Film Lost Country Vladimira Perišića nominovan za prestižnu nagradu L’Académie des Lumières
Film Lost Country Vladimira Perišića nominovan za prestižnu nagradu L’Académie des Lumières

Film Lost Country Vladimira Perišića nominovan za prestižnu nagradu L’Académie des Lumières

Film Lost Country nominovan je za prestižnu nagradu L’Académie des Lumières  koju dodeljuje 110 internacionalnih kritičara iz 36 zemalja. Nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji  22. januara 2024 u 20 časova u pariskom Forum des Images.

U takmičarskoj selekciji za ovu nagradu se nalaze i filmovi od kojih smo neke imali priliku da vidimo na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma u Beogradu. Za najbolju međunarodnu koprodukciju ove godine se pored Lost Country takmiče ostvarenja Plavi kaftan Maryam Touzani, O suvom bilju Nuri Bilge Ceylana, Čopori (Les Meutes/Hounds) Kamala Lazraqa i  Stari hrast Ken Loacha.

Sve dosadašnje nagrade i kritike

Journal je pisao o filmu kada je premijerno prikazan u oficijelnom programu filmskog festivala u Kanu u maju ove godine. Premijera Lost Country je bila deo takmičarske selekcije „Nedelja kritike“ (Semaine de la critique), a mladi glumac Jovan Ginić je tom prilikom dobio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca koju dodeljuje fondacija „Luj Roderer“. Pisali smo i o regionalnoj premijeri kada je Jovan Ginić je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca na 29. Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga Jovan je dobio i priznanje na filmskom festivalu u Herceg Novom. Lost Country je doživeo domaću premijeru u okviru 29. Festivala autorskog filma u Beogradu i započeo redovan bioskopski život u Srbiji.

Kritike za „Lost Country“ objavljene su u čak 18 dnevnika, najuglednijih filmskih časopisa i sajtova, kao što su Figaro, Liberation, Nuvel observater, Premiere, Les Echos, Telerama, Positif, Les fiches du Cinema, Cahiers du Cinema, Elle…

Kritičar magazina Bande a part svoju kritiku za Perišićevo ostvarenje započeo je preporukom: „Pažnja, veliki film“ (Attention, grand film!).

Čuveni francuski filmski časopis „Positif“ u recenziji Perišićevog ostvarenja ocenio je da je „Lost Country“ jedno od najvećih otkrića ovogodišnjeg kanskog festivala iz svih selekcija.

LOST COUNTRY

Lost Country je film koji se već u ranim produkcijskim fazama našao na listama najiščekivanijih filmova 2023. godine. Još jednu potvrdu je dobio kroz premijeru u zvaničnoj takmičarskoj selekciji Kanskog festivala u Nedelji kritike.

Veoma zahtevna tema odnosa ličnog i političkog ispričana kroz film o odrastanju, što čini ovaj film prijemčivim najširoj publici. Film je podržan od Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ali i od francuske televizije Arte čija je podrška, može se slobodno reći, najava značajnih ostvarenja.

filmski festival kan vladimir perišić lost country L’Académie des Lumières nagrada
najava za nominaciju L’Académie des Lumières foto: @academielumieres instagram

Lost Country

Film je režirao Vladimir Perišić, a scenario su radili Vladimir Perišić i Alice Winocour (Mustang). Među glavnim ulogama su mladi Jovan Ginić, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić, ali i višestruko nagrađivani Jasna Duričić (European Film Awards 2021) i Boris Isaković.

Srbija, 1996. Tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju. Suočava se sa time da je njegova voljena majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Lost Country je film iza koga stoje i francuske producenstke kuće EASY RIDERS FILMS (Omar El Kadi,  Nadia Turincev) i KINOELEKTRON (Janja Kralj), zajedno sa producentskim poduhvatom autora Vladimira Perišića i kuće TRILEMA. U koprodukciju uključeni su RED LION (Vincent Quénault, Jeanne Geiben) iz Luksemburga i KINORAMA (Ankica Tilić).

Cannes kao neodvojivi deo autorstva Vladimira Perišića

Nakon studija književnosti na fakultetu Paris VII, Vladimir Perišić je diplomirao filmsku režiju na prestižnoj ali i rigoroznoj filmskoj školi La Femis. U potfoliju ove značajne škole stoje imena Alain Resnais, François Ozon, Andrzej Żuławski, Claire Denis i mnogih drugih imena svetskog filma. Autorke i autora ove škole su na najznačajnijim evropskim i svetskim festivalima (Kan, Venecija, Berlin) osvojili nagrade čak 11 puta.

Autor filma Lost Country, reditelj i scenarista Vladimir Perišić

Perišić je studije režije uz mentorstvo Chantal Akerman završio filmom Dremano oko.  Ovaj diplomski film je prikazan je u okviru selekcije Kinofondacija na festivalu u Kanu 2003. Prvi igrani film Vladimira Perišića Ordinary People prikazan je 2009. godine u Kanu u okviru selekcije Nedelja kritike.

Filmom Our Shadows Will dao je doprinos kolektivnom filmskom ostvarenju Mostovi Sarajeva koji je okupio internacionalne reditelje među kojima su Jean Luc Godard, Cristi Puiu, Sergei Loznitsa, Aida Begić i drugi. Ovaj film je prikazan u okviru oficijalne selekcije Kanskog festivala 2014. godine. Lost Country je drugi igrani film Vladimira Perišića.

Photo: Lost Country, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori