„Na brodu Adaman”: Pobednik Berlinskog festivala od sutra u domaćim bioskopima
„Na brodu Adaman”: Pobednik Berlinskog festivala od sutra u domaćim bioskopima

„Na brodu Adaman”: Pobednik Berlinskog festivala od sutra u domaćim bioskopima

Film Na brodu Adaman osvojio je Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu.  Regionalnu premijeru imao je na Martovskom festivalu u Beogradu, a nedavno je prikazan i na 19. Slobodnoj zoni. Ovo je filmski portret dnevnog prihvatnog centra Adaman za ljude sa mentalnim poremećajima. Smešten na desnoj obali Sene, tik uz Šarl de Gol most ovaj brod je sigurna luka za ljude sa mentalnim poremećajima iz prva 4 arondismana Pariza. Ovaj dokumentarni film Nikole Filibera o dnevnom boravku za mentalno obolele biće na repertoaru domaćih bioskopa od 16. novembra.

Dirljiva priča s misijom

Na brodu Adaman sniman je preko tri godine sa nadom da se razbiju stereotipi o mentalnom zdravlju. Ovo nije prvi film u kojem se francuski autor bavi psihijatrijom, 1973. snimio je dokumentarac Every Little Thing na klinici la Bord.

Deluje pomalo nestvarno činjenica da su Francuzi deo obale ustupili instituciji koja ne donosi nikakav prihod i bavi se ljudima koji bi u nekom drugom sistemu bili nevidjivi. Adaman im nudi ono što im je najporebnije, a to je dnevna rutina. Na njemu rade psihijatri, psiholozi, medicinske sestre, specijalni edukatori, psihomotorni specijalisti i razni drugi terapeuti umetnošću

Film prati nekoliko korisnika i na veoma nežan način gledaoce upoznaje sa njihovim životima, problemima, radostima, nedoumicama, ali i talentioma. To je emotivan zapis o ljudima kojima naizgled jednostavna nega na dnevnom nivou poput šivenja, slikanja ili kuvanja džema znači opstanak i život. U nastavku pogledajte trejler.

Gde pogledati film

U distribuciji Five Stars Films, od 16. novembra će biti na repertoaru UK Parobrod, Art bioskop Kolarac, Cineplexx Ušće, Tuckwood i KC Kruševac. Zatim i u salama Eurocinema u Subotici, CZK Lazarevac, SKC Kragujevac, KC Zrenjanin i KOC Boljevac.

Učitati još
Zatvori