Šest sjajnih filmova koji su dobitnici Oskara, a koje ste možda zaboravili
Šest sjajnih filmova koji su dobitnici Oskara, a koje ste možda zaboravili

Šest sjajnih filmova koji su dobitnici
Oskara, a koje ste možda zaboravili

U poslednje vreme sva pažnja usmerena je na dodelu Oskara. Upravo zbog toga, i dalje pokušavamo da pogledamo sve nominovane filmove, a zatim damo naša predviđanja pre nego što se ceremonija održi u noći između 10. i 11. marta.

Oskari se dodeljuju već 94 godine, što znači da je isto toliko filmova prethodno nagrađeno. Neki su ostali zauvek zapamćeni, dok su neki zaboravljeni oskarovski filmovi. Danas vam donosimo upravo šest takvih za koje smatramo da su i danas odlični.

zaboravljeni oskarovski filmovi
imdb

All About Eve

Ne sumnjamo da bi All About Eve dobio Oskar i da je danas izašao. Film je osvojio nagradu u kategoriji za Najbolji film 1951. godine, a reč je o jednom od boljih filmova iz tog perioda. I danas se u krugovima filmofila smatra za sjajno ostvarenje. Film je napisao i režirao Joseph L. Mankiewicz, a prati Broadway glumicu Margo Channing i njen krug prijatelja u koji ulazi i Eve. Ona je mlada glumica koja se zaposlila kao Margoina zamena. Ipak, uskoro se ispostavi da Eve nije toliko nevina i slatka kako se čini, a Margo se sve teže miri sa starenjem i time da će je jednog dana zameniti mlađa glumica.

Film ima poznatu rečenicu Fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy night koju izgovara čuvena Bette Davis. Ona je glumila Margo i film je velikim delom toliko dobar upravo zbog nje. Davis je bila jedna od retkih glumica zlatnog doba Hollywooda koja se usudila glumiti nesavršene i kompleksne žene. All About Eve je to veče 1951. godine proglašen najboljim filmom, ali i dalje je šokantno što Davis nije proglašena za najbolju glumicu.

the apartement
imdb

The Apartment

Kad smo već u zlatnom dobu Hollywooda, moramo spomenuti jednog od najcenjenijih reditelja tog doba – Billyja Wildera. Upravo je njegov film The Apartment Oskara osvojio 1961. godine. Romantična komedija prati C.C. Baxtera, radnika u osiguranju koji pokušava napredovati u firmi tako što dopušta izvršnim direktorima da koriste njegov stan kako bi tamo dovodili ljubavnice. Međutim, kada u njega uđe mlada Fran Kubelik, stvari se zakomplikuju.

The Apartment je komedija koju su proslavili njeni glumci. U glavnim ulogama su se našli legendarni Jack Lemmon i Shirley McLaine čija je hemija u filmu očigledna. Tome pridodajte pametan i britak dijalog – i imate dobitnu kombinaciju.

terms of endearment
imdb

Terms of Endearment

Još jedan film sa Shirley McLaine u glavnoj ulozi, Terms of Endearment osvojio je Oskar 1984. godine. Osim nagrade za Najbolji film, osvojio je nagrade i za Najboljeg reditelja (James L. Brooks), Najbolji prilagođeni scenario, Najbolju glumicu za McLaine, te Najboljeg sporednog glumca (Jack Nicholson). Vidimo da je Terms of Endearment dominirao na Oskarima 1984. godine, ali danas se retko spominje. Film prati majku i ćerku, Auroru (McLaine) i Emmu (Debra Winger) koje kroz nekoliko godina pokušavaju pronaći ljubav i sreću. Aurora je teškog karaktera i teško pokazuje ljubav, ali otvori se kad upozna komšiju Garretta.

Terms of Endearment prikazuje kako različiti ljudi na različite načine pokazuju ljubav. Teško bi bilo zamisliti da jedan ovakav film danas osvoji Oskar, ali odličan je i ne zaslužuje da ga zaboravimo.

zaboravljeni oskarovski filmovi
imdb

Crash

Jedan od najšokantnijih dobitnika Oskara za Najbolji film je Crash koji je tu nagradu dobio 2005. godine. I tada je njegova pobeda šokirala javnost, a i danas je na vrhu liste kada se priča o najneočekivanijim dobitnicima. Crash je nezavisni film koji je zaradio mnogo manje nego ostali nominovani filmovi, a nije bio ni nominovan za Zlatni globus te godine. Reč je o filmu koji prati nekoliko priča u Los Angelesu u periodu od 36 sati.

Crash se danas smatra najgorim dobitnikom Oskara za Najbolji film u istoriji, ali film predstavlja kvalitetno istraživanje rasizma na koje bi se danas sigurno drugačije gledalo. Te 2005. godine, favorit je bio Brokeback Mountain, odličan film koji i danas pamtimo. O Crashu se jednostavno nije ni tada pričalo.

the artist
imdb

The Artist

Crno-beli nemi film osvojio je Oskar za Najbolji film 2012. godine. The Artist reditelja Michela Hazanaviciusa prati zvezdu nemih filmova Georgea koji upoznaje plesačicu Peppy Miller u koju se zaljubi. Međutim, nalaze se na prelasku iz nemih filmova u zvučne što drastično menja njihove živote, a s time i njihovu dinamiku. Dok se Peppy u novoj filmskoj eri penje sve više, George se muči.

The Artist je na odličan način rekreirao eru nemih filmova, bilo da je reč o glumcima, crno-beloj fotografiji, dizajnu seta ili lokacijama. Film je bio hit kada je izašao jer je bio skroz drugačiji od svih, a osim Oskara za Najbolji film, dobio je i onaj za Najboljeg glumca (Jean Dujardin).

birdman
imdb

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Dramedija Birdman izašla je pre deset godina te je još uvek sveža u našim mislima. Ipak, kada pogledamo poslednjih nekoliko dobitnika Oskara, ovaj se pomalo zaboravlja. Nagradu je osvojio 2015. godine, što na toj ceremoniji nije bilo nikakvo iznenađenje. Režirao ga je Alejandro G. Iñárritu koji je osvojio i Oskar za režiju, a osvojio je još jedan godinu kasnije za film The Revenant. Film prati okorelog glumca (Michael Keaton) koji se proslavio ulogom superheroja Birdmana. On sada pokušava oživeti karijeru tako što napiše, režira i glumi u sopstvenoj Broadway predstavi.

Osim Keatona, u filmu glume Emma Stone i Edward Norton, a svako od njih bio je nominovan za Oskara u glumačkim kategorijama. Birdman je zanimljiv film koji se najviše proslavio zbog tehnike snimanja. Naime, film je snimljen tako da se čini da je sve jedan neprekinuti kadar. Koristili su se trikovi i iluzije kako bi se to postiglo, a većina scena traje 10-15 minuta što je retkost za film.

*Članak je preuzet s portala Journal.hr.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori