Journal preporuka: Mini-serije za hladne dane
Journal preporuka: Mini-serije za hladne dane

Journal preporuka: Mini-serije
za hladne dane

Predstoje nam sve hladniji dani, što znači da ćemo manje vremena provoditi napolju, a više u domu, ušuškani pod ćebetom. U tim trenucima, često biramo da iskoristimo vreme gledajući serije ili filmove koje smo možda propustili, nove projekte koji upravo izlaze – ili ostvarenja koja već znamo i volimo. Za tu priliku, izdvojili smo tri mini-serije na Netflixu za koje verujemo da vam mogu biti zanimljive, a koje možda do sada niste pogledali.

Maniac (2018)

Iako je prošlo već pet godina od prikazivanja, Maniac je još uvek je jedna od najboljih mini-serija u Netflixovom katalogu. Jedan od razloga tome je svakako i činjenica da režiju svih 10 epizoda potpisuje Cary Fukunaga, autor čuvene i nagrađivane serije True Detective. Drugi razlog je Emma Stone, koja ovde tumači naslovnu ulogu Annie Landsberg, zajedno sa Jonahom Hillom, koji igra Owena Milgrima. Zajedno, njih dvoje pristaju da budu deo upitnog farmaceutskog istraživanja. Njihov zadatak je da testiraju novi lek, za koji se tvrdi da može izlečiti sve vrste mentalnih poremećaja. Ubrzo, međutim, situacija postaje znantno kompleksnija, a dvoje učesnika sve teže uspevaju da razaznaju između stvarnosti i imaginarnog sveta.

Osim upečatljivog vizuelnog aspekta, Maniac se ističe intrigantnim pristupom temama koa što su mentalno zdravlje i međuljudska povezanost. Kombinujući elemente drame, naučne fantastike i mračne komedije, serija je naišla na brojne pozitivne reakcije kada je premijerno prikazana.

Maniac

Hollywood (2020)

Serija Hollywood nije nužno najuspešniji projekat Ryana Murphyja, poznatog kao kreatora čuvenih serija GleeAmerican Horror Story. Ipak, Hollywood je, uprkos pomešanim reakcijama kritike, sa svega 16 epizoda uspeo da dobije dve Emmy Primetime nagrade, zbog čega ovu mini-seriju vredi uvrstiti na watchlist-u ove jeseni. Smeštena je – kao što možete i pretpostaviti – Los Anđelesu, no ovog puta radnja se odvija u posleratnom periodu, kada je Holivud živeo svoje Zlatno doba. Međutim, umesto da predstavi stvarne ličnosti i događaje iz ove epohe, Ryan Murphy uvodi fiktivne likove i, kroz njih, ispisuje nešto drugačiju istoriju američke filmske i TV industrije – onu koja ne poznaje nacionalne, rasne i identitetske barijere.

Kako to često biva kada serija (ili film) tretiraju temu Holivuda, tako je i ovo priča o ambiciji, snovima, preprekama ka njihovom ostvarivanju, ali i spremnosti da se one prevaziđu.

The Queen’s Gambit (2020)

Donekle je očekivano da ste seriju The Queen’s Gambit već pogledali, s obzirom da je po premijeri postala jedna od najuspešnijih u istoriji Netflixa. Ipak, ako to nije slučaj, neka ovo služi kao podsetnik da ovoj mini-seriji ipak date šansu. Ili, što da ne, ponovo pogledate sve epizode. Zasnovana na istoimenom romanu iz 1983. godine, The Queen’s Gambit priča je o mladoj šahistkinji Beth Harmon, koju igra maestralna Anya Taylor-Joy. Tokom 50-ih i 60-ih godina, Beth je, uprkos tome što je odrasla u sirotištu, svojim nenadmašnim talentom uspela da postane jedna od najuspešnijih u svetu šaha. Lik mlade Beth, ali i dramatična priča konstruisani su toliko vešto i slojevito, da su mnogi po gledanju mislili da je reč o stvarnoj ličnosti.

Upravo zahvaljujući tome, ova mini-serija dobila je nekoliko Emmy Primetime nagrada, a Anya Taylor-Joy je zasluženo nagrađena Zlatnim globusom.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori