Ethan Hawke i Pedro Pascal: Vestern koji je privukao veliku pažnju možete pogledati i na velikom platnu
Ethan Hawke i Pedro Pascal: Vestern koji je privukao veliku pažnju možete pogledati i na velikom platnu

Ethan Hawke i Pedro Pascal: Vestern koji je privukao veliku pažnju možete pogledati i na velikom platnu

 Novi Sad film festival nam je doneo mnoga filmska ostvarenja uz koja smo uživali. Sada je vreme da se ponovo kulturno uzdižemo uz devetnaesti po redu Filmski festival Slobodna zona. Šezdeset tri filma iz 38 zemalja je  raspoređeno u 13 programskih celina. Doneće teme o kojima se ne priča glasno, postaviće nezgodna pitanja, dirnuti u konvencije i pokrenuti debate. Slobodna zona će se održati u periodu između 31. oktobra i 5. novembra. A mi vam donosimo neke od ovogodišnjih hitova.

Čudna strana života
Crveno nebo

Crveno nebo (Afire)

Jedan od najcenjenijih i najplodnijih autora današnjice, Nemac Christian Petzold smestio je radnju svoje prve komedije-melodrame u letnjikovac na Baltičkom moru. U njoj borave Leon i Feliks, jedan kako bi završio svoju knjigu, a drugi kako bi se bavio svojim fotografskim portfoliom. Njihove planove za radno leto remete drugi stanari zajedničke kuće, Nađa i Devid, bezbrižni i puni života. Leona to izuzetno iritira, dok se Feliks brzo prilagođava njihovom dokoličarenju. Dodatni nemir unosi zažareno crveno nebo koje na njih izručuje pepeo okolne šume u plamenu. Širenje požara rasplamsava i emocije među ovom četvorkom.

Petzold je rekao da su mu inspiracija bili filmovi Eriha Romera, priča Kuća s mezaninom Antona Čehova i komedija Što te mama pušta samu? Petera Bogdanovicha. Za Crveno nebo nagrađen je Srebrnim medvedom – velikom nagradom žirija na 73. Berlinskom festivalu.

 Nula kalorija (Club zero)

Austrijska rediteljka Jessica Hausner kreirala je ovu dramu/triler u kojoj glavnu ulogu tumači Mia Wasikowska. Reč je o ulozi nastavnice elitne škole koja uspeva da ubedi svoje učenike kako je odbijanje hrane revolucionaran i važan čin.
Htela sam da dam širu sliku našeg društva i njegovih slabih tačaka kada je u pitanju briga o deci. Zanimljivo je koliko su roditelji (ne)spremni da preuzmu odgovornost za svoju decu, već je prebacuju na nastavnike – izjavila je Jessica na Kanskom festivalu, gde se ovo ostvarenje nadmetalo za Zlatnu palmu.

Flašaroši

Reditelj Nemanja Vojinović je sedam godina snimao dokumentarac u Vinči, na jednoj od najvećih deponija u Evropi. Iznad arheoloških slojeva najznačajnije praistorijske civilizacije danas rade sakupljači plastičnih flaša. U ovom dokumentarnom vesternu, kako ga je reditelj opisao, pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će i njihovi poslovi postati deo prošlosti. Film je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarac.

Džoan Baez: Ja sam buka (Joan Baez: I Am Noise)

Dokumentarac potpisuju tri autorke, Karen O’Connor, Miri Navasky i Maeve O’Boyle. Priča prati ikonu američke folk muzike na poslednjoj turneji. Prikazuje do sada nepoznat materijal poput privatnih video-zapisa, dnevničkih zabeleški, snimaka sa psihoterapeutskih seansi i umetničkih dela. Rezultat je jedan intenzivno intimni film sa neočekivanim uvidima, slomljenim srcima i dozom humora. Joan bez zadrške priča o svojoj vezi sa Bobom Dylanom. Govori i o angažovanju u pokretu za građanska prava. O saradnji sa Marthinom Lutherom Kingom, svojoj muzici i, uopšte, svom neverovatnom životu.

Čudna strana života (Extraña forma de vida)

Slobodna zona svečano će biti zatvorena 5. novembra u Cineplexx Galeriji premijerom najnovijeg filma Pedra Almodóvara, polusatnog vesterna sa Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom u glavnim ulogama.
Pascal igra Silvu, kauboja koji posle 25 godina dolazi u pustinju da poseti svog bivšeg ljubavnika, čiju ulogu tumači Hawke. Nakon strastvene noći, Silva mu kaže da razlog njegove posete nije samo romantičan.

Almodóvar je izjavio da mu je ovaj film omogućio da istraži uspavan američki žanr kojem se divio izdaleka još od najranijeg uzrasta. Ovo je teritorija koju Holivud još nije do kraja istražio, iako je vestern prepun muških likova. Žanr koji nam je dao toliko klasika i te kako ima prostora za gej varijante koje čekaju da budu snimljene – poručio je španski autor, koji je na kostimima sarađivao sa modnom kućom Yves Saint Laurent.

Omaž Luisu Buñuelu

Vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala je svojevrsni omaž Luisu Buñuelu, jednom od najvećih autora u istoriji filma i njegovom debitantskom remek-delu Andaluzijski pas.
Ovim ostvarenjem Buñuel je najavio svoj dolazak na filmsku scenu na kojoj je zauzeo istaknuto mesto. Njegovi lucidni radovi odavali su utisak društvene angažovanosti, posebne duhovitosti i ironije, velike empatije za svoje junake i provokativnosti koja nikoga u publici nije ostavljala ravnodušnim, istakao je Rajko Petrović, direktor i jedan od selektora Slobodne zone.

U Kinoteci će, tokom festivala, biti prikazana retrospektiva Buñuelovih filmova. Ostala ostvarenja biće raspoređena u programskim linijama: Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija – Horizonti Balkana, EU zona promena, Ženska linija, Zelena zona, Zona bez granica, Prva dva koraka, EU Teen zona, Slobodna zona i Cineplexx, The Future Is Here i KinoKauch.

Festival će 31. oktobra svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, film Zlo ne postoji, reditelja Ryusukea Hamaguchia, u mts Dvorani u 19 sati. Ulaznice za svečano otvaranje, po ceni od 800 dinara, u prodaji su na biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i online preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs. Istoga dana film će biti prikazan na otvaranju festivala u Nišu i Novom Sadu.

I ove godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji, jer će platforma KinoKauch biti domaćin online Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

Foto: Slobodna zona – Promo

Učitati još
Zatvori