Filmski maraton: Nebojša Glogovac
Filmski maraton: Nebojša Glogovac

Filmski maraton: Nebojša Glogovac

Nebojša Glogovac, jedan je najtalentovanijih glumaca regiona i velikan ove profesije. U karijeri koja je prekinuta ranim odlaskom, ostvario je značajne uloge, a žanrovska raznolikost je nešto što odlikuje njegov glumački put. Saradnje sa najznačajnijim filmskim autorima u regionu otvorile su mogućnost za stvaranje kultnih dela i Glogovčeve glumačke bravure. Karijera koju je obeležio plodonosan angažman kako u pozorištu, tako i na filmu i televiziji. Opus karakterno različitih likova, okolnosti i sudbina kojima je, na sebi svojstven i uvek zadivljujući način unosio život. Uz veliki talenat, rad i odnos prema profesiji Nebojša Glogovac je još za života obezbedio mesto među umetnicima koji su postali neizostavni deo savremene istorije pozorišta i kinematografije. U nastavku donosimo samo neka od filmskih ostvarenja, koja nikako ne bi trebalo da propustite.

Ubistvo s predumišljajem, 1995.

Film rađen po istoimenoj knjizi Slobodana Selenića, koji ujedno potpisuje i scenario. Reditelj Gorčin Stojanović okupio je sjajnu, tada mladu i (što će vreme svakako potvrditi) perspektivnu glumačku ekipu. Narativ koji paralelno prikazuje dve priče iz različitih perioda, obe obeležene posledicama ratova, a povezane rodbinskim nitima bake i unuke. Branka Katić, Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović, Dragan Mićanović i Sergej Trifunović dali su upečatljive interpretacije koje su verodostojno ukazale na dubinu emocija i tragičnu sudbinu likova.

Nebojša Glogovac u ulozi Bogdana Bilogorca uz partnerku Branku Katić u ulozi Jelene Panić, prikazali su ljubavnu priču koja ostavlja jednako snažan utisak i nakon gotovo tri decenije od izlaska filma, koji se sada već, ubraja među kultna ostvarenja domaće kinematografije.

Nebeska udica, 2000.

Film čiju režiju potpisuje proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić. Scenaristi su Srđan Koljević i Đorđe Milosavljević. Smeštena u 1999. godinu, u Beograd u vreme bombardovanja, ova drama donosi priču o partnerskim, roditeljskim, prijateljskim relacijama, izazovima ostanka i odlaska. Posledicama koje rat ima na porodice, omladinu, društvo u celini. O malim (velikim) ljudima koji i u užasima rata pokušavaju da ostvare svoje snove. Da u sumornoj i neizvesnoj realnosti okruženoj ruševinama postignu privid normalnog života. Ta želja ogleda se i u jednoj razrušenoj sportskoj hali i naporima Kaje, nekadašnjeg reprezentativca (Nebojša Glogovac) da na tom mestu obnovi teren kako bi ponovo bio osposobljen za igranje košarke.
U filmu igraju i : Ana Sofrenović, Milena Dravić, Nikola Kojo, Ivan Jevtović, Nikola Đuričko, Katarina Žutić…
Pored sjajne muzičke teme iza koje stoji Vlatko Stefanovski, u filmu se kao gosti pojavljiju i legende srpske i jugoslovenske košarke: Aleksandar Saša Đorđević, Dejan Bodiroga, Željko Rebrača i Željko Obradović.

Munje , 2001.

Kultna komedija reditelja Radivoja Raše Andrića po scenariju Srđe Anđelića davne 2001. godine zabeležila je veliku gledanost. Popularnost ove komedije nije jenjavala ni tokom svih nadolazećih godina. Replike Mareta (Boris Milivojević), Gojka Sise ( Nikola Đuričko), Popa (Sergej Trifunović), Deda Mraza (Zoran Cvijanović), Pandura ( Nebojša Glogovac), Kate ( Maja Mandžuka) našle su svoje mesto u svakodnevnom govoru i postale deo popularne kulture.

Tandem Glogovac – Cvijanović kao Pandur i Deda Mraz, iako ne u glavnim muškim ulogama, ovoj filmskoj priči dali su poseban šarm. Toliko, da je scena koja zatvara film rezervisana upravo za njih. Njihov urnebesan pokušaj odlaska u Portugal koji se umalo nije završio tragično. A sve u maniru i uz kultni stih Atomskog skloništaOvo je vreme paklenih vozača.

Nebojša Glogovac
IMDb/ Munje

Kad porastem biću Kengur, 2004.

Još jedna (tragi)komedija koja zauzima posebno mesto u savremenoj kinematografiji. Nakon velikog uspeha Munja, Raša Andrić predstavlja još jedan film. Ovog puta, radnja je lokalnijeg karaktera, a junaci se sa svojim životnim izazovima bore kroz tri priče smeštene na Voždovcu. Scenario potpisuje Miroslav Momčilović, a muziku Vasil Hadžimanov. Među mnogim karakterima koje film donosi u ambijentu lokalne dokolice, Glogovac uspeva da nasmeje i osvoji simpatije publike ulogom taksiste Živca.

Pored njega u filmu igraju: Sergej Trifunović, Marija Karan, Boris Milovojević, Gordan Kočić, Boris Komnenić, Nikola Vujović, dok se u ulozi Kengura našao Nikola Đuričko.

IMDB/ Kad porastem biću Kengur

Klopka,  2007.

Film koji je privukao veliku pažnju javnosti, a iza kojeg stoji reditelj Srdan Golubović. Reč je o filmskoj adaptacijii istoimenog romana Nenada Teofilovića. Scenario potpisuju Srđan Koljević i Melina Pota Koljević. U krimi drami koja povlači moralne dileme roditelja i bračnog para, pred koje se izvršavanje zločina postavlja kao mogućnost pomoći bolesnom detetu, uloge su maestralno izneli Nebojša Glogovac (Mladen) i Nataša Ninković (Marija).

U filmu uloge tumače i Anica Dobra, Miki Manojlović, Mladen Nelević, Bogdan Diklić…

Film je prvobitno predstavljen na Berlinalu, a uspeh je dostigao i u regionu, gde je pobrao brojne pozitivne kritike.

Hadersfild, 2007.

Film Hadersfild rađen je prema prvobitno postavljenoj pozorišnoj predstavi u JDP koju je obeležio dugi niz godina uspešnog igranja. Više od jedne decenije, ova predstava se igrala na pozorišnim daskama uz katarzičan aplauz. Ništa manji osećaj ne izaziva ni film, a ono što je karakteristično jeste da je filmska adaptacija predstave zadržala pozorišnu glumačku ekipu. Scenario potpisuje autor drame Uglješa Šajtinac (koscenarista Dejan Nikolaj Kraljačić). Reditelj je Ivan Živković. U filmu igraju: Goran Šušljik (Raša), Nebojša Glogovac (Ivan), Vojin Ćetković (Dule), Damjan Kecojević (Igor), Suzana Lukić (Milica)…

Drama koja okuplja prijatelje nakon dolaska jednog od njih koji više od decenije živi u Hadersfildu, pokrenuće brojna pitanja neispunjenih očekivanja, borbe za egzistenciju, generacijskih izazova, nezadovoljstva i traženja smisla. Glumačka bravura koju je Glogovac dostigao u kreiranju lika Ivana kako na pozorišnim daskama, tako i pred kamerom, odraz je raskošnog glumačkog talenta i najveći utisak filma.

Nebojša Glogovac
IMDb/ Hadersfild

Žena sa slomljenim nosem, 2010.

Još jedno ostvarenje u kome se ogleda Glogovčeva saradnja sa Srđanon Koljevićem i Srdanom Golubovićem. Koljević potpisuje režiju i scenario, dok je Golubović jedan od producenata. I ovaj film odlikuje sjajna glumačka ekipa predvođena Nebojšom Glogovcem: Nada Šargin, Anica Dobra, Branka Katić, Jasna Žalica, Vojin Ćetković…Nesrećna sudbina jedne žene i bebe koju će ostaviti za sobom, postaje oksnica aktera i njihovih životnih priča. Glogovac u sjajnoj ulozi taksiste Gavrila Bukola, interpretacijom je ostavio snažan utisak, a ovaj film postao deo njegovog filmskog opusa koji se mora pogledati.

Nebojša Glogovac
IMDb/Baš Čelik, Mediopolis Film/ Žena sa slomljenim nosem

Ustav Republike Hrvatske, 2016.

Jedna od mnogobrojnih glumačih bravura Nebojše Glogovca vredna pomena. Rajko Grlić, proslavljeni reditelj, u ostvarenju za koje potpisuje režiju i scenario (koscenarista Ante Tomić) okupio je sjajnu glumačku ekipu. Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović i Ksenija Marinković su trio kakav rado gledamo, a Glogovac je i ovom ulogom potvrdio da uspešno može da se nosi sa kompleksnim likovima kakav je Vjekoslav Kralj. Komedija sa elementima drame ili drama sa elementima komedije, koja je obavezno filmsko štivo.

Nebojša Glogovac
Ustav Republike Hrvatske/Foto: Saša Huzjak

Moj jutarnji smeh, 2019.

I taman kada pomislimo da nas ne može više iznenaditi, Nebojša Glogovac nas uveri u suprotno i na raskošnu lepezu likova doda još jedan karakter. U filmu Moj jutarnji smeh, za koji režiju i scenario potpisuje Marko Đorđević, Glogovca gledamo u ulozi vidovnjaka Miloša. Drama koja kroz priču kasnog odrastanja Dejana (Filip Đurić) narativom održava balans tragičnog i humora, osvojila je pozitivne kritike, a premijerno je prikazana na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Đurić i Glogovac u ovom ostvarenju pojačani su ženskim delom glumačke ekipe koju čine Jasna Đurić i Ivana Vuković.

Učitati još
Zatvori