Na Kanskom filmskom festivalu nije sve u znaku filmova – a dokaz su ove situacije o kojima se još uvek priča
Na Kanskom filmskom festivalu nije sve u znaku filmova – a dokaz su ove situacije o kojima se još uvek priča

Na Kanskom filmskom festivalu nije sve u znaku filmova – a dokaz su ove situacije o kojima se još uvek priča

Ovogodišnji Kanski filmski festival, i to 77. po redu, trajaće od 14. do 25. maja. Festival koji svake godine na istom mestu – u gradu Kanu – okuplja veliki broj ličnosti iz sveta kinematografije osnovan je još 1946. godine, a danas je poznat kao manifestacija u sklopu koje se dodeljuje prestižna nagrada Zlatna palma. Žiri sastavljen od različitih filmskih ličnosti svakog maja, nakon prikazivanja nominovanih filmova, donosi odluku i proglašava pobednike u različitim kategorijama.

Ipak, upravo zbog dugogodišnje tradicije ovog festivala na jugu Francuske, jasno je da nije sve i uvek prolazilo u znaku filmova. Gotovo svaku godinu obeležila je bar jedna situacija koja izlazi van granica kinematografije, a ovi događaji ostali su zapamćeni u godinama i decenijama koje su usledile. U susret ovogodišnjem festivalu, izdvojili smo tri takve situacije koje su nas začudile, ali i zabavile.

2015: Slučaj visoke štikle 

U sklopu Kanskog filmskog festivala je 2015. godine održana svetska premijera filma Carol. Upravo tokom nje pojavila se informacija da je brojnim ženama zabranjen ulaz na projekciju filma, a razlog za to bio je veoma čudan. Naime, one nisu mogle da uđu jer nisu nosile sandale na visoku štiklu.

Štaviše, ulaz je bio onemogućen i onima koje zbog svog zdravstvenog stanja nisu mogle da ih nose. Jedina žena koja je mogla da uđe na projekciju bila je producentkinja Christine Vachon koja je nosila čizme po kojima je prepoznatljiva. Ipak, direktor Kanskog filmskog festivala izvinio se zvanicama, ali istovremeno podsetio na festivalski dress code.

KANSKI filmski festival kontroverze
Cate Blanchett i Rooney Mara / premijera filma 'Carol' / kanski filmski festival (2015)

2016: Bosa Julia Roberts

Kada govorimo o dress code-u, odnosno pravilniku oblačenja, Kanski filmski festival uvek je imao striktna pravila. Glamur i sjaj moraju da budu oličeni na apsolutno svakom koraku, pa tako i kada su u pitanju zvanice i njihove haljine ili njihova odela. Pored već navedenih visokih potpetica, žene bi trebalo da nose i dugačke haljine.

Ipak, popularna glumica Julia Roberts je 2016. godine odlučila da stane na put ovom pravilu. Nakon što je skinula štikle, ona je nastavila da pozira pred foto-reporterima, a na taj način poslala je jasnu poruku. Stavljajući na prvo mesto svoju slobodu i feministička uverenja, ona je zbog ovog poteza dobila pohvale iz čitavog sveta.

filmski festival u kanu
Julia Roberts / filmski festival u kanu (2016)

2018: Zabrana selfie fotografija

Red carpet oduvek je bio u znaku elegancije. Ipak, festivalski direktor Thierry Fremaux je 2018. godine zabranio selfie fotografije na crvenom tepihu. Tom prilikom nazvao ih je trivijalnim, besmislenim i smešnim. Istovremeno, rekao je da njima nije mesto na crvenom tepihu, te da samo stvaraju bespotrebnu gužvu. Ipak, čini se da ga glumci i glumice nisu poslušale – a dokaz za to su i selfie fotografije nastale na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu.

kanski filmski festival selfie
Scarlett Johansson i Jason Schwartzman / kanski filmski festival (2023)

Foto: Profimedia, Instagram @festivaldecannes

Učitati još
Zatvori