The promised Land

Sa idejom da oplemeni nenaseljeno zemljište, glavni Mikkelsenov lik dolazi u sukob sa Frederikom De Schinkelom. On predstavlja nemilosrdnog plemića koji drži postojeće mesto i predosećajući da njegovoj moći sledi pretnja, sa namerom ulazi u surovi okršaj sa Ludvigom.
Mads Mikkelsen je upravo za ovaj film osvojio još jednog evropskog Oskara za najboljeg glumca. Kritika piše da je film gledljiv i sentimentalan, ali da joj Mikkelsen daje ozbiljnost i snagu (Guardian).

Promised land
Promised land

Kao autor mnogobrojnih scenarija, uključujući i za prvi film u hvaljenoj Millennium trilogiji The girl with the dragon tattoo (2009), koja mu je donela nominaciju za nagradu BAFTA, reditelj najnovijeg danskog ostvarenja Promised land ovenčan je u Berlinu sa Srebrnim medvedom, za film A royal affair, za najbolji scenario.

Film Promised land naći će se na reperotaru bioskopa od četvrtka, 2. maja.

Učitati još
Zatvori